cultuureducatie krijgt nieuwe opzet

Centrale rol voor zzp'ers en scholen in kunstlessen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Nog net voor het zomerreces presenteerde wethouder Marusjka Lestrade dinsdag een nieuw plan voor de kunst- en cultuureducatie in Boxtel aan de gemeenteraad. Nu MIK Kunsteducatie de deuren heeft gesloten, moest een nieuwe vorm voor kunstonderwijs worden gevonden. Een centrale rol is hierbij weggelegd voor de basisscholen, stichting Brede Scholen Boxtel en de nieuwe stichting Podium4All waar docenten zich als zzp'er bij aan kunnen sluiten.

Lestrade meldde eerder al dat de basisscholen een grote rol gaan spelen in cultuureducatie. De wethouder vindt het belangrijk dat álle Boxtelse kinderen les krijgen in kunst en cultuur. Om dit te bewerkstelligen kunnen alle basisscholen in de gemeente Boxtel zich aansluiten bij het zogeheten CMK-traject dat staat voor Cultuur Met Kwaliteit. Voorwaarde hierbij is dat de betreffende school een cultuurcoördinator aanstelt die de lessen coördineert. Elke school mag kiezen welk deel van kunst en cultuur centraal komt te staan. ,,Dit is eigenlijk de zogenaamde eerste trap", lichtte wethouder Lestrade toe. ,,Deze is er voor alle kinderen om hen zo kennis te laten maken met kunst en cultuur in alle mogelijke vormen." Voor deze eerste trap is 30.000 euro beschikbaar gesteld door de gemeente.

De tweede fase bestaat uit een naschools verbredingsprogramma. Dit wordt door stichting Brede Scholen Boxtel vormgegeven voor alle basisscholen. Hiervoor is 5.000 euro gereserveerd. ,,Hier speelt tevens de marktplaatscoördinator van CultuurBox een grote rol in", lichtte directeur Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel woensdag toe tijdens een persconferentie. Deze marktplaatscoördinator was in het verleden aangesloten bij MIK en gaat nu deel uit maken van Brede Scholen Boxtel. De Brouwer: ,,Deze coördinator fungeert als marktplaats en brengt de marktvraag en wensen van het onderwijs samen." Voor de financiering van de marktplaatscoördinator is 50.000 euro beschikbaar.

SAMENWERKING

De derde trap is de échte verdieping. Kinderen die dat willen kunnen lessen gaan volgen bij de nieuwe stichting Podium4All, opgericht door Kees Berkelmans, Jeroen Pennings en Michel Bergman. Bij de stichting kunnen muziekdocenten zich aanmelden als zzp'er, Podium4All fungeert als coördinator en zoekt combinaties. Hierin wordt ook samengewerkt met de harmonieën en fanfare, die zelf muzieklessen gaan verzorgen. Pennings: ,,We bekijken welke lessen het beste bij een kind passen. We kunnen de leerlingen ook doorsturen naar andere organisaties."

De nieuwe stichting krijgt van de gemeente een opstartsubsidie van 10.000 euro. Ook wordt 15.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanschaf of huur van muziekinstrumenten. Voorts geeft de gemeente Boxtel 250 euro subsidie per cursist voor maximaal 200 leerlingen. ,,En uitsluitend voor de kinderen die individuele lessen volgen", aldus wethouder Lestrade. Ook de harmonieën en fanfares krijgen een bijdrage, voor hen is 40.000 euro gereserveerd.

OVERGANGSJAAR

Podium4All is nog op zoek naar zzp'ers die zich aan willen sluiten. De eerste lerares heeft zich inmiddels gemeld: Lotte Timmermans gaat als dansdocent deel uitmaken van Podium4All. ,,We roepen ook oud-docenten van MIK op zich te melden. We kunnen hen ook assisteren bij het runnen van hun eigen onderneming, want dat zal voor de meeste nog onbekend terrein zijn", legde Berkelmans uit. Pennings: ,,Het is wél belangrijk dat deze personen bij de stichting passen en dat we op dezelfde manier werken."

De lessen zullen worden gegeven in ruimtes die al in bezit zijn van de gemeente Boxtel. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan lokalen in brede school De Wilgenbroek of jongerencentrum B-Town. ,,Ook willen we de wijk in om zoveel mogelijk kinderen te bereiken", aldus Berkelmans. De website www.podium4all.nl is inmiddels online. Hierop kunnen belangstellende docenten én leerlingen zich aanmelden.

Lestrade benadrukt dat het komend schooljaar moet worden gezien als een overgangsjaar. ,,We moeten even bekijken hoe alles in elkaar valt." Directeur De Brouwer van Brede Scholen Boxtel vult aan: ,,Er zullen ongetwijfeld allerlei dingen verkeerd gaan, maar daar leren we alleen maar van." De wethouder meldde vooral heel blij te zijn dat kunst- en cultuuronderwijs in deze nieuwe vorm voor alle Boxtelse kinderen beschikbaar is. ,,Dáár heb ik steeds naar gestreefd. Ik vind echt dat élk kind recht heeft op cultuureducatie."

KADERS

De gemeenteraadsleden werden dinsdagavond door de wethouder geïnformeerd. Enkele raadsfracties willen graag betrokken worden bij een integrale visie voor kunst en cultuur in Boxtel. ,,We hebben nog niet eerder hierover gesproken en we dienen wel kaders vast te stellen", oordeelde Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks). Wethouder Lestrade antwoordde dat dit na de zomervakantie op de planning staat. ,,Na het reces wil ik graag met de gemeenteraad van gedachten wisselen over kunst en cultuur."