Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

UNIEK LEESPROJECT ZOEKT MEER VRIJWILLIGERS

Wachtlijst voor Voorleesfiets Boxtel

MARC CLEUTJENS

De Voorleesfiets gaat na de zomervakantie voor het vijfde seizoen rijden in Boxtel. Het leesbevorderingsproject van Brede Scholen Boxtel is een groot succes, maar kampt daarom ook met een wachtlijst. De zoektocht naar extra voorleesvrijwilligers is gestart.

Elke week gaan onder regie van coördinator Han Vlamings van Brede Scholen Boxtel voorleesvrijwilligers op pad om bij kinderen thuis voor te lezen. Momenteel wordt voorgelezen in ongeveer twintig gezinnen waar kinderen kampen met een taalachterstand. Daarnaast worden stagiaires ingezet, bijvoorbeeld van het Jacob-Roelandslyceum die zo hun maatschappelijke stage invullen. ,,Maar dan nog komen we ongeveer tien vrijwilligers te kort", vertelt Vlamings. ,,De belangstelling én behoefte aan project De Voorleesfiets is zo groot, dat we meer mensen nodig hebben om bij gezinnen te gaan voorlezen."

Vier jaar gelezen verstrekte de gemeente subsidie aan dit unieke project, dat kinderen met een taalachterstand maximaal drie jaar de kans biedt om met een voorlezer aan de slag te gaan. Kinderen met een taalachterstand worden via het consultatiebureau, een consulent jeugdzorg of via de peuterspeelzaal en de basisschool voorgedragen voor het project. ,,Het is nadrukkelijk de bedoeling dat ook de ouders deelname aan De Voorleesfiets actief ondersteunen", legt de coördinator uit. ,,Het is niet de bedoeling dat pa of ma boodschappen gaat doen."

ENTHOUSIAST

De praktijk leert dat dit niet gebeurt. ,,Sterker nog, heel veel gezinnen zijn zo enthousiast dat ze ook de andere gezinsleden erbij betrekken", lacht Mieke Daniëls. ,,Ik lees nu drie jaar elke week voor en geniet elke week", vertelt de Boxtelse. ,,Momenteel lees ik elke week voor bij Maidah, die uit Somalië komt. We hebben het heel gezellig samen en soms gaat ze ook mee om bij mij thuis een boekje te lezen." Maidah knikt. ,,Ik vind het erg gezellig met Mieke en ik vind dat ik steeds beter kan lezen."

Ze zit in de derde klas van basisschool De Spelelier en hoeft daarom niet vaak meer voorgelezen te worden. ,,Ik lees het liefst zelf boekjes", lacht ze. ,,'Pip gaat dansen' en 'Pip is verliefd' vind ik het leukst." Voorleesvrijwilliger Mieke legt uit dat ze Maidah laat lezen en mee luistert of de intonatie goed is. ,,Ik help ook om moeilijke woordjes uit te leggen of leer ze hoe ze zinnen moet uitspreken als er komma's staan."

Anisa uit groep 2, die ook uit Somalië komt, vindt net als schoolgenootje Maidah alle boekjes van Pip het leukst. ,,Ik vind eigenlijk alle boeken goed", bekent Anas uit groep 3 van De Spelelier. ,,Gaan we zo een stukje lezen? Dan kies ik een boek over Sinterklaas!", jubelt het jongetje dat eveneens een Somalische achtergrond heeft en trots is dat hij al zo goed kan lezen. ,,Ik heb een heel goed rapport!".

SNEEUWPOPPEN

Coördinator Vlamings geeft aan dat nieuwe vrijwilligers vooral enthousiast en gemotiveerd moeten zijn om minimaal twintig weken per jaar een uurtje vrij te maken om te gaan voorlezen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat vrijwilligers affiniteit hebben met lezen en boeken en het leuk vinden om met jonge kinderen om te gaan. ,,We vragen van vrijwilligers ook om gezinnen te stimuleren om naar de bibliotheek te gaan. Daarnaast is het van belang dat ze respect tonen voor de diversiteit van onze samenleving en graag met andere culturen in aanraking willen komen."

In de praktijk blijkt dat de meeste vrijwilligers zo enthousiast zijn, dat ze vaker dan twintig keer per schooljaar voorlezen. ,,Het is niet verplicht, maar vaak zie je dat De Voorleesfiets ook in vakantieweken doorrijdt", aldus Vlamings. ,,Vrijwilligers maken zelf goede afspraken en kiezen er soms zelf voor om meer te ondernemen. Ik ken iemand die het voorleeskind een dagje heeft meegenomen naar Diergaarde Blijdorp. Een andere vrijwilliger heeft in de winter met een Somalisch gezin sneeuwpoppen gemaakt omdat de kinderen nog nooit sneeuw hadden gezien. Dat past in de gedachte dat de voorleesvrijwilliger kinderen en hun ouders óók laat kennismaken met de Nederlandse cultuur."

MEEDOEN?

Mensen die als vrijwilliger aan de slag willen gaan bij De Voorleesfiets, kunnen een e-mail sturen naar coördinator Han Vlamings: voorleesfietsboxtel@gmail.com.

Men kan zich ook wenden tot het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern, telefoon (0411) 65 58 99.

FOTO BOVEN: Vrijwilliger Mieke Daniëls leest boekjes met Maidah (links), Anas en Anisa (rechts). (Foto: Marc Cleutjens).