Boxtelaar Geert Schulpen vertrekt zondag naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, om deel te nemen aan de 47ste internationale olympiade. (Foto: Stefan Latijnhouwers).
Boxtelaar Geert Schulpen vertrekt zondag naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, om deel te nemen aan de 47ste internationale olympiade. (Foto: Stefan Latijnhouwers). Foto: Stefan Latijnhouwers

GEERT SCHULPEN KLAAR VOOR AVONTUUR

'Ik ga voor gouden plak naar olympiade in Bakoe'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Hij kijkt er al weken reikhalzend naar uit. De Boxtelse gymnasiast Geert Schulpen (17) vertrekt zondag naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, om van 20 tot en met 29 juli samen met ruim driehonderd leerlingen uit 77 landen deel te nemen aan de 47e internationale chemie olympiade. Hij kwalificeerde zich begin juni voor het evenement dankzij zijn derde plaats tijdens de nationale scheikunde olympiade bij kunstmeststoffenfabrikant Yara in Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen).

De scheikunde olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren uit Nederland met scheikunde in hun profiel. Doel is het vak op middelbare scholen op de kaart te zetten en talent te ondersteunen. Vijfdejaars Geert van gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel is inmiddels ook een ervaringsdeskundige als het gaat om deelname aan internationale olympiades. ,,In 2013 heb ik een bronzen medaille gewonnen tijdens de International Junior Science Olympiad (IJSO) in India; een individuele kenniswedstrijd, die werd gecombineerd met een teampracticum voor jongeren van 14 en 15 jaar op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie."

Maar dat was toen. ,,In Bakoe is het deelnemersveld veel groter en staat één vakgebied centraal. Ik ga voor de gouden plak", vertelt Geert. ,,Ik kijk er vooral naar uit om met al die honderden andere leerlingen uit de hele wereld gesprekken te voeren over onze gezamenlijke passie voor scheikunde. Wat ik zo leuk vind aan het vak? Niet zozeer het praktische gedeelte en de proefjes. Ik ben meer een jongen van de theorie en lees heel graag over de materie. Thuis heb ik onder meer drie dikke pillen over organische chemie, biochemie en fysische chemie. Heel handige boeken en prima naslagwerken om iets op te zoeken."

De Boxtelse scholier eindigde tijdens de nationale scheikunde olympiade achter winnaar Ruben La uit Zwaag op de derde stek. Ook Marit Fiechter uit Zwolle en Joris Gerlagh uit Tilburg vielen in de prijzen. Geert: ,,Samen met de andere prijswinnaars hebben we onlangs een tweedaagse training gevolgd in Groningen, die gold als voorbereiding op de olympiade in Bakoe. Op advies van mijn scheikundedocent Ingrid van der Wiel heb ik daarnaast een bezoek gebracht aan universitair docent Daan Geerke uit 's-Hertogenbosch, die met computersimulaties heeft onderzocht hoe goed medicijnen aan eiwitten binden. Heel interessante kost."

Geert weet al wat hij na zijn opleiding in Sint-Michielsgestel wil gaan doen. ,,Scheikunde en natuurkunde studeren in Nijmegen, Utrecht of Leiden. Ik wil later graag onderzoeker worden."

FOTO BOVEN: Geert Schulpen uit Boxtel vertrekt zondag naar Azerbeidzjan om deel te nemen aan de internationale olympiade. (Foto: Stefan Latijnhouwers).