Afbeelding
Foto: Peter de Koning

programma tweede editie klaar

Dommeltheater zoekt muzikanten voor lint

MARC CLEUTJENS

De Dommel verandert zondag 27 september van een langzaam kabbelende beek in een theatrale en muzikale stroomversnelling. Die dag beleeft Boxtel de tweede editie van het Dommeltheater en gaan een kleine twintig theatergroepen met zelfgebouwde vaartuigen over de rivier varen. Omdat het thema dit keer 'Symfonie' luidt, staan alle creaties in het teken van muziek. Een van de publiekstrekkers belooft een muzikaal lint te worden, dat zal klinken van het startpunt aan de Burgakker tot het eindpunt in de Deken De Wijsstraat.

Het bestuur van de stichting Dommeltheater heeft deze week de laatste hand gelegd aan een gevarieerd dagprogramma, dat veel meer omvat dan alleen de vaartocht van creatieve bootjes en schuiten over de Dommel. Het muzikaal lint wordt een van de grote blikvangers. ,,We willen op tal van plekken langs de vaarroute muzikanten en groepen een plekje geven, die om de beurt dezelfde compositie gaan spelen", vertelt voorzitter Paul van Alphen van Dommeltheater. ,,Een dirigent die met een bootje over de Dommel vaart, geeft aan wanneer de volgende groep mag beginnen met spelen, zodat er voortdurend muziek over de Dommel zal klinken", zegt voorzitter Paul van Alphen.

De muzikanten zullen in de meeste gevallen akoestisch spelen, maar wie in een achtertuin beschikt over elektriciteit mag gerust ook versterkt musiceren. ,,In de aanloop naar 27 september nodigen we mensen uit om zich aan te melden voor een rol tijdens de tweede editie van het Dommeltheater", geeft Van Alphen aan. ,,Het thema biedt alle ruimte om over de Dommel onze eigen Boxtelse symfonie te laten klinken. Het wordt een soort estafette waarbij solisten en groepen telkens het stokje van elkaar gaan overnemen."

KLASSIEK CONCERT

Het Dommeltheater opent op zondagochtend met een klassiek concert op de binnenplaats van kasteel Stapelen. Daar treedt Boxtel's Harmonie op met de zangers en zangeressen van de Boxtelse Cantorij. Alt en mezzosopraan Lieke Beirnaert is gevraagd om als soliste enkele stukken te zingen. Op dat moment wordt in het kasteelpark in samenwerking met leerlingen van de Sint-Petrusschool een mozaïek van zaagsel uitgestrooid waarin de naam Dommeltheater terug zal komen. ,,Het is een verwijzing naar de zaagselmozaïeken die vroeger in de periode rond de Heilig Bloedprocessie vaker gemaakt werden door de studenten van missiehuis Sint-Theresia", aldus Van Alphen.

Na de uitvoering op de binnenplaats, verplaatsen de bezoekers zich naar de Raaphof, waar de naamloze brug over de Dommel een naam zal krijgen. Enkele weken geleden lanceerde stichting Dommeltheater met de redactie van Brabants Centrum een prijsvraag waarbij inwoners namen konden insturen voor de brug. Inmiddels zijn al vele tientallen suggesties ingestuurd, die worden beoordeeld door een jury en de straatnamencommissie van de gemeente Boxtel. ,,Op 27 september wordt de naam van de brug officieel onthuld en komt er een bordje te staan", vertelt de voorzitter van het Dommeltheater.

DIRIGENT

Een dirigent kondigt al varend over de Dommel de komst van de eerste vaartuigen aan. Hij geeft de verschillende muzikanten op de oevers van de beek tussen de Burgakker en de Deken De Wijsstraat ook een teken om hun deel van 'de Boxtelse symfonie' te spelen. ,,Daarna gaat de vaartocht pas écht goed van start en zal het publiek alle bootjes en schuitjes zien passeren", vertelt Van Alphen. ,,Nu al staat vast dat er zestien groepen meedoen, maar we verwachten nog meer deelnemers. Wie nog plannen heeft, moet zich wel heel snel aanmelden omdat we gaan beginnen aan een programmaboekje waarin alle groepen en hun creaties worden voorgesteld." Het boekje wordt geschreven door Piet van Oers, grafisch ontwerper Ferdy Steger neemt de lay-out voor zijn rekening.

Het Dommeltheater eindigt voorbij de kanogoot in de Deken De Wijsstraat met een grote afterparty waar meerdere muziekgroepen zullen optreden. Naast de Stripe Big Band rekent het bestuur erop dat ook de groepen en solisten die meedoen aan het muzikaal lint naar die plek komen, zodat daar opnieuw de symfonie van het Dommeltheater zal klinken en Boxtel nog lang zal napraten over de tweede editie van het evenement. Van Alphen: ,,De eerste editie van 2013 was een doorslaand succes en dit jaar willen we een nog groter feestje bouwen."

Meer informatie en aanmelding? Ga naar www.dommeltheater.nl.


Liempde spil in

'Gezond Bewegen

in Groene Woud'

Liempde is vrijdag 28 augustus het kloppend hart van de jaarlijkse themadag van nationaal landschap Het Groene Woud. Omdat Het Groene Woud vijftien jaar bestaat, wordt een uitgebreid feestprogramma aangeboden waaraan belangstellenden na betaling van 15 euro mee kunnen doen.

Onder het motto 'Gezond bewegen in het groen' is er van 12.30 tot 19.00 uur van alles te beleven voor de deelnemers aan de themadag. Op verschillende locaties kunnen deelnemers presentaties bijwonen, deelnemen aan excursies en workshops en een markt bezoeken. Bezoekers krijgen een compleet beeld van alle kansen die Het Groene Woud biedt om gezond bewegen in de praktijk te brengen.

De themadag start bij de vuurput op het Raadhuisplein in Liempde. Vanaf die plek verspreiden deelnemers zich naar locaties waar presentaties en workshops worden gegeven, onder meer over een dementievriendelijk ommetje en een gps-route. Ook kan men meedoen aan een bootcamp op D'n Tip of kiezen voor een biodiversiteitszoektocht.

De themadag wordt ook afgesloten bij de vuurput; het menu bestaat uit een broodje hamburger met vlees van het Brandrood rund.

Meer informatie en aanmelding: communicatie@hetgroenewoud.com.