PERCEEL IN BEELD AAN PARALLELWEG ZUID

Brede steun voor aanleg Voedseltuin in Boxtel

MARC CLEUTJENS

Boxtel krijgt in navolging van 's-Hertogenbosch een eigen Voedseltuin. In de tuin, die voorlopig geprojecteerd is aan de Parallelweg Zuid, worden groente en fruit verbouwd voor cliënten van de Voedselbank. Meerdere instanties hebben steun toegezegd aan het idee van projectleider Theodoor van Leeuwen uit Boxtel, die ook betrokken is bij de Voedseltuin in de Brabantse hoofdstad en ideeën uitwerkt voor een tuin in Eindhoven.

De Voedseltuin krijgt een omvang van ongeveer één hectare op een perceel aan de oostzijde van de Parallelweg Zuid, net voorbij de komgrens. Daar ligt een terrein dat in totaal twee hectaren meet en ook door Helicon Opleidingen gebruikt zou kunnen worden voor educatieve doeleinden.

Volgens Van Leeuwen moet de Voedseltuin een professioneel geleide voorziening worden waar de leiding in handen is van ervaren tuinmannen en -vrouwen, die samen met een flinke groep vrijwilligers dagelijks de handen uit de mouwen steken. In de ogen van de projectleider moet een teeltplan opgesteld worden dat aansluit bij de wensen van de Voedselbank, die de producten uit de tuin zal afnemen en uitdeelt aan haar cliënten. Momenteel zijn dat 150 gezinnen uit Boxtel en omgeving en worden zo'n 370 monden gevoed. Naast de teelt van groente en fruit wordt ook een bijenhal gebouwd, zodat ook honing kan worden geproduceerd.

SAMENWERKING

Om de Voedseltuin te kunnen realiseren en in stand te houden, is jaarlijks een bedrag van ongeveer 4.000 euro nodig. Omdat de Voedselbank de gewassen gratis mag afnemen, wordt geen geld verdiend en wordt dus een beroep gedaan op sponsors. Dat kunnen leveranciers zijn, maar ook bedrijven en inwoners die de Voedseltuin een warm hart toedragen. ,,Het lijkt een sprookje, maar in 's-Hertogenbosch is dit gelukt", zegt Van Leeuwen niet zonder trots.

De projectleider beschouwt 2015 als een 'overgangsjaar' voor de Boxtelse Voedseltuin. Hij wil een basisgroep samenstellen die de aanleg van de tuin gaat voorbereiden. Ook worden vrijwilligers gezocht die willen meewerken. ,,We hebben een locatie aan de Parallelweg Zuid op het oog, maar helemaal zeker is het nog niet dat we daar terecht kunnen", zegt Van Leeuwen.

Wat wél vaststaat is de brede steun voor de Voedseltuin. Naast de Voedselbank en de gemeente Boxtel, is er support van de Vincentiusvereniging, Helicon Opleidingen, WSD Groep, ContourdeTwern en Streekhuis Het Groene Woud. ,,Om de Voedseltuin een goede basis te geven, is samenwerking belangrijk", vindt de projectleider. Om die reden zoekt hij aansluiting bij initiatieven in de Brabantse stedendriehoek.

BODEMONDERZOEK

De firma MILON uit Schijndel is in de arm genomen om de bodem van het perceel aan de Parallelweg Zuid te onderzoeken. Het bedrijf doet dat gratis en is daarmee de eerste sponsor. ,,Het moet verantwoord zijn om hier een voedseltuin te beginnen", motiveert Van Leeuwen het bodemonderzoek. De Boxtelse initiatiefnemer geeft aan dat 20 tot 25 vrijwilligers nodig zullen zijn om de dagelijkse werkzaamheden te verzorgen. In de oogsttijd zijn meer mensen nodig.

Op pagina 3: 'Voedselbank ziet veel stille armoede'.