Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Schaliegasvrij Boxtel blijft actievoeren tegen (proef)boringen

'Strijdbaar richting volgende stappen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Wie denkt dat de actiegroep Schaliegas Vrij Boxtel achterover leunt na het vrijdag genomen kabinetsbesluit, heeft het mis. De Boxtelse actievoerders blijven actief en bereiden zich voor om na de zomervakantie volop te blijven strijden voor duurzame energiebronnen in plaats van schaliegas. De landelijke ontwikkelingen worden met argusogen gadeslagen...

,,Of ik heel erg blij ben? Nee. Daarvoor zitten er te veel mitsen en maren aan dit besluit." Mirjam Bemelmans van Schaliegas Vrij Boxtel is weliswaar verheugd


Milieudefensie: 'kabinetsbesluit is heel goed nieuws'

Milieudefensie reageerde deze week verheugd op de laatste ontwikkelingen rond schaliegaswinning in Nederland. Dat minister Henk Kamp heeft besloten dat de vergunningen van Cuadrilla niet verlengd worden en commerciële schaliegasboringen niet worden toegestaan, noemt Milieudefensie 'fantastisch nieuws'.

In een reactie meldt Milieudefensie dat het kabinetsbesluit een grote overwinning is voor alle burgers, gemeenten en provincies die de afgelopen jaren hebben geprotesteerd. ,,Schaliegas is vervuilend en gevaarlijk. We moeten naar een energievoorziening die volledig fossielvrij is, dus zonder kolen, olie en gas. We moeten de transitie nu gaan maken."

CUADRILLA

Cuadrilla is verbaasd en teleurgesteld over de beslissing de komende vijf jaar af te zien van schaliegaswinning. Het Britse bedrijf - dat onder meer in Boxtel naar schaliegas wilde boren - bekijkt of juridische stappen mogelijk zijn. Cuadrilla lag eerder al in de clinch met de gemeente Boxtel over de verleende vergunning. Het kabinet besloot vrijdag om de bestaande vergunningen niet te verlengen.

dat de komende vijf jaar schaliegaswinning in Nederland niet aan de orde is, maar volgt dit besluit met argwaan. Want dat er definitief geen schaliegas komt, is volgens Bemelmans niet aan de orde. ,,Aan het einde van het jaar wordt pas het besluit genomen of schaliegas wel of niet tot de mogelijkheden in Nederland behoort. Die beslissing staat ons nog te wachten", meldt de Boxtelse.

TELEURSTELLEND

Bemelmans voert al sinds 2010 actie tegen (proef)boringen naar schaliegas. In dat jaar verleende het Boxtelse college van B. en W. een tijdelijke bouwvergunning voor een boorinstallatie op bedrijventerrein Vorst. Een jaar eerder gaf het ministerie van Economische Zaken een vergunning af aan het Britse bedrijf Cuadrilla voor proefboringen in Noord-Brabant. Het opgerichte Burgercomité Schaliegas Vrij Boxtel verdiepte zich in de materie en startte met allerlei acties om mensen bewust te maken van de mogelijke gevaren. In 2012 nam de gemeenteraad het besluit om Boxtel schaliegasvrij te verklaren. Vanaf dat moment was Boxtel het middelpunt van diverse acties, waarbij de actiegroep en de gemeente nauw samenwerkten.

Het kabinetsbesluit dat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt, is weliswaar 'een mooie overwinning', maar het baart Bemelmans ook zorgen. ,,Ik ben echt blij dat de vergunningen van Cuadrilla niet verlengd worden én dat er geen commerciële boringen zullen worden toegestaan. Ook vind ik het fijn dat er een gedegen en volledig energierapport in de maak is. Maar ik betreur het wel dat de wetenschappelijke boringen niet van de baan zijn", aldus de Boxtelse actievoerster. Volgens Bemelmans wordt daarnaast in de milieu effectrapportage (MER) te lichtzinnig gesproken over de mogelijke gevolgen van (proef)boringen. ,,Ik vind dat over veel mogelijke problemen is heengestapt en dat is teleurstellend."

TOEKOMST

Bemelmans wil samen met andere partijen zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), milieuorganisaties en energiecoöperaties een energieplan opstellen. Minister Henk Kamp heeft toegezegd dit ook te gaan doen. Bemelmans: ,,Maar ik vind dat we dat niet moeten afwachten en gezamenlijk de schouders eronder moeten zetten. Laten we dit samen oppakken en een mooi plan presenteren aan het kabinet. We moeten niet stil achterover gaan zitten, maar strijdbaar blijven ook in de toekomst."

De ontwikkelingen worden door Schaliegas Vrij Boxtel op de voet gevolgd en ze wachten vol spanning af tot het einde van dit jaar. Want dan wordt duidelijk of schaliegas bij het kabinet in beeld blijft als mogelijke energiebron óf dat wordt gekozen voor een andere vorm van energiewinning.

FOTO BOVEN: In 2013 werd op de Markt in Boxtel een grote schaliegasmanifestatie gehouden waarbij tegenstanders hun standpunten duidelijk maakten. (Foto: Marc Cleutjens).