Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Boxtelse stichting voor onderwijs in ghana

'Ghanezen moeten het ook zélf doen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Na een reis naar Ghana werd de Boxtelse Lola Nouwens helemaal verliefd op het land én de inwoners. Nadat ook haar vriendin Ilse Keukens een keer een bezoek bracht aan het Afrikaanse land, werden plannen gesmeed voor het oprichten van een stichting. Inmiddels is het al drie jaar geleden dat de stichting Bewa Ghana werd gevormd. En in deze periode zijn al allerlei projecten uitgevoerd om de Ghanese bevolking te ondersteunen.

Zelfredzaamheid en onderwijs staan centraal in de projecten waar Bewa Ghana zich mee bezighoudt. De Boxtelse stichting werkt nauw samen met de grotere Ghanese organisatie Mother Cares. ,,Gezamenlijk hebben we onder meer een vakschool gerealiseerd, ook is er een kleuterschool. Maar we realiseerden ons dat we een stap misten: de middelbare school", legt Nouwens, voorzitter van de stichting, uit. ,,Het is natuurlijk zonde als kinderen wél het basisonderwijs volgen en daarna nergens meer terecht kunnen. Dan eindigen ze alsnog op straat in de grote stad."

De afgelopen jaren heeft Bewa Ghana al verschillende projecten afgerond. Naast een kleuter- en basisschool, zijn ook een watervoorziening én zonnepanelen gerealiseerd. De stichting hamert op zelfredzaamheid en wil dat de Ghanese bevolking de projecten omarmt. ,,Er moet draagvlak zijn", legt secretaris Keukens uit. ,,De lokale bevolking moet ook aangeven waar behoefte aan is. Ook richten we ons op het overdragen van kennis. Toen de zonnepanelen werden geplaatst, wisten de kinderen van de school uiteindelijk beter dan wijzelf hoe het allemaal werkte. Als ze snappen wat het is en waarom het nodig is, wordt de slagingskans groter. Ook willen we dat ze zélf meewerken."

SCHEIKUNDE

Samen met Stichting Bouwen en Mother Cares wordt momenteel gewerkt aan een middelbare school. De Nederlandse Stichting Bouwen houdt zich bezig met bouwprojecten in diverse landen, waaronder Ghana. ,,Het is fijn om met een Nederlandse organisatie hieraan te werken", stelt Nouwens. ,,De eerste fase is vorig jaar afgerond maar we hebben nog twee fases te gaan. We willen onder meer nog extra lesruimtes, een ict-lokaal, scheikundelokaal en bibliotheek realiseren. Maar we zijn daarvoor wel afhankelijk van sponsors en donaties."

Om geld in te zamelen worden armbandjes verkocht, ook staat in september bij supermarkt Jumbo in Oosterhof een bus waarin mensen hun statiegeldbonnetjes kunnen doneren. De donaties zijn vrijwel volledig bestemd voor de vele projecten waar Bewa Ghana zich voor inzet. Keukens: ,,We zijn een kleine stichting en we richten ons op kleinschalige projecten. De bouw van de middelbare school is een grotere klus, dus dat is voor ons ook best spannend."

De stichting bestaat naast de twee vriendinnen uit Evi van Rijn, Ad Nouwens en Hans Neggers. ,,Zo is er een goede wisseling tussen passie en zakelijk", licht Nouwens toe. ,,Ilse en ik zijn beide al diverse keren in Ghana geweest en kennen de omgeving en de mensen. Dat zorgt ervoor dat wij meer vanuit ons hart kijken. De andere bestuursleden nemen wat rationelere beslissingen."

OPLOSSINGEN

In mei zijn Keukens en Nouwens met hun partners naar Ghana geweest. Elk jaar proberen ze het land te bezoeken om zo te bekijken hoe de zaken ervoor staan. Keukens: ,,De mensen kennen ons en vertellen ons wat er allemaal speelt. Zo kunnen we ter plekke met hen naar oplossingen kijken." Nouwens vult aan: ,,En we hebben ons hart verloren aan Ghana en de mensen. Het blijft mooi om er weer te zijn."

Meer informatie: www.stichtingbewaghana.nl.

OP DE FOTO: Lola Nouwens (links) en Ilse Keukens tijdens een van hun bezoeken aan Ghana.

ACHTSTE ROMAN HERMAN VEMDE (BEST)

Thriller Bloedspoor met
ook een Boxtels tintje

In 2007 en 2010 presenteerde auteur Herman Vemde uit Best een thriller die zich grotendeels afspeelde in Boxtel. De spannende ontknoping van Tequila Sunrise vond plaats in een fictieve loods aan De Oorsprong. Opvolger Dame Blanche situeerde Vemde in een eveneens bedachte louche privéclub aan de Roond. Zijn nieuwe boek Bloedspoor gaat over de hebzucht van een farmaceutische multinational en de gevolgen van een van diens medicijnen voor een gebruiker. Ook Boxtel speelt weer een, zij het bescheiden, rol…

Vroeger las hij ze, nu schrijft hij ze. Auteur Herman Vemde is vooral gek op de research die voorafgaat aan het schrijven van een thriller: ,,Het levert veel interessant materiaal op." Zijn nieuwste roman Bloedspoor is dan ook een goed gedocumenteerde thriller die je niet snel weglegt, stelt uitgever Ellesy. ,,Ik haal de meeste inspiratie uit de actualiteit", vertelt de schrijver. ,,Voor Bloedspoor kwam die uit een artikel over een rechtszaak waarbij de dader een moord had begaan doordat hij mogelijk onder invloed was van een onbekende bijwerking van het medicijn dat hij slikte."

Het boek speelt in Best en begint met een incident op het station. De altijd zo beheerste Paul Damen slaat een tasjesrover in elkaar. Hij vraagt zich af of zijn agressieve gedrag te maken kan hebben met het recent op de markt toegelaten medicijn dat hij slikt tegen nachtmerries en herbelevingen. Zijn arts ontkent, maar licht wel het betreffende farmaceutische bedrijf in dat één rat heeft gevonden met dezelfde reactie op het middel. Als Damen mishandeling ten laste wordt gelegd en een rechtszaak onvermijdelijk wordt, is het voor de producent van het medicijn van levensbelang om erachter te komen of de patiënt dit zeldzame enzym in zijn bloed heeft. Maar hoe kan dat zonder argwaan te wekken? Damen en zijn advocaat nemen een Boxtelse oud-apotheker in de arm tijdens de verdediging in het proces. Die helpt hen om de bijwerkingsverschijnselen van het medicijn te verklaren.

Nadat hij in 1999 na 41 jaar als marketingmedewerker van Philips met pensioen ging, deed Herman Vemde (Apeldoorn, 1939) wat hij zich al jaren had voorgenomen: een spannend boek schrijven. ,,Voor mijn werk ben ik over de hele wereld gereisd en op Schiphol kocht ik altijd een thriller om tijdens de reis de tijd te doden", vertelde hij eerder in deze krant. Dat Vemde twee eerdere boeken in Boxtel situeerde is niet vreemd. Hij wandelt graag in de Kampina en koopt zijn groente in de biologische boerderijwinkel De Schoffel in Lennisheuvel. Hij kent het gebied redelijk goed en is bovendien lid van de plaatselijke aquariumvereniging Daphnia.

Bloedspoor is eind mei verschenen onder ISBN-nummer 978-90-9660-270-4 en te koop in de boekhandel en via internet.