Toine Cooijmans van stichting Dommelbimd (links) en voorzitter Marco Meihuizen van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel vertellen over de nieuwe beheergroep bij de mustersmijt, een schuilplaats voor dieren. (Foto: Peter de Koning).
Toine Cooijmans van stichting Dommelbimd (links) en voorzitter Marco Meihuizen van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel vertellen over de nieuwe beheergroep bij de mustersmijt, een schuilplaats voor dieren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

nieuwe beheergroep van boxtels natuurgebied is een feit

WNLB is terug op oude nest Dommelbimd

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ruim 25 jaar geleden bogen enkele Boxtelaren, de latere oprichters van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB), zich over het natuurgebied tussen kasteel Stapelen en de Eindhovenseweg dat nu de naam Dommelbimd draagt. Het resultaat was een aanzet van een inrichtingsplan, dat in de archieven verdween. De bestuursleden van stichting Dommelbimd haalden het voorstel weer voor de dag. Bovendien zijn verschillende WNLB-vrijwilligers al sinds de oprichting van de Dommelbimd-stichting betrokken bij het gebied. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe werkgroep van de natuurorganisatie: beheergroep Dommelbimd.

,,Je kunt dus wel stellen dat de WNLB al sinds het eerste uur betrokken is", zegt bestuurslid Toine Cooijmans van de stichting Dommelbimd. Bovendien is de Boxtelse natuurorganisatie óók certificaathouder van het gebied. ,,Door het inrichtingsplan kwamen de leden er 25 jaar geleden al achter dat de Dommelbimd een zeer waardevolle plek is. Er werd in die tijd een poel uitgegraven en de leden hingen een aantal nestkastjes, onder meer voor de steenuil, op. De toenmalige eigenaar van het gebied wilde echter niet meer meewerken. En nu, 25 jaar later, zijn de oude nestkastjes vervangen voor nieuwe exemplaren, echt geweldig" Cooijmans geeft aan dat dit precies het doel is van de stichting. ,,We vinden dat dit gebied van iedereen is en dat mensen welkom zijn om mee te helpen."

musterdmijt

Voorzitter Marco Meihuizen van de WNLB en bestuurslid Cooijmans troffen elkaar twee jaar geleden tijdens de schaliegasmanifestatie op de Markt in Boxtel en spraken daar over de Dommelbimd. ,,Ik gaf toen al aan: we hebben geen geld, maar wél kennis, handjes en materiaal", aldus Meihuizen. ,,Voor een aantal leden van de WNLB voelt het echt alsof ze terug zijn op het oude nest als ze aan de slag zijn in de Dommelbimd."

Snoeien van fruitbomen, verplaatsen van populieren, maaien van de hooilanden, de aanleg van vlechtheggen en knotten van bomen: bij het grootste gedeelte van de werkzaamheden in het natuurgebied van 6,5 hectare zijn leden van de WNLB betrokken geraakt. ,,Vorige week heeft veertig man, van wie de helft bestaat uit WNLB-vrijwilligers, takken uit de dichtgegroeide sloten gezaagd en daar een musterdmijt van gemaakt, een plek waar beestjes zich in nestelen. De verwachting is dat in de slootjes, nu ze weer open zijn, de waterviolier en waterweegbree volop gaan groeien", legt Cooijmans uit.

De oprichting van de WNLB-beheergroep Dommelbimd was een logisch vervolg, aldus Cooijmans en Meihuizen. ,,Als je ziet hoe de WNLB-vrijwilligers te werk gaan in het gebied, dat is echt semi-professioneel", stelt Cooijmans. Voorzitter Meihuizen geeft aan dat de nieuwste werkgroep een heel diverse samenstelling kent. ,,In dit prachtige gebied is een gevarieerde kennis en belangstelling nodig, waardoor leden uit allerlei andere werkgroepen erbij betrokken zijn. Je komt met allerlei disciplines bij elkaar, dat zorgt voor groot enthousiasme. Iedere keer als je in dit gebied bent, vind je weer wat nieuws."

kinderen

Zo zijn er sinds de poel is uitgegraven weer vijf vogelsoorten bij en is de zeldzame plant lange ereprijs onlangs gesignaleerd. Meihuizen: ,,Het is gelukt om het gebied te behouden, nu moeten we ervoor zorgen dat het goed wordt beheerd." Hij ziet met de oprichting van de nieuwe werkgroep ook een kans om nieuwe vrijwilligers te trekken. ,,Het zou mooi zijn als ouders samen met hun kinderen kwamen helpen in de Dommelbimd. Dit gebied is daar uitermate geschikt voor."

Binnenkort wordt de nieuwe beheergroep officieel bekrachtigd en komt er in overleg met stichting Dommelbimd een beheerplan. ,,Dat zal geen dikke nota worden, maar een document met wat wanneer moet gebeuren in het gebied en wie daarvoor nodig is. En ondertussen is er de afgelopen periode natuurlijk al heel veel gebeurd zónder plan", grinnikt Cooijmans.

Kijk voor meer informatie over de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel of over de beheergroep Dommelbimd op de website www.wnlb.nl.