mantelzorgorganisatie wint terrein

Familiae heeft specialisten op alle denkbare terreinen

STEFAN LATIJNHOUWERS

Van boodschappen doen voor een cliënt tot het regelen van ingrijpende zaken als uitvaarten en verlenen van stervensbegeleiding. Mantelzorgorganisatie Familiae timmert in de regio 's-Hertogenbosch, waaronder in de gemeente Boxtel, sinds 2013 aan de weg. De instelling biedt met de inzet van zogeheten gespecialiseerde Familiae Managers hulp op alle denkbare vlakken.

Familiae Mantelzorg is opgericht door actieve mensen uit het bedrijfsleven. Zij hebben zelf ervaren hoeveel behoefte er is aan ouderen- en familieondersteuning en daarom het Familiae-bedrijfsconcept ontwikkeld. ,,De oprichters zijn er van overtuigd dat de vraag naar een dergelijke, particuliere dienstverlening nog verder zal toenemen de komende jaren. Niet iedereen is immers geschikt of heeft de tijd voor de taak van mantelzorger", zegt pr-medewerker Marjolein Faber van Familiae. ,,De mensen moeten soms even wennen aan het idee dat ze moeten betalen voor onze diensten. Als ze eenmaal die drempel over zijn en merken dat wij cliënten zo goed mogelijk willen helpen en op maat willen bedienen, zijn ze graag bereid om ons voor meer uren in te huren."

Woordvoerder Faber van de mantelzorgorganisatie, die onder meer gevestigd is in Vught, benadrukt dat de rol van de Familiae Managers of persoonlijke assistenten heel belangrijk is. ,,Zij zijn het verlengstuk van de cliënten en hun familie en regelen alle voorkomende zaken. Van het uitlaten van de hond tot de verkoop van de ouderlijke woning", aldus Faber. ,,Het betreft vaak mensen tussen de 40 en 60 jaar die buiten het arbeidsproces zijn gevallen, maar veel levenservaring hebben en heel gemotiveerd en gepassioneerd zijn om mantelzorg te bieden."

Mensen die bij Familiae aan het werk willen, volgen eerst een tweedaagse training die eindigt met een toets. Faber: ,,De oefensessies bestaan onder meer uit een rollenspel, waarbij veel aandacht is voor zaken die je als Familiae Manager in de praktijk tegenkomt. Sommige cliënten die mantelzorg nodig hebben lijden aan dementie, een ziekte die vele verschillende vormen kent. De toets geeft ons een goede indruk van de wijze waarop de toekomstige managers in het leven staan, hoe zij handelen in bepaalde situaties en welke normen en waarden zij hanteren."

Een goede band tussen de cliënt en hun Familiae Manager is van groot belang. ,,De klant is bij ons koning", zegt Faber. ,,We willen aan de wensen van de cliënten voldoen en hen zoveel mogelijk ontzorgen. Het moet klikken tussen beide partijen en er dient sprake te zijn van een match. De manager moet een vertrouwenspersoon zijn waarop de cliënten en hun familie kunnen bouwen."

Initiatiefnemer Patricia van Eerd van Familiae voert alle intake-gesprekken met de cliënten en hun familie. Faber: ,,Patricia leidt ook de trainingen met de potentiële Familiae Managers. Deze persoonlijke assistenten komen uit de regio, spreken de taal van de cliënten, hebben een smetteloos blazoen en zijn aangenaam gezelschap. Dat zijn zaken waar wij heel erg alert op zijn."

Familiae Managers verlenen geen medische zorg en geen diensten waarvoor een professionele kwalificatie vereist is. ,,Hiervoor schakelen we assistentie in van de zogenaamde Familiae Partners uit ons uitgebreide netwerk; bedrijven en andere organisaties die ons ondersteunen. Maar de persoonlijke assistent blijft te allen tijde het aanspreekpunt."

Het grote doel van Familiae? Faber hoeft er niet lang over na te denken. ,,Wij willen ervoor zorgen dat onze cliënten de gelukkigste senioren van de wereld zijn."