Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

KUNST OP STAPEL: MEG MERCX

Schreeuw voor milieu
en voor planeet aarde

Op verzoek van en in samenwerking met de Assumptie-Stichting, die kasteel Stapelen beheert en exploiteert, heeft de Kunststichting Boxtel vijftien professionele kunstenaars geselecteerd om werk te laten zien in kasteelpark Stapelen. Kunst op Stapel moet een tweejaarlijks terugkerende manifestatie worden. In een artikelenserie stelt beeldend kunstenaar Huub Thorissen, ook bestuurslid van de Kunststichting, de objecten voor aan de lezers van Brabants Centrum. Vandaag: 'I Scream, You Scream' van Meg Mercx.

Een groot net met vierkanten mazen van draden is de basis van dit kunstwerk. Aan alle ruim 3.200 vakjes die op schubben lijken, is aan de bovenkant met de naaimachine een stukje gerecycled of bio-base materiaal vastgemaakt. Deze vierkantjes vormen als het ware de pixels van deze enorme afbeelding 'De Schreeuw'. Door deze werkwijze heeft de wind vrij spel om de hevige expressiviteit al waaiend dreigender over te laten komen. Thorissen zegt erover: ,,Ondanks de wanhoopskreet over het milieu moeten we alert blijven nooit onze moed te verliezen."

Bij meerdere kunstwerken heeft de afdeling Openbare Werken van de gemeente Boxtel mensen en een hoogwerker beschikbaar gesteld om werken op te stellen en te bevestigen.

Ook hier: I Scream, You Scream hangt op twaalf meter hoogte tussen twee bomen langs het pad dat vanaf het Dommelbruggetje aan de Grote Beemd naar het kasteel voert.

FOTO ONDER: Kunstenares Meg Mercx uit Nijmegen zegt over I Scream, You Scream: ,,Eén schreeuw voor u, één schreeuw voor mij, één schreeuw voor onze kinderen, kleinkinderen… Kortom één schreeuw voor de planeet aarde. (Foto: Huub Thorissen).