subsidie voor cultuur in boxtel

Cultuurmakers aan de slag met veranderingen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Stichting Podium Boxtel, Boxtel Vooruit en stichting Bockepruik krijgen 10.000 euro subsidie van de gemeente Boxtel. Dit bedrag is bestemd voor ondersteuning van vrijwilligers die zich richten op cultureel Boxtel. Dit netwerk van cultuurmakers bekijkt een mogelijke transitie in deze sector.

De culturele sector heeft te maken met afnemende publieke en private middelen. Door creatief en vindingrijk te zijn én samenwerking te zoeken kan cultureel Boxtel, Liempde en Lennisheuvel meer zelfstandig en vernieuwend functioneren. ,,Het stimuleert de ontwikkeling van nieuwe activiteiten en voorkomt een kaalslag door afnemende middelen", zo melden de initiatiefnemers in een brief aan de gemeente Boxtel. De cultuurmakers willen een zo gering mogelijk beroep doen op maatschappelijke middelen maar zien het ook als een verantwoordelijkheid van de gemeente om de sector te ondersteunen.

Via bijeenkomst, inspiratie- en netwerksessies willen de cultuurmakers de eigen kracht ontwikkelen en zoeken naar economische kansen én verbinding met andere sectoren. ,,Hierdoor kan cultureel Boxtel versterkt worden", verwachten de initiatiefnemers. De cultuurmakers gaan uit dat een transitie niet zomaar is afgerond en gaat uit van drie jaar waarbij jaarlijks een evaluatie wordt gepland. ,,De financiële situatie van vele cultuurinitiatieven is nijpend", stellen ze.

Het subsidieverzoek werd ingediend door Podium Boxtel, Boxtel Vooruit en stichting Bockepruik die de krachten bundelen. Deze betrokkenen stonden ook aan de basis van het cultuurdebat dat op 1 juni samen met stichting Brabants Centrum werd gehouden in de spiegeltent bij kasteel Stapelen. Momenteel worden de bevindingen van de deelnemers aan het debat geïnventariseerd, hiermee is de basis gelegd voor een cultuurvisie die aan de gemeente Boxtel wordt gepresenteerd.

Boxtel

Bourgondische markt

Bij Forofiet aan het Ronduutje wordt zondag 19 juli een bourgondische hippie- en ecomarkt gehouden. Van 11.00 tot 15.30 uur verkopen mensen onder meer kleding, sieraden, hapjes en kunst. Ook zijn er speeltoestellen voor kinderen.