De Letse gelovigen die deze week in de pastorie in Liempde verblijven zingen voorafgaand aan het ontbijt een lied. (Foto: Peter de Koning).
De Letse gelovigen die deze week in de pastorie in Liempde verblijven zingen voorafgaand aan het ontbijt een lied. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LETSE GELOVIGEN VOELEN ZICH HELEMAAL THUIS IN LIEMPDE

'Mensen hier zijn ontzettend gastvrij'

STEFAN LATIJNHOUWERS

,,De mensen die we in Brabant ontmoet hebben, zijn allemaal heel erg aardig. En Liempde is een heel mooi, rustiek en prachtig dorp." De zestien Letse gelovigen, onder wie de leden van de praise en worship-band Ex Animo uit de hoofdstad Riga die deze week in de pastorie in Liempde verblijven, voelen zich helemaal op hun gemak in Brabant. De afgelopen dagen brachten ze een bezoek aan parochies in Tilburg en Drunen, vanavond is het gezelschap aanwezig in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel voor een lofprijzingavond. ,,God staat centraal in ons leven."

De goede vrienden pastoor Jacques Grubben van de Heilig Hartparochie en Stefan Schevers uit Esch, werkzaam als pastor in de Franciscusparochie in de Bommelerwaard, hebben als organisatoren samen met een werkgroep een afwisselend programma samengesteld voor de groep gelovigen uit Letland. Tot en met zondag volgen onder meer ook nog bezoeken aan 's-Hertogenbosch, waar een kijkje in de Sint-Janskathedraal op het programma staat, en Eindhoven.

,,Met onze band Ex Animo treden we ook op in de verschillende plaatsen. We beschikken over een bus waar we al onze instrumenten in kunnen vervoeren", vertelt gitarist Andris Mikulis van de worshipband. ,,We spelen verschillende stijlen, waaronder ook rockmuziek. Normaal gesproken bestaat de band uit vijftien leden, maar nu zijn we hier op reis met dertien volwassenen en drie kinderen."

BOODSCHAP

Linda, de vrouw van Andris, neemt de zangpartijen voor haar rekening. ,,Ik hou van God en van zingen in de band. Die combinatie komt helemaal tot uiting in de muziek die wij spelen. Samen proberen we op eigentijdse wijze de blijde boodschap uit te dragen en de mensen met onze liederen deelgenoot te maken van onze liefde voor God. Hij betekent alles voor mij. God beschermt ons en geeft ons vergiffenis. Dat is zoiets moois! We willen ons geloof zeker niet opdringen aan mensen, maar wel duidelijk maken dat hij heel veel voor je kan betekenen, in positieve zin. Jammer dat het kerkbezoek hier in de laatste decennia zo afgenomen is, terwijl in Brabant zo veel gastvrije mensen wonen. Hoe komt het toch dat men hier veel minder open staat voor het geloof? Dat verbaast me echt. "

Gunta Ziemele, die in haar eigen land actief is als chief van een katholiek jongerencentrum, heeft het dorp Liempde inmiddels al verkend. ,,Toen ik hier aan het joggen was, viel mij op dat er 's middags zo weinig mensen op de been zijn in het dorp. Behalve dan in de ochtend toen de ouders hun kinderen naar school brachten. Maar die rust bevalt ons wel, toch heel anders dan in Riga waar zo'n achthonderdduizend mensen wonen. Ook het groene karakter van het dorp spreekt me heel erg gaan. Net als de pastorie waar we mogen logeren, een heerlijke uitvalsbasis voor ons tijdens deze week."

Andris vult aan: ,,Het is alleen jammer dat het tot dusverre alleen maar geregend heeft, maar vrijdag schijnt het heel warm, zonnig en zomers te worden. Dan zal de omgeving hier er nog mooier uitzien. Wat mij opvalt zijn de boerderijen hier in Liempde, waaronder een uit, geloof ik, de twaalfde eeuw die prachtig opgeknapt is tot een moderne woonboerderij. Het bezoek aan Tilburg was ook interessant, waar we enkele kerken bezocht hebben. Vooral de Heuvelse kerk was de moeite waard. Daar hebben we muziek gemaakt, waarbij voorbijgangers spontaan naar binnen kwamen om een kijkje te nemen bij ons concert."

PROTESTANTS

De meerderheid van de gelovigen in Letland is protestants. ,,Ik denk dat 25 procent katholiek is en zeventig procent protestants. Maar we gaan heel goed met elkaar om, hoor", lacht Andris. ,,Bij ons is het ook niet zo dat de katholieke kerken veel groter en uitbundiger zijn qua interieur dan de godshuizen van de protestanten. Bovendien zijn veel meer jongeren dan hier in de ban van de Heer."

De leden van Ex Animo en de overige leden van de groep gelovigen zijn bezig met een reis door Europa. Behalve Nederland staan ook Polen, Duitsland, België en Luxemburg op het lijstje landen dat met een bezoek vereerd wordt. In lijn met het verzoek van paus Franciscus én van hun aartsbisschop Zbignevs Stankevics trekken de Letten in totaal een maand door Europa om het evangelie te verkondigen. Tijdens de praise- en worshipavond in de Sint-Petrusbasiliek is vanavond, donderdag 16 juli, tussen 19.00 uur en 21.30 uur sprake van vrije inloop. Er is ruimte voor gebed, zang en muziek en ontmoeting. Een deel van de groep is te vinden op de Markt om het publiek in het centrum te vragen naar de bijeenkomst te komen. ,,We hopen natuurlijk op een grote opkomst", aldus Gunta.

MISSIONARIS

De Belgische leek-missionaris Joseph Bastin maakt tot en met morgen, vrijdag 17 juli, deel uit van het gezelschap. Bastin woont nabij het drielandenpunt in het Zuid-Limburgse Vaals in het bedevaartsplaatsje Moresnet-Chapelle en is goed bevriend met de Letten. ,,Ik verblijf regelmatig in Riga", aldus Bastin. ,,Helaas kan ik zondag 19 juli niet aanwezig zijn tijdens de afsluitende feest- en uitzwaaiavond met een barbecue bij de pastorie in Liempde. Maar ik geniet intens van het samenzijn met deze enthousiaste, jonge gelovige mensen en onze bezoeken aan de verschillende parochies in Brabant. Het is heel mooi en bijzonder om te zien hoe zij hun geloof uitdragen."

FOTO BOVEN: De Letse gelovigen die deze week in de pastorie in Liempde verblijven, zingen voorafgaand aan het ontbijt een lied. (Foto: Peter de Koning).


gemeenteraad steunt plannen

Agrarisch bedrijf Liempde

wordt een indoorspeeltuin

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een agrarisch bedrijf aan de Hamsestraat 18 in Liempde wordt omgevormd tot een indoorspeeltuin. De plannen van Het Gouden Woud B.V. uit Sint-Oedenrode werden dinsdagavond door de gehele gemeenteraad gesteund. De initiatiefnemer wil in de voormalige veehouderij een toeristisch-recreatief bedrijf vestigen.

Om realisatie van de recreatievoorziening mogelijk te maken moet het bestemmingsplan buitengebied worden aangepast, de gemeenteraad gaf hier dinsdag haar fiat aan en stemde unaniem in met de benodigde wijziging.

SPEELTOESTELLEN

Het agrarische bedrijf wordt door Het Gouden Woud B.V. grondig verbouwd voor toeristische en recreatieve doeleinden. Er moet onder meer een indoorspeeltuin komen, ook worden er buiten speeltoestellen gerealiseerd. De nadruk ligt op natuurlijke spelelementen waarbij er ook een duidelijke relatie moet zijn met Het Groene Woud. Ook komt er een horecavoorziening.

De gemeente Boxtel stelt wel een aantal eisen aan de plannen van Het Gouden Woud B.V. Zo mag de horeca een omvang van maximaal 300 vierkante meter krijgen en mag het complex een maximale bebouwingsoppervlakte hebben van 1.500 vierkante meter. Het parkeren dient gerealiseerd te worden op het eigen terrein.

Het Gouden Woud B.V. hoopt snel aan de slag te kunnen gaan en wil medio 2016 de nieuwe speelvoorziening openen.