Een van de softbalsters van Oostenrijk haalt uit tijdens de interland tegen Groot-Brittannië op het terrein van JRC Ducks in Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).
Een van de softbalsters van Oostenrijk haalt uit tijdens de interland tegen Groot-Brittannië op het terrein van JRC Ducks in Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ENGELS nationaal TEAM SPEELT BIJ JRC DUCKS EN TRAINT JEUGD

'Softballen met internationals is vet'

PETER DE BEKKER

Je hobby leren van een heuse international. Die unieke kans kregen de honk- en softbalsters van JRC Ducks vrijdag. De spelers van het Engelse nationale team gaven in Boxtel een clinic, voorafgaand aan de interland die ze later op de middag speelden tegen Oostenrijk.

,,De Engelse softbalbond vindt het belangrijk om de jeugd deze sport te leren en hen te enthousiasmeren", legt international Amy Moore uit. ,,Daarom doen we dit graag." Intussen is ze druk bezig om Rune Verdaasdonk (5) en Indy Debets (10) te leren hoe ze de bal moeten raken met de knuppel. ,,Houd je handen bij elkaar", legt ze uit. ,,Kijk naar de bal en stap." Tot hun eigen verbazing zien de kinderen de ballen - die ze in eerste instantie amper weg kregen - meters verder belanden. Trots kijken ze hun moeders aan. ,,Ik ben net driekwart seizoen met softbal bezig", vertelt Indy. ,,En Rune een paar maanden." Linksvelder Moore zelf leert op deze dag ook iets. Een nieuwe taal. ,,Goed zo", complimenteert ze de zusjes in prima Nederlands.

,,Het belangrijkste is dat kinderen er lol in hebben", legt Moore uit. Dat hebben ze zeker. Op een ander deel van het veld kunnen ze zich uitleven met het omgooien van emmers met een honkbal. Bart King (8) raakt tijdens zijn eerste worp bijna Engels international Georgina Corrick, maar in de beurt daarna gooit hij ineens zeven emmers om. ,,Maar ik zit dan ook op honkbal", legt hij uit.

,,De kunst bij dit spel is leren te richten met gooien", legt Corrick uit. ,,Dat wordt lastiger naarmate je er meer emmers afgooit." Ze is onder de indruk van het talent dat bij Ducks rondloopt. ,,En veel kinderen hier zijn een stuk jonger dan toen ik startte met deze sport", legt ze uit. ,,Ik was elf."

GASTHEER

Ducks-voorzitter Gerard Voermans en Bart Toemen genieten langs de kant. ,,Dit is leuk, hè", vraagt Voermans retorisch." Hij neemt deze dag de rol van gastheer op zich. Toemen is coördinator van de dag. Samen keuvelen ze vol trots over de internationals op 'hun' Ducks-terrein en genieten ze van de zonovergoten dag. ,,Het is jaren geleden dat hier honkbal van dit niveau te zien was", weet Voermans. ,,Ik was net aan het kijken bij een training van deze internationals", vult Toemen aan. ,,Er stonden spelers op het eerste en derde honk en één ertussen. En dan moesten ze oplossingen vinden. Dat gebeurde in zo'n tempo, waan-zin-nig om te zien."

Ze richten hun blik nu op een hoek van het veld. Daar moet de jeugd ballen door fietsbanden gooien. Hoog, laag, links, rechts. ,,Nice lefty!", wordt de linkshandige Midas Dekkers (11) gecomplimenteerd. Hij laat verschillende keren zien over een strakke worp te beschikken. Midas gooit veel punten bij elkaar. ,,Maar ik zit niet op honkbal", is zijn verrassende antwoord. ,,Mijn vriend Sem wel. Die vroeg of ik mee wilde trainen met deze internationals. Nou dat wilde ik wel, het is vet om met hen te spelen."

TROMMELEN

Later op de middag krijgen de bezoekers een snufje topsoftbal voorgeschoteld. Engeland oefent tegen Oostenrijk als laatste voorbereiding op het EK in 's-Hertogenbosch. De Oostenrijkers moedigen hun team hartstochtelijk aan. Ze juichen, gillen en trommelen op de dug-out bij ieder gewonnen honk of een uitgegooide Britse. En daar hebben ze alle reden toe. Oostenrijk houdt de sterkere Engelsen lange tijd op de nul. ,,Er wordt goed gepitcht", stelt Toemen vast.

De Engelse coach wil meer zien van haar speelsters. ,,Be agressive", schreeuwt ze hen toe. Amy Moore geeft het goede voorbeeld. Zij opent de score na een honkslag van Sarah Craig en kort daarna beslist Alicja Wolny het duel definitief. Het wordt uiteindelijk 3-0 via Sarah Craig. Daarmee maakt Groot-Brittannië de verwachtingen waar. De ploeg geldt als favoriet voor het EK. Toemen: ,,Samen met Nederland, Italië en Tsjechië."

HANDTEKENING

Volgens de Oostenrijkse pitcher Martina Lackner moet haar land echter niet onderschat worden. ,,Wij zitten er dichtbij", meent de pitcher, terwijl ze haar handtekening zet op de bal van de 10-jarige Puck van der Burgt. ,,Dit was een oefenwedstrijd, we hebben nu dingen uitgeprobeerd. Zo hebben we alle pitchers laten gooien. Maar tijdens het laatste EK werden wij zesde, achter Engeland. Geen tegenstander is voor ons te moeilijk."

FOTO BOVEN: Een van de softbalsters van Oostenrijk haalt uit tijdens de interland tegen Groot-Brittannië op het terrein van JRC Ducks in het Boxtelse sportpark Den Wielakker. De Britse vrouwen zegevierden met 3-0 en toonden aan dat ze een van de titelfavorieten zijn voor het Europees kampioenschap in 's-Hertogenbosch dat zaterdag van start ging op het veld van honk- en softbalvereniging Gryphons. (Foto: Gerard Schalkx).

Een van de internationals van Groot-Brittannië leert een jonge deelnemer aan de softbalclinic hoe je de bal goed kan raken met de knuppel. (Foto: Gerard Schalkx).