Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

BOXTELSE GROEP TERUG OP DE BÜHNE

De Rots wordt Ierse pub met Acting The Maggot

MARC CLEUTJENS

Guinness zal er rijkelijk vloeien en bierimporteur De Kikvorsch zal allerlei Ierse promotieartikelen etaleren om de schoonheid van het land te laten proeven én zien. Maar de muziek staat centraal als de Boxtelse band Acting The Maggot vrijdag 13 november met een nieuwe show gaat optreden in gemeenschapshuis De Rots. Initiatiefnemer Maarten de Gans heeft het programma al klaar...

'From Pub 2 Pub'. Dat is de werktitel van de avondvullende show die Maarten met vijf andere professionele muzikanten gaat presenteren op de bühne van De Rots. ,,Na ons eerste optreden in Podium Boxtel hebben we enkele maanden later een geweldige reprise beleefd in De Rots, waar een geweldig feestje werd gebouwd. Toen het bestuur ons vroeg om terug te komen, konden we geen nee zeggen."

Maarten is gecharmeerd van de zaal in het gemeenschapshuis, die hij voor deze gelegenheid zal ombouwen tot een Ierse pub. ,,Café De Kerk gaat Guinness tappen en gelet op het succes van de vorige keer, verwacht ik dat ook ditmaal veel liefhebbers op deze Ierse avond af zullen komen." In de zaal zullen voornamelijk staanplaatsen zijn, maar ook is er plaats voor enkele zitplaatsen.

De Boxtelaar, die ook regelmatig optreedt als alter ego Rooie Rico en in die rol ook een feestje kan bouwen, belooft dat 'From Pub 2 Pub' de zaal in vervoering zal brengen. ,,We kiezen voor een geheel nieuw programma waarin de Ierse feestliedjes de boventoon zullen voeren", vertelt Maarten. ,,Denk dus aan de up-tempo liedjes van The Pogues, Flogging Molly en The Dubliners. Die liggen ons het best. Maar ook de gevoelige liedjes zullen zeker niet ontbreken, ik heb alle nummers al in mijn hoofd zitten."

REISVERHAAL

In afwijking van de eerdere shows die Acting The Maggot opvoerde, staan ditmaal louter liedjes uit Ierland op de setlist. ,,In onze eerste show vertelde ik met Rogier Peerlings, met wie ik ook het Rutger & Die Rooie vormde, over onze reizen door Schotland en Ierland. Ondersteund met foto's en filmpjes was het een reisverhaal, opgefleurd met liedjes."

De lichtbeelden zullen op 13 november niet ontbreken, al wil Maarten nog niet verklappen waarmee hij zijn fans wil verrassen. ,,Reken in elk geval op heel veel Ierse foto's die de sfeer van De Rots als Ierse pub flink zullen versterken." Schotland ontbreekt in het programma; de keuze valt uitsluitend op bestaande nummers én traditionals die verhalen over het soms ruwe leven in Ierland.

,,Het land heeft een bijzondere geschiedenis waarin ook recent veel gebeurd is. Denk aan oorlogen, rellen. Maar daarnaast gaan de liedjes ook over de liefde en drank. Smartlappen dus eigenlijk, zoals je die in alle landen tegenkomt. Het leuke van de Ierse liedjes is, dat ze zo ontzettend swingend zijn."

Maarten vertolkt ze regelmatig, ook in kleiner gezelschap. ,,Laatst nog speelden we met z'n tweeën een Ierse pub in Brussel helemaal plat. De Ieren kwamen na de show op ons af om complimentjes te geven. Nou, daar doe je het toch voor!"

KAARTVERKOOP

Binnenkort maakt Maarten bekend wanneer de kaartverkoop voor 'From Pub 2 Pub' van start gaat.

Liefhebbers houden de website van Acting The Maggot en deze krant in de gaten: www.actingthemaggot.nl.

FOTO BOVEN: Maarten de Gans (rechts) is de initiatiefnemer van een nieuwe show van Acting The Maggot. Met bassist Rogier Peerlings speelt hij al vele jaren samen. (Foto: Peter de Koning).


torenspelers imponeren in boxtel

Familiebanden knellen

in voorstelling 'Stilte'

In café 't Renpaard in Boxtel speelde Teatergroep Torenspelers Tilburg (TTT) donderdag en zondag de voorstelling Stilte. De Boxtelse actrice Marie-Jeanne van Zon zorgde ervoor dat de bekende toneelgroep het stuk ook in Boxtel op de planken bracht. Zelf was Van Zon te zien in de rol van werkster.

Stilte - geschreven door de Scandinavische schrijver Lars Norén - gaat over een familie en speelt zich af in hun hotel dat in verval is geraakt. De familieleden zitten vast in patronen en in de onderlinge verhoudingen. Als werkster observeerde Van Zon de verhoudingen. Een kleine rol, maar wél een die bepalend was voor het verhaal.

Daan Joosen tekende voor de regie van het toneelstuk. Hoewel het eigenlijk een drama is, zaten er toch humoristische stukken in de voorstelling. Een groot deel van deze grappige onderdelen werd veroorzaakt door de humoristische handeling van de Boxtelse Van Zon.

OP DE FOTO: Knellende familiebanden stonden centraal in de voorstelling Stilte die werd gespeeld in café 't Renpaard in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).


Afbeelding