Bart Toemen van honk- en softbalvereniging JRC Ducks geeft instructies aan Mark Verdaasdonk (links) en Sem van Eijndhoven. Op het softbalveld van de club wordt vrijdag de interland tussen Groot-Brittannië en Oostenrijk gespeeld. (Foto: Albert Stolwijk).
Bart Toemen van honk- en softbalvereniging JRC Ducks geeft instructies aan Mark Verdaasdonk (links) en Sem van Eijndhoven. Op het softbalveld van de club wordt vrijdag de interland tussen Groot-Brittannië en Oostenrijk gespeeld. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

SPORTPARK DEN WIELAKKER DECOR VOOR TOPSPORTMIDDAG EN SPELCIRCUIT VOOR JEUGD

'Softbalinterland primeur voor Boxtel'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Het belooft morgen, vrijdag 17 juli, een topsporthappening te worden op het terrein van JRC Ducks. Sportpark Den Wielakker vormt vanaf 16.00 uur voor het eerst het decor van een officiële softbalinterland tussen de vrouwenteams van Groot-Brittannië en Oostenrijk. Het duel geldt als voorbereiding op het Europees kampioenschap dat zaterdag 18 juli van start gaat in 's-Hertogenbosch. Bij JRC Ducks kijken ze daarnaast ook reikhalzend uit naar een andere gebeurtenis: de aanleg van het nieuwe honkbalveld. ,,We hopen dat na het seizoen, in oktober, gestart kan worden met de werkzaamheden", aldus secretaris Bart Toemen.

Maar eerst zijn alle ogen bij Ducks gericht op de de bijzondere wedstrijd die morgenmiddag op het programma staat. ,,Het is de eerste keer dat een softbalinterland op ons terrein wordt gespeeld. We zijn hiervoor benaderd door honk- en softbalvereniging Gryphons, waar de wedstrijden voor het EK afgewerkt worden, omdat wij over een goed softbalveld beschikken. Alle deelnemende teams verblijven tijdens het toernooi hier in de regio. Volgens de weersvoorspelling wordt het vrijdag heel warm en zonnig", aldus Toemen.

Groot-Brittannië is niet zomaar een ploeg, het is een van de betere Europese teams. Toemen: ,,Ze werden tweede op het EK in 2009 en waren goed voor brons in 2011. Oostenrijk presteerde tot dusverre minder goed, maar zal er alles aan doen om serieus partij te bieden. Voor onze club is de interland een sportief hoogtepunt in onze ruim vijftigjarige geschiedenis. Wij willen er daarom als club een echt topevenement van maken."

Het programma start vrijdag om 14.15 uur. Voor en na de interland vinden op en rond de velden allerlei activiteiten plaats, waaronder een spelcircuit voor kinderen van 6 tot 16 jaar. ,,De kinderen leren voorafgaand aan de interland de fijne kneepjes van van de softbalsport, zoals gooien en vangen. Uit het oogpunt van veiligheid laten we het slaan van de ballen achterwege. Saillant detail is dat de speelsters van Groot-Brittannië, voordat ze rond de klok van drie uur aan hun warming-up beginnen, de kinderen gaan begeleiden."

De bezoekers kunnen tijdens de middag hun honger stillen bij de frietkar van cafetaria Mikies. Bezoekers die vrijdag verhinderd zijn, hebben een dag later overigens de kans om het team van Groot-Brittannië toch nog aan het werk te zien. Toemen: ,,Het softbalteam van JRC Ducks speelt zaterdag om 11.30 uur een oefenwedstrijd tegen deze topploeg, opnieuw op het terrein van Ducks. Voor onze vrouwen natuurlijk een geweldige eer waar ze zich heel erg op verheugen."

HONKBALVELD

Waar de kwaliteit van het softbalterrein van Ducks in goede staat verkeert, laat de gesteldheid van het honkbalveld veel te wensen over. Toemen: ,,We zijn heel blij dat de gemeenteraad besloten heeft om een ton vrij te maken voor een renovatie. De halfverharding, de gravelstrook waarop de spelers naar de honken snellen, ligt vol met kleine steentjes. Als honkballers een sliding maken, bestaat de kans dat ze hun benen open halen. Onverantwoord, een nieuwe toplaag is daarom heel belangrijk. Verder is ook een nieuwe drainage nodig, nu staan er na een regenbui al snel plassen op het veld. Overigens willen we het gras van het softbalveld ook graag meenemen in de werkzaamheden, dat deel van het terrein verdient ook extra aandacht."                

Christian van Riet staat op het punt om de bal het veld in te slaan. Trainer en catcher Mark Verdaasdonk volgt zijn bewegingen met argusogen. (Foto: Albert Stolwijk).