Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HEILIG HARTKERK 'PERFECTE LOCATIE' VOOR ROCKOPERA UIT 1973

Jesus Christ Superstar als bindmiddel

MARC CLEUTJENS

De voormalige Heilig Hartkerk in Boxtel gaat volgend jaar maart weer even open voor de opvoering van de rockopera Jesus Christ Superstar. De theaterproductie is een initiatief van Boxtelaar Roeland Heesbeen, die samen met creatief leider en musicus Dave Manhart is gestart met de voorbereidingen van het spektakelstuk dat eerder te zien was in concertzaal 013 in Tilburg en een kerk in Empel. De rollen in de befaamde rockopera van Andrew Lloyd Webber zullen allemaal gespeeld worden door Boxtelse talenten.

Heesbeen en Manhart hebben tussen de dertig en veertig acteurs, zangers en dansers uit Boxtel, Liempde of Lennisheuvel nodig om Jesus Christ Superstar in het weekeinde dat vooraf gaat aan Pasen op te kunnen voeren. ,,Voorop staat dat we een lokale productie willen neerzetten die mensen samenbrengt en enthousiast maakt om samen tot een prachtige theaterproductie te komen", legt Heesbeen uit. ,,Jesus Christ Superstar wordt opgevoerd rond Palmpasen en sluit uitstekend aan bij de thematiek van het paasverhaal."

MULTIFUNCTIONEEL

Vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 maart zal Jesus Christ Superstar opgevoerd worden in het kerkgebouw, waarvoor dit voorjaar een toekomstvisie is opgesteld. In opdracht van het bestuur van de Heilig Hartparochie heeft erfgoedprofessional Sanne de Koning van Dedato.nu uit Boxtel zich daarover gebogen.

De resultaten van het rapport worden later door het parochiebestuur bekendgemaakt. Nu al staat echter vast dat in Boxtel een heel breed draagvlak is om de voormalige Heilig Hartkerk te gaan gebruiken als een multifunctionele evenementenlocatie. ,,Met Jesus Christ Superstar willen we laten zien dat het kerkgebouw zich hier uitstekend voor leent", zegt initiatiefnemer Heesbeen. Indien de belangstelling groot is, houdt hij rekening met een vierde voorstelling op donderdag 17 maart.

HUILEN

De twee kartrekkers geven aan dat de rockopera mensen gaat verbinden. ,,Tijdens de audities, repetities en natuurlijk de uitvoeringen denken we dat Jesus Christ Superstar een geweldig bindmiddel voor de samenleving kan zijn. Niet alleen staan er louter lokale talenten op het podium, ook willen we heel veel inwoners de kans bieden om de rockopera die zo tot de verbeelding spreekt in de eigen woonplaats live te kunnen beleven." Het feit dat eerder dit jaar de Heilig Hartparochie is ontstaan, kan ook bijdragen aan een verbinding van de verschillende parochiegemeenschappen, zo verwacht Heesbeen. Met Manhart heeft hij ervaring met soortgelijke uitvoeringen in Tilburg en Empel. ,,Daar zaten mensen van ontroering te huilen, zó mooi was het."

Gisterochtend brachten Heesbeen en Manhart een bezoek aan de voormalige Heilig Hartkerk, die in januari aan de eredienst werd onttrokken. Ze toonden zich onder de indruk van het ruime karakter en de akoestiek van het kerkgebouw, dat stamt uit 1901. Om Jesus Christ Superstar op professionele wijze te kunnen opvoeren, is een aantal aanpassingen noodzakelijk. Zo moet de stroomvoorziening verbeterd te worden, dient er een mobiele horecagelegenheid te zijn en moeten sanitaire voorzieningen voor het publiek geregeld worden. ,,In de kerk is per voorstelling plaats voor 400 tot 450 toeschouwers", verwacht Heesbeen. ,,Het is belangrijk dat iedereen goed zich heeft op het podium dat op de plek van het altaar gebouwd wordt."

UITVERKOCHT

Het idee om een lokale theaterproductie van Jesus Christ Superstar te maken, komt uit de koker van Manhart, die naast musicus en pianodocent ook werkzaam is als artistiek leider van allerlei theaterproducties, waaronder regionale zang- en dansproducties 'Mamma Mia' en 'Dancing Queen'. ,,In Breda zag ik Jesus Christ Superstar voor het eerst. Daar was de productie vijf jaar jaar achtereen te zien en werd door het publiek massaal meegezongen. Jesus Christ Superstar leeft nog steeds onder veel generaties. Dat bracht me op het idee om een eigen productie te maken."

Manhart richtte een stichting op die in Tilburg een soortgelijke productie voorbereidde. Naast een professionele begeleidingsband - waarin Boxtelaar Heesbeen gitaar speelt - werd gekozen voor lokaal talent uit Tilburg. ,,Inmiddels is de rockopera al tweemaal opgevoerd in een uitverkocht 013. Daarna hebben we de productie in Empel gedaan, ook met plaatselijke zangers en dansers. Daar waren de mensen afkomstig van het Empels revuegezelschap." Als regisseur is Anke Heesbeen, een zus van de Boxtelse initiatiefnemer, aangetrokken.

AUDITIES

Heesbeen en Manhart roepen talenten uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel op om zich op te geven voor een auditie die tijdens een weekeinde in september zal worden gehouden. Voor de vertolking van acht hoofdrollen zoekt het tweetal naar toppers die een dragende rol in Jesus Christ Superstar kunnen spelen en zingen. Daarnaast kunnen zangers, acteurs en dansers zich melden die een andere rol in de rockopera willen vervullen. ,,Omdat het een volledig gezongen productie is, moeten mensen behoorlijk muzikaal onderlegd zijn", zegt Manhart. ,,Maar we weten dat er in Boxtel heel veel talent is, dus rekenen we op veel belangstelling."

De kartrekkers zoeken geen muzikanten; de begeleidingsband van Jesus Christ Superstar is al geformeerd en bestaat uit dezelfde mensen die in Tilburg en Empel op het podium stonden. Kinderen kunnen zich wel aanmelden; de organisatoren denken dat ze meerdere rollen beschikbaar hebben.

De repetities voor Jesus Christ Superstar starten na de audities in september. In De Schakel aan de Clarissenstraat zijn ongeveer 25 repetities gepland, waarin de deelnemers zich kunnen prepareren op de uitvoering. Om de productie verder voor te kunnen bereiden, werken Heesbeen en Manhart aan plannen om werkgroepen te starten die zich bezig gaan houden met de vervaardiging van kostuums en decors. Daarnaast is de initiatiefnemer in gesprek met tal van lokale sponsors, die Jesus Christ Superstar financieel mede mogelijk gaan maken.

MEEDOEN

Lokaal talent dat graag wil meewerken aan de totstandkoming van Jesus Christ Superstar, kan zich inschrijven voor de audities. Dat kan uitsluitend via het e-mailadres jcheilighart@gmail.com. Heesbeen en Manhart roepen kandidaten op zich goed voor te bereiden op een auditie en teksten en fragmenten van de rockopera te bestuderen via bijvoorbeeld YouTube. Alle songteksten kunnen op internet gevonden worden.

FOTO BOVEN: Roeland Heesbeen (links) en Dave Manhart werken aan de lokale theaterproductie Jesus Christ Superstar. De Heilig Hartkerk in Boxtel is een ideaal podium voor deze rockopera van Andrew Lloyd Webber uit 1973. (Foto: Peter de Koning).

Jesus Christ Superstar dateert uit 1973 en is nog steeds populair. Hoofdrolspeler Ted Neeley treedt nog steeds op in de rockopera van Andrew Lloyd Webber.