Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

steeds meer jonge gezinnen wonen 'achter het spoor'

Kalksheuvel: groene én rustige wijk

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Kalksheuvel, zoals het gedeelte 'achter het spoor' door de meeste Boxtelaren worden genoemd, is aan het verjongen. Steeds meer dertigers vinden hun weg naar de wijk, waar de komende jaren veel veranderingen op stapel staan.

,,We zijn al drie jaar aan het verbouwen, maar het einde komt eindelijk in zicht. Dat mag ook wel, nu ons derde kindje op komst is", grinnikt Jos van de Sande. Hij groeide op in Kalksheuvel en woont na een uitstapje naar de Ridder Van Cuijkstraat weer in zijn ouderlijk huis met zijn vrouw Carolien en kinderen Pim (4) en Eef (1). ,,We hebben met mijn ouders van woning geruild. Carolien en ik wilden altijd in een oude boerderij wonen, maar mijn ouderlijk huis is altijd een semi-bungalow geweest. We zijn nu bezig de woning om te vormen tot een boerderij in oude stijl. Ook hebben we genoeg ruimte voor mijn hoveniersbedrijf Aldaron", legt de Boxtelaar uit.

,,Op enkele muren na, is alles veranderd. Zo is er inmiddels een verdieping opgezet", voegt Carolien toe. Zij groeide op aan de Langenberg, een zijstraat van de Schijndelsedijk en helemaal aan de andere kant in Boxtel. ,,Toen ik Jos leerde kennen en bij hem op bezoek ging, moest ik hem bellen om te vragen waar ik moest zijn", grinnikt ze. ,,Ik reed paard in Lennisheuvel en kwam regelmatig door de wijk, maar met de auto was ik er nog niet eerder geweest..."

Het koppel omschrijft Kalksheuvel als een rustige wijk waarbij bewoners toch dicht bij de meeste voorzieningen zitten ,,We hebben onze plek hier gevonden. Het vele groen in de wijk en de rust die er heerst, zijn prettig. Terwijl je binnen tien minuten midden in het centrum van Boxtel staat. Daarnaast heb je in dit gedeelte ook nog de Aldi, 't Tweespan en de Boerenbond waar we regelmatig gebruik van maken", vertelt Carolien.

Ze moest erg wennen aan de Kalksheuvel. ,,Dit is een hechte buurt waar de sociale controle erg groot is. Zo heb je hier een actieve buurtvereniging. Die was er niet eens op de Langenberg." Jos geeft aan dat het gezin actiever betrokken is bij de vereniging sinds zoon Pim vier jaar oud is. ,,Ze doen erg veel voor jonge kinderen, dat was in mijn jeugd al zo. Zo nam Pim al deel aan de straatspeeldag en gaat hij binnenkort op kamp, waar hij erg veel zin in heeft."

VRACHTWAGENVERBOD

Zelf heeft het duo ook 'een klein aandeel in het voorzieningenniveau'. Ad van de Sande, de vader van Jos, heeft jaren geleden een dierenwei nabij de woning gerealiseerd. Dit perceeltje is inmiddels een trekpleister onder wijkbewoners. ,,Ook mensen die toevallig langs fietsen, stappen vaak even af om te kijken", vertelt Carolien. ,,De dieren worden gevoerd en geaaid." Inmiddels heeft de gemeente ook gezorgd voor een bankje en afvalbak voor bezoekers aan het weitje."

Wat meer parkeerplaatsen, met name in het straatgedeelte van Kalksheuvel waar de rijtjeswoningen staan, zouden prettig zijn, stelt het koppel. ,,Tijdens de bijeenkomst van vorige week over de wijk werd ook gemeld dat het riool moet worden vervangen en dat tegelijkertijd ook andere dingen worden aangepakt, zoals mogelijk de realisatie van parkeerplaatsen", zegt Jos. ,,Mensen hebben tegenwoordig meer auto's en daar is de Kalksheuvel niet op ingericht."

Ook aan de dubbele overweg moest Carolien erg wennen. ,,Inmiddels weet ik dat ik veel eerder moet vertrekken als ik ergens wil zijn. Ik tel er gewoon vijftien minuten bij op." Jos is opgegroeid met de overweg en weet niet anders. ,,Was er twintig jaar geleden maar een besluit genomen, dan lag het er nu net zo bij als in Best, waar een verdiept spoor ligt. Het is jammer dat we wijkbewoners van Kalksheuvel motorisch worden afgesloten van het dorp. Bovendien krijg je nu twee fietstunnels die op vijfhonderd meter afstand van elkaar liggen. Dan kun je de dubbele overweg beter volledig afsluiten."

Dat er iets met de dubbele overweg moet gebeuren, is het voor het duo duidelijk. Carolien: ,,Een vrachtwagenverbod zou al veel oplossen." ,,En wat te denken van een telefoontje naar TomTom", voegt Jos toe. ,,Vrachtwagens van Tilburg naar Haaren worden via de navigatie altijd binnendoor gestuurd."

De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg zal door hun achtertuin gaan lopen. ,,Én door groen gebied. We hebben liever niet dat de weg er komt, het zal bovendien nog een flinke klus zijn om die te realiseren. Bovendien denk ik dat de drukte van de Kapelweg naar Kalksheuvel wordt verschoven", aldus Jos. Carolien voegt toe: ,,Toch blijft het hier mooi wonen in Kalksheuvel, of die weg er nou komt of niet."

FOTO BOVEN: Carolien en Jos van de Sande, bewoners in de wijk Kalksheuvel, staan bij het bekende 'dierenweitje' op hun erf. Veel wijkbewoners maken komen regelmatig naar de plek om de beestjes te voeren en te aaien. (Foto: Peter de Koning).


LEERLINGEN NEMEN FEESTELIJK AFSCHEID VAN MICHAËLSCHOOL

Apetrots op diploma's en certificaten

MARC CLEUTJENS

Een bloedhete aula, om de beurt een handtekening zetten op diploma en certificaat en natuurlijk een spontaan optreden. Het waren de ingrediënten van de feestelijke diploma-uitreiking van de Michaëlschool die gisteravond plaatshad in Boxtel. Vele tientallen jongeren namen afscheid van hun schoolloopbaan in Boxtel en slaan nieuwe wegen in. ,,We gaan een grote stap zetten", zegt Emre Adar (16), een van de geslaagden op de school voor speciaal onderwijs.

Emre woont in Eindhoven en volgde - met een kleine onderbreking - drie jaar lessen op de Michaëlschool. Dat hij nu met een diploma en een certificaat op zak afscheid neemt, maakt hem trots. ,,Ik heb hier heel hard voor gewerkt en heb bereikt dat ik een horeca-opleiding kan gaan volgen op het Summa College in Eindhoven", straalt hij. Na afronding van deze mbo-opleiding wil hij een baan in de keuken van een restaurant.

,,Die richting ga ik ook op", vertelt Antony Snellen (16) uit 's-Hertogenbosch. Ook hij zwaaide gisteravond af bij de Michaëlschool en zet een grote stap richting het mbo-onderwijs in zijn woonplaats. ,,Ik stap over naar het Koning Willem I College en ga daar de opleiding tot horeca-assistent volgen. Ik wist al op mijn twaalfde dat ik in de horeca wilde werken. Ik kookte vroeger al veel met mijn peettante." Emre vult aan dat ook hij al jaren weet dat zijn toekomst in de horeca ligt. ,,Fijn dat ik na deze school toch kan overstappen naar een mbo-school", vult Antony aan. ,,Dat kan niet op alle scholen, maar hier gelukkig wel."

BOERENBOND

Jeffrey van Grunsven (17) uit Heesch ontving gisteravond wel een diploma, maar moet nog een jaartje wachten op zijn getuigschrift waarmee hij écht afscheid neemt van de Michaëlschool. ,,Ik heb het VCA-diploma behaald en heb daarmee alle kennis om tijdens het werk rekening te houden met veiligheid, gezondheid en milieu. Volgend jaar ga ik veel stage lopen bij de Boerenbond in Heesch, zodat ik kan leren hoe het werken in een winkelbedrijf verloopt. Belangrijk is dat ik leer om met klanten om te gaan en alles weet van de producten die we verkopen."

Emre, Antony en Jeffrey blikken alle drie met genoegen terug op de jaren die ze hebben doorgebracht op de Michaëlschool. Dat is niet altijd makkelijk, legt maatschappelijk werker Charlotte van den Hurk uit. ,,Veel leeftijdsgenoten gaan met vrienden naar school, onze leerlingen komen vaak met de taxi." Wat dat betreft zijn ze blij dat hun jaren in Boxtel erop zitten. ,,Volgend schooljaar ga ik gewoon in Den Bosch naar een school waar ik heel veel mensen ken", glundert Antony.

Terugkijkend op hun loopbaan op de Michaëlschool, hebben ze vooral genoten van de mooie ligging en de kleine, gezellige klassen. Of ze elkaar na de diploma-uitreiking uit het oog verliezen? ,,Welnee", zegt Antony lachend. ,,We hebben een groeps-app. En die is 24 uur per dag in de lucht. Als je de telefoon even uitzet, heb je tweehonderd app'jes gemist..."

FOTO LINKS: Jeffrey, Antony en Emre (v.l.n.r.) poseren met hun diploma's en getuigschriften. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding