Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

rob van den bogaart uit esch beleeft 'super opkikkerdag'

Lekker scheuren in een Lamborghini

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Meer informatie dan dat Rob van den Bogaart (15), zijn ouders en zus Kim zich zaterdag bij Center Parcs De Eemhof in Zeewolde moesten melden, hadden ze niet. ,,Hoewel ik van tevoren had doorgegeven aan stichting Opkikker welke activiteiten we leuk vonden, was die dag één grote verrassing", aldus moeder Bianca. Van een ritje in een limousine tot het bakken van een taart: het Essche gezin beleefde zaterdag een geweldige dag en laat hiermee een periode van ziekte achter zich...

Stichting Opkikker organiseert regelmatig Opkikkerdagen voor langdurig zieke kinderen en hun gezinnen. Doel is de kinderen voor even te laten vergeten dat ze ziek zijn en te laten genieten van een dag vol ontspanning en plezier. ,,Dat is zeker gelukt", vertelt Rob enthousiast.

Talloze activiteiten stonden zaterdag op het programma stonden: rijden in een limousine en Lamborghini, taarten bakken, genieten van een uitgebreide lunch en diner, varen in een speedboot, een fotoshoot en rijden op een trike. ,,Ik vond het vooral gaaf om mee te rijden in een Lamborghini", glundert Rob. ,,De auto ging wel 250 kilometer per uur. En in de limousine kregen we zelfs champagne..." 55 gezinnen waren in De Eemhof aanwezig voor een onvergetelijke dag.

één medicijn

Bij de tiener werd in 2011 colitis ulcerosa geconstateerd, een ontstoken dikke darm. ,,Rob verloor veel gewicht en moest erg vaak naar het toilet. Toen er bloed bij zijn ontlasting zat, werd eerst gedacht aan een gesprongen ader. Nadat er bloed was geprikt, zaten we snel in het ziekenhuis en werd Rob acuut opgenomen voor een week", vertelt Bianca. ,,Hij woog op dat moment slechts 25 kilogram." Na een week mocht de jongen naar huis met sondevoeding en volgden allerlei onderzoeken.

Rob kreeg regelmatig infusen met remicade, een geneesmiddel, en onderging ook een aantal bloedtransfusies. ,,Niets hielp, zijn darm bleef ontstoken. Rob bleef heel positief en probeerde zo goed mogelijk te functioneren, maar dat ging bijna niet."

Uiteindelijk werd vorig jaar zijn dikke darm verwijderd en kreeg hij een stoma. In januari van dit jaar is een hersteloperatie uitgevoerd, waardoor hij nu weer zonder kunstmatige opening door het leven gaat. ,,Alles gaat goed, ik moet er alleen op letten dat ik dagelijks voldoende zout binnenkrijg en genoeg water drink, anders word ik misselijk. Ik slik nog maar één medicijn, een poedertje om mijn botten sterker te maken", vertelt de jonge Esschenaar.

Rob en zijn moeder omschrijven de Super Opkikkerdag als een 'mooie afsluiting van een ziekteperiode'. In 2012 ging de tiener met de Peter Pan Vakantieclub met veertig tieners met een darmziekte al eens een week naar Mallorca. ,,Het boekje met foto's komt nog regelmatig voor de dag", zegt Bianca. En onlangs mocht het gezin plaatsnemen in een helikopter, een initiatief van de stichting Hoogvliegers. ,,Het is leuk om dat soort dagen mee te mogen maken, maar we hadden natuurlijk liever dat Rob de ziekte niet had. We kijken terug op een periode van vele ziekenhuisopnames, waarbij ik me af en toe afvroeg of het wel goed kwam. Maar je merkt wel dat je de negatieve dingen snel vergeet als het weer goed gaat", legt Bianca uit.

Inmiddels zit Rob in het derde jaar van het Baanderherencollege, is hij in de leer voor timmerman en staat hij in Esch bekend als deejay Rob, waarbij hij op feestjes en evenementen achter de draaitafel staat. Bianca: ,,Rob is altijd enorm positief geweest. Over een stoma was hij duidelijk: met dit zakje kan ik tenminste weer alles doen. Door hem konden wij ook positiever zijn."

FOTO BOVEN: Het hoogtepunt van de Super Opkikkerdag: Rob van den Bogaart uit Esch mocht plaatsnemen in een Lamborghini... (Foto: stichting Opkikker).


voorziening in 'De Kei' sluit 1 augustus

Leden bieb Gemonde naar Gestel

Het bibliotheekpunt in dorpshuis De Kei in Gemonde sluit per 1 augustus de deuren. Leden van de voorziening kunnen voortaan terecht in de bibliotheek in Sint-Michielsgestel of een andere vestiging van bibliotheek de Meierij.

Alle bibliotheekleden uit Gemonde worden overgeschreven naar de voorziening in Sint-Michielsgestel. Wie ingeschreven wil worden bij een andere vestiging van De Meierij kan dit onder vermelding van het lenersnummer doorgeven aan de afdeling klantenservice via de website www.bibliotheekmeierij.nl of via telefoonnummer (073) 656 33 20.

SERVICE AAN HUIS

Leden uit Gemonde die slecht ter been zijn, maar wel gebruik willen blijven maken van de voorziening kunnen zich aanmelden voor de bibliotheek-aan-huis service. Dit is ook mogelijk via de klantenservice. Meer informatie is te vinden op bovenstaande website. Voor de basisschooljeugd in Gemonde wordt komend schooljaar een bibliotheekpunt geopend in de Sint-Lambertusschool. Daarin bundelen de onderwijsinstelling en bibliotheek de krachten en maken ze samen werk van de taalontwikkeling, leesbevordering en 'mediawijsheid' van de jeugd.

Gemonde

Reünie

Ruitersport Gemonde, bestaande uit rijvereniging Sint-Lambertus en ponyclub De Pikeurtjes, houdt zondag 6 september van 14.00 tot 20.00 uur een reünie voor de huidige leden, oud-leden en mensen die vroeger en vandaag de dag op een of andere wijze nauw betrokken waren of zijn bij de twee verenigingen. Het evenement wordt gehouden op het buitenterrein bij de manege in het sportpark aan de Kaal Hoefsteeg. Meer informatie: (06) 36 18 38 45.