Afbeelding
Foto: Henk van Weert

VIERDAAGSE NIJMEGEN VERLOOPT VRIJ PROBLEEMLOOS

50 km wandelen én dan 50 km fietsen

De eerste twee wandeldagen van de Nijmeegse Vierdaagse zijn probleemloos verlopen. Althans, voor de drie deelnemers uit de gemeente Boxtel die Brabants Centrum deze week volgt. Debutant Conny Claassen uit Liempde kijkt haar ogen uit. ,,Wát een feest onderweg", vertelt ze vanaf de Wedren, genietend van een fris glaasje bier.

HENK VAN WEERT

De Liempdse klinkt nog altijd opgewekt na de tweede etappe. Net als dinsdag (de Dag van Elst) liep Claassen (48) op de Dag van Wijchen veertig kilometer. ,,We mochten een uurtje eerder starten vandaag: om vijf in plaats van zes uur. Uiteindelijk was het halfzes voordat ik op pad ging. Om kwart over drie was ik weer terug. Onderweg vijf keer gepauzeerd en gezellig gekletst met bekenden. Het is tenslotte geen wedstrijd."

Nooit eerder maakte Claassen de Vierdaagse mee. ,,Dit evenement is momenteel hét gesprek van de dag in Nederland. Wil je er over mee kunnen praten, dan moet je toch ook zelf een keer meegelopen hebben. Vorig jaar had ik flink getraind, maar werd ik uitgeloot. Dit jaar kreeg ik wel een startbewijs, maar heb ik vooraf minder kilometers gemaakt. Gelukkig gaat het prima."

Claassen was ook als toeschouwer nooit eerder present bij de Vierdaagse. ,,Het is allemaal nieuw voor me, maar een fantastische ervaring. Langs de kant moedigen ze je aan alsof je een wereldprestatie neerzet, maar zo voelt dat voor mij helemaal niet. Wel heel lief dat al die mensen blijven klappen. Héél apart!"

Het lopen gaat de debuterende deelneemster van 'The walk of the world' prima af. ,,En ook het weer is goed, alhoewel het wat drukkender aanvoelde dan gisteren. Terwijl de luchtvochtigheid juist wat lager was."

LOPEN ÉN FIETSEN

Peter van Gils (60) uit Boxtel is voor de zevende keer van de partij. Hij vertrok dinsdagochtend voor de 25e keer vanaf de Wedren. ,,Toch wel een beetje een bijzonder moment, maar verder niets speciaals hoor", grinnikt hij. Alhoewel hij een leeftijd heeft waarop hij ook de 30-kilometerroute mag lopen, kiest hij bewust voor de langste afstand: 50 kilometer. ,,Fysiek gaat het me goed af en ik heb er plezier in. Waarom zou ik dan met minder genoegen nemen?"

Nee, een kortere route is geen optie. Sterker nog: Van Gils kiest voor méér. Nadat hij gisterochtend om iets over vier vertrok, was hij om kwart voor één weer terug. Aan het einde van de middag klom hij net als daags tevoren op de pedalen om de route nogmaals af te leggen maar dan fietsend. ,,Dat is goed voor de benen..."

ZEVENTIGSTE VERJAARDAG

Vandaag, donderdag 23 juli staat voor de ruim 40.000 wandelaars de Zevenheuvelenweg op het programma. Traditioneel een van de zwaarste stukken in het Vierdaagseprogramma. Maar volgens Anton van de Ven uit Liempde is het allemaal niet zo inspannend als wordt gesuggereerd. Hij loopt dertig kilometer en dat ging de voorbije dagen probleemloos. En hij verwacht dat dit in het glooiende parkoers niet anders zal zijn. Bij elke heuveltop zal hij beslist even stilstaan bij weer een decennium in zijn leven. Glunderend: ,,Want juist vandaag word ik zeventig!"

BOXTELSE ENCLAVE

Net als de afgelopen vier jaar is Brabants Centrum morgen, vrijdag 24 juli tussen twaalf en twee uur aanwezig in de 'Boxtelse enclave' op de rotonde Droogsestraat in de Rijksweg te Malden (foto boven, 2014). Daar wachten plaatsgenoten de lokale wandelaars op. Muzikanten van diverse dweilorkesten hebben zich verenigd om de langeafstandlopers moed in te blazen op hun laatste kilometers.

De gemeente Boxtel heeft een touringcar besteld waarin belangstellenden tegen betaling kunnen meereizen. Zie het artikel 'Boxtel promoten tijdens Vierdaags' elders op deze pagina.

Een fotoreportage is in de loop van morgenmiddag te zien via de website en Facebookpagina van de krant. In de editie van volgende week een uitgebreid verslag in woord en beeld.

Conny Claassen-Meijer
Peter van Gils
Anton van de Ven