Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

bezoek staatssecretaris dijksma aan boxtels natuurgebied

Dommelbimd is een ding in Den Haag

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Eén uur. Zo lang duurt het bezoek van staatssecretaris Sharon Dijksma op maandag 7 september aan natuurgebied Dommelbimd. Ze woont de officiële overdracht van Boxtelse gebied van Brabants Landschap naar stichting Dommelbimd bij. Daarnaast vinden die dag verschillende demonstraties plaats om de politica uitgebreid kennis te laten maken met de veelzijdigheid van het perceel tussen kasteel Stapelen en de Eindhovenseweg.

Bestuurslid Toine Cooijmans en directeur Jan Baan van Brabants Landschap schoten staatssecretaris Dijksma onlangs aan tijdens de Landelijke Natuurtop. Kort daarvoor gaf ze in een presentatie over de natuurvisie aan dat de Dommelbimd, waarbij drie Boxtelaren het initiatief namen op de grond te kopen en te behouden als natuurgebied, hét voorbeeld is van hoe in de toekomst met natuur moet worden omgesprongen. ,,Ze sprak over subsidies voor Dommelbimdachtige initiatieven. En toen we haar de uitnodiging voor de grondoverdracht overhandigden, zei ze: 'Aha, jij bent Toine van de Dommelbimd."Je kunt dus wel stellen dat het gebied een ding is in Den Haag", grinnikt bestuurslid Cooijmans.

Tijdens de officiële overdracht zijn naast staatssecretaris Dijksma ook gedeputeerde Johan van den Hout, alle certificaathouders, sponsoren en andere belanghebbenden uitgenodigd. ,,We reiken die dag de laatste certificaten uit en geven natuurlijk een rondleiding door het gebied", vertelt Cooijmans. Er worden verschillende demonstraties gegeven. Zo wordt getoond hoe je kunt maaien met een zeis. Leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum krijgen een buitenles bij de poel. Scholieren van het Baanderherencollege verzorgen uitleg over het schuurtje dat na de zomer door hen, met hulp van een aannemer, wordt opgeknapt en als schuilhut gaat functioneren. Cooijmans: ,,Tenslotte zullen ook leerlingen van de HAS uitleg geven over het bodem en- vegetatieonderzoek dat zij hebben uitgevoerd en heeft de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer toegezegd met meerdere vrijwilligers aanwezig te zijn. Hiermee willen we laten zien dat de Dommelbimd van de héle Boxtelse samenleving is."

Op pagina 12: 'WNLB terug op oude nest Dommelbimd'.

FOTO BOVEN: Leerlingen van het Baanderherencollege gaan na de zomer aan de slag met de schuur in de Dommelbimd. (Foto: Peter de Koning).