Kabinet ziet af van (proef)boringen

Nederland blijft zeker vijf jaar schaliegasvrij

MARIËLLE WIJFFELAARS

Na jaren van protesten, notities en onderzoeken heeft het kabinet besloten in ieder geval vijf jaar langs geen winning naar schaliegas toe te staan in Nederland. Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag bekend. De bestaande vergunningen voor (proef)boringen worden niet verlengd, dat betekent dat ook Boxtel niet meer in beeld is voor schaliegasboringen.

Kamp meldde voorts dat aan het einde van het jaar wordt bekeken of het wenselijk is dat schaliegaswinning in Nederland in beeld blijft. ,,We gaan dan een groot en integraal energierapport opstellen en zullen daarbij alle opties meenemen", zo meldde de minister in een persconferentie. In dit rapport komt Kamp met een visie op het energiebeleid na 2020.

Reden om nu af te zien van schaliegaswinning, is onder meer dat er in Nederland nog geen proefboringen verricht zijn en dat dus nog onbekend is of er schaliegas in de grond zit. ,,De hoeveelheid, locaties en vorm zijn nog onduidelijk", lichtte Kamp toe. ,,Vanwege de maatschappelijke onrust willen we eerst een integrale visie maken over het energievraagstuk. We bepalen dan ook of schaliegas als optie in beeld moet blijven."

Als dat wél het geval is, dan moet volgens de minister gedegen onderzoek worden uitgevoerd. Samen met andere Europese landen wordt dan een wetenschappelijk onderzoeksprogramma opgezet en kunnen eventueel (proef)boringen worden gehouden. Kamp: ,,Dat zal dan op z'n vroegst vanaf 2018 zijn. Mocht daaruit komen dat schaliegas aan de orde is, dan gaat winning pas in 2020 spelen."

VERGUNNING

Het kabinet zegt dus nog niet helemaal 'nee' tegen schaliegas. ,,We sluiten het niet helemaal uit, maar willen eerst bespreken of schaliegas überhaupt een optie is", meldde Kamp in zijn verklaring. ,,We kunnen hier pas een beslissing over nemen als alle mogelijkheden in kaart zijn gebracht, we zullen hiervoor de samenwerking zoeken met andere landen."

Voorts stelde de minister dat onderzoeksboringen sowieso niet door commerciële bedrijven zullen worden uitgevoerd, maar altijd door de overheid worden georganiseerd. Daarmee wordt afscheid genomen van het Britse bedrijf Cuadrilla dat in Boxtel een vergunning had voor proefboringen. Dit bedrijf reageerde verbaasd en teleurgesteld op de uitlatingen van minister Kamp en zegt zich te beraden over verdere stappen.


uitnodiging vanuit gemeentehuis:

'Minister, kom kijken bij Green Tech in Boxtel'

De vlag ging nog net niet uit vrijdag. Hoewel wethouder Peter van de Wiel dat wél graag had gewild, had hij het te druk met het beantwoorden van telefoontjes uit het hele land. Het kabinetsbesluit om in ieder geval de komende vijf jaar geen schaliegaswinning toe te staan in Nederland, werd in Boxtel met grote blijdschap ontvangen. Er wordt immers al jaren actie gevoerd om deze beslissing af te dwingen. En het gewenste resultaat werd vrijdag behaald.

,,Ik ben echt heel blij en gelukkig", zo sprak Van de Wiel na afloop van de persconferentie van minister Henk Kamp. Eerder die dag werd de Boxtelse wethouder al vertrouwelijk geïnformeerd over het kabinetsbesluit. De afgelopen jaren was Boxtel immers een van de kartrekkers in het protest tegen de geplande (proef)boringen naar schaliegas. Samen met de gemeente Noordoostpolder werd op allerlei manieren geprobeerd de winning naar schaliegas tegen te houden.

Tijdens een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dienden de twee gemeenten vorige maand een motie in waarin de aanwezige leden werd verzocht zich openlijk uit te spreken tegen schaliegas. Hoewel het bestuur van de VNG adviseerde deze motie niet te steunen, stemde driekwart van de aanwezige leden tóch in. Het Boxtelse college van B. en W. was voltallig aanwezig bij het congres en sprak daar met diverse andere aanwezigen om het standpunt van Boxtel en Noordoostpolder uit te leggen. ,,Ik denk dat deze motie er mede voor heeft gezorgd dat het kabinet tot dit besluit is gekomen", stelt Van de Wiel. ,,Het is toen écht duidelijk geworden dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor schaliegas. En dat heeft volgens de minister een grote rol gespeeld in de besluitvorming."

KAMP OP BEZOEK?

Dat minister Kamp de prioriteit nu legt bij duurzaamheid en energiebesparing, juicht Van de Wiel toe. ,,We hebben Kamp dan ook uitgenodigd om eens in Boxtel te komen kijken", zegt de Boxtelse wethouder. ,,We zijn grote stappen aan het maken op weg naar duurzaamheid, onder meer met de Green Tech Campus. Als we de minister kunnen helpen bij zijn energierapport, doen we dat natuurlijk graag." Inmiddels heeft de gemeente een officiële uitnodiging gestuurd aan de minister. Als Kamp hierop ingaat, zal hij een rondleiding krijgen bij Helicon Opleidingen waar de proef van de Green Tech Campus draait. Ook een gesprek met de Energie Corpoöratie Boxtel staat dan op het programma.

Van de Wiel is vooral blij dat er nu gekeken gaat worden naar een integrale energievisie die aan het einde van het jaar klaar moet zijn. Hij stelt dat Boxtel hierin mee kan denken. ,,Dit is precies wat wij al heel lang willen: een uitgebreid rapport en onderzoek. Er zitten zoveel risico's aan schaliegaswinning en ik ben erg blij dat de minister dat uiteindelijk ook heeft ingezien."

De Boxtelse gemeenteraad werd dinsdag door Van de Wiel geïnformeerd over ontwikkelingen rond schaliegas. Zowel Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) als Bart Louwers (D66) willen graag dat Boxtel zich ook bezig gaat houden met de vervolgstappen en door middel van een duurzaamheidsconferentie meedenkt over de integrale energienota. ,,Laten we een dergelijke conferentie op poten zetten en meedenken over alternatieve energiebronnen", zo luidde de oproep. Wethouder Van de Wiel meldde hier zeker voor open te staan. ,,We zijn zelfs al bezig met de organisatie ervan en het bezoek van Henk Kamp zal hierop aansluiten."