Burgemeester Jan Pommer (links) en voorzitter Jan Uijlings van stichting Hartwacht in Sint-Michielsgestel stellen de AED aan de voorzijde van dorpshuis De Kei in Gemonde in gebruik. (Foto: Gerard Schalkx).
Burgemeester Jan Pommer (links) en voorzitter Jan Uijlings van stichting Hartwacht in Sint-Michielsgestel stellen de AED aan de voorzijde van dorpshuis De Kei in Gemonde in gebruik. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

BURGEMEESTER POMMER STELT HARTDEFIBRILLATOR IN GEBRUIK

Gemonde voorop met AED-netwerk

STEFAN LATIJNHOUWERS

,,Gemonde is het eerste dorp in de gemeente Sint-Michielsgestel met een dekkend netwerk van toegankelijke AED's. Dat is een felicitatie waard." Burgemeester Jan Pommer sprak deze woorden voordat hij zaterdagmiddag buiten bij dorpshuis De Kei de vijfde hartdefibrillator in gebruik stelde. Daarna verklaarde hij het dorp officieel als 'hartveilig'.

Het dorpshuis was al voorzien van een AED, maar die hing aan een muur ín het gebouw. De voorziening is nu buiten aan de voorkant van De Kei bevestigd en kan door een code in te tikken door hulpverleners gebruikt worden in geval van nood. Sinds zaterdag zijn behalve bij het dorpshuis AED's operationeel bij RegioBank/Geerts Adviesgroep aan de Dorpstraat, voetbalclub Irene en op de adressen Kruisstraat 17 en Dreefhoef 42.

Voorzitter Jan Uijlings van de Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel liet tijdens de bijeenkomst, die onder anderen werd bijgewoond door (oud-)gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van de sponsors Parochiële Caritas Instelling (PCI) en Ondernemersvereniging Gemonde, weten dat wekelijks ongeveer driehonderd mensen in Nederland (buiten het ziekenhuis) getroffen worden door een fibrillerend hart, in de volksmond hartstilstand. ,,Zonder reanimatie met de AED overleven slechts vijf tot twaalf procent van de slachtoffers. De overlevingskans kan door reanimatie met AED verhoogd worden naar vijftig tot zeventig procent. Dan dient wel binnen zes minuten 112 worden gealarmeerd, gestart worden met hartmassage en de dichtstbijzijnde defibrillator worden opgehaald en toegepast."

Om dit in praktijk te brengen is een dekkend netwerk van toegankelijke AED's nodig en voldoende bereikbare vrijwilligers. Uijlings: ,,Voor een effectief werkend netwerk zijn vijftig getrainde vrijwilligers nodig. Gemonde telt er momenteel 23, dus nog 27 te gaan."

Gemondenaren die een AED-training willen volgen, kunnen zich opgeven bij Annemiek Schelle: info@autoschelle.nl.

FOTO ONDER: Burgemeester Jan Pommer stelt de vijfde AED in Gemonde aan de voorgevel van dorpshuis De Kei in gebruik. (Foto: Gerard Schalkx).