Boxtel's Harmonie zette twee jubilarissen in het zonnetje tijdens een huldigingsconcert in De Comsche Hoeve. (Foto: Albert Stolwijk).
Boxtel's Harmonie zette twee jubilarissen in het zonnetje tijdens een huldigingsconcert in De Comsche Hoeve. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL'S HARMONIE WACHT FLINKE KLUS IN SNOOKERCENTRUM

'Kans met beide handen aangrijpen'

Boxtel's Harmonie grijpt het aanbod om een repetitiezaal in eigendom te krijgen met beide handen aan. ,,Dit is een uitgelezen kans om een écht clubhuis te realiseren. We zijn dolblij", glundert woordvoerder en trompettist Wim Tiellemans. De eigenaar van het leegstaande snookercentrum achter de voormalige bistro Le Marécage, Roeland de Leijer, bleek voor een 'schappelijke' prijs het pand te willen verkopen.

De primeur van Brabants Centrum over de verhuizing van Boxtel's Harmonie naar het snookercentrum aan Passage Riche, maakte de afgelopen week op veel plekken de tongen los. ,,Wie denkt dat onze muziekvereniging flink in de slappe was zit, heeft het toch echt mis", benadrukt Tiellemans. De clubkas laat het niet toe om de aankoop en de noodzakelijke verbouwing van de circa vijftig jaar oude feestzaal uit eigen middelen te betalen.

,,Maar de rente is laag en het is een incourant gebouw. Daardoor kunnen we een lening aangaan bij een trouwe geldschieter", zegt de projectleider van de huisvestingscommissie die de harmonie al jaren heeft. De jaarlijkse aflossing en rente die de muziekvereniging moet gaan betalen, komt overeen met de huur die jaarlijks neergeteld zou moeten worden, als een eerder verhuisplan (Blanca) doorgang had gevonden.

WEG UIT DISHOEK

Sinds 2007 repeteert Boxtel's Harmonie op dinsdag-, woensdag- en donderdag-


Zilveren jubilaris

soleert op trompet

in verzoeknummer

Met een indrukwekkende trompetsolo in Children of Sanchez heeft René Hoffmans zaterdag laten horen dat hij 25 jaar geleden een goede keuze maakte om zich aan te sluiten bij Boxtel's Harmonie. Het muziekkorps zette de zilveren jubilaris uitgebreid in het zonnetje; net als rustend lid Huub Verhoeven overigens, die zestig jaar geleden tamboer werd.

De Comsche Hoeve bleek geen gelukkige keuze als locatie. Simpelweg omdat de accommodatie veel te klein was om alle muzikanten en de vele luisteraars goed te kunnen ontvangen. De muziek leed daar echter niet onder. Trompettist Hoffmans kreeg een daverend applaus voor zijn solospel in zijn verzoeknummer.

Maar ook met de vertolkingen van bijvoorbeeld Danzón no. 2 (Márques) en Fantasy Tales (Swerts) mocht debuterend dirigent Jules van de Loo met zijn orkestleden op veel waardering rekenen. Even tevoren had het slagwerkensemble, versterkt met het Gemengd Koor Best, al een visitekaartje afgegeven met een verrassende muzikale samenwerking als verrassing voor jubilaris Verhoeven. Onder leiding van Mark Koning en Mirjam Zweerts werd aanstekelijk gemusiceerd.

Bestuurslid Wilma van Eijndhoven prees beide jubilarissen voor hun inzet en trouw. Verhoeven koos voor een bescheiden huldiging. ,,De harmonie kan het geld beter besteden aan de verbouwing van het nieuwe repetitielokaal", grinnikte hij. Hoffmans kreeg het zilveren insigne van verdienste van de Verenigde Nederlandse Muziekbonden opgespeld.

Na afloop feliciteerden veel familieleden en vrienden de jubilarissen én liep voor de harmonieleden en hun partners een barbecue van stapel waarmee het seizoen werd afgesloten.

avond in De Dishoek, het bedrijfsrestaurant van orthopedagogisch instituut De La Salle aan de Schijndelseweg. Hier worden ook muzieklessen gegeven. Ondanks dat de harmonie er gastvrij wordt ontvangen, is De Dishoek nooit uitgegroeid tot een muzikaal 'thuis'. Bovendien is de opslag van slagwerkinstrumenten er wat lastig. Het was al met al reden om de afgelopen jaren op zoek te gaan naar alternatieve huisvesting.

Het muziekkorps belandde uiteindelijk bij De La Salle na een brand in café De Kom, waarbij in december 2005 vier leden van het kasteleinsgezin Heijmans om het leven kwamen. In de zaal De Comsche Hoeve (achter het café dat werd omgebouwd tot sushirestaurant Happy Tokyo), repeteerden de muzikanten ruim 65 jaar. Het onderkomen werd acht jaar voor de noodlottige brand door de leden van de harmonie en de toenmalige uitbater gerenoveerd en uitgebreid.

GUNNEN

Eigenaar De Leijer van de gelijknamige drankenhandel vertelt dat hij graag bereid was om Boxtel's Harmonie aan een nieuw onderkomen te helpen. Het familiebedrijf heeft tal van panden in eigendom, maar staat er niet om bekend dat het snel onroerend goed verkoopt. ,,We verkopen inderdaad nooit gebouwen. Maar dit was een bijzondere situatie. Het is ook een beetje een kwestie van de harmonie iets gunnen." Een cafézaal als het vroegere snookercentrum exploiteren, is volgens De Leijer vandaag de dag nauwelijks nog lonend te maken. ,,Je ziet overal dat feestzalen als deze de deuren sluiten. Het 400 vierkante meter grote snookercentrum stond al ruim zes jaar leeg", vertelt de ondernemer van de drankenhandel aan de Tongersestraat.

Het snookercentrum wordt kadastraal afgesplitst van Le Marécage dat is gevestigd aan de Stationsstraat, tussen modecentrum Theelen en kinderdagverblijf Speelland. ,,Het restaurant staat ook al drieënhalf jaar leeg. We hebben het volledig laten renoveren en dat geldt ook voor het appartement op de bovenverdieping. Ook het zadeldak is daarbij volledig vernieuwd", vertelt De Leijer. Een nieuwe huurder voor het horecabedrijf heeft de zakenman nog niet gevonden: ,,Er hebben zich al wel twee serieuze gegadigden gemeld, maar tot concrete afspraken is het vooralsnog niet gekomen. Belangstellenden zijn welkom."

SOBER EN DOELMATIG

De huisvestingscommissie van de harmonie, die naast projectleider Tiellemans wordt gevormd door de klarinettisten Adri Bekers en Rob Zink en door saxofonist Pierre Robben, maakt van de zomervakantie gebruik om te inventariseren welke werkzaamheden noodzakelijk zijn om van het snookercentrum een geschikt repetitielokaal te maken. ,,We willen een sober en doelmatige accommodatie voor onze repetities, maar ook voor de individuele muzieklessen van onze interne leerlingenopleiding", zegt Tiellemans.

Ook wil de harmonie de zaal gaan gebruiken voor kleinschalige uitvoeringen. De projectleider vervolgt: ,,Daarvoor moet nog heel veel werk verzet worden en zelfwerkzaamheid van onze leden is daarbij geboden. Maar die hebben in een extra ledenvergadering niet alleen hun fiat gegeven om de geldlening af te sluiten, maar ook toegezegd bereid te zijn de handen uit de mouwen te steken. De harmonieleden deden dat een kleine twintig jaar geleden ook al eens bij De Comsche Hoeve aan de overkant van de straat. Dat 'kunstje' willen we nu opnieuw flikken. We zijn ervan overtuigd dat de klus ook een belangrijke boost geeft aan het verenigingsgevoel. Dat we terug kunnen keren naar hartje Boxtel is daarbij een leuk extraatje."

DESKUNDIGE HULP

De grootste uitdaging wordt volgens Tiellemans het reduceren van het aantal decibellen dat de muziekvereniging produceert. ,,Uiteraard hebben we daarvoor deskundige hulp nodig. Twee architecten hebben zich al bereid verklaard om de vereniging op dit vlak kosteloos te adviseren."

Ook voor de aankoop van bouwmaterialen en andere benodigdheden, hoopt de harmonie bij lokale leveranciers aantrekkelijke kortingen te kunnen bedingen. ,,Maar daar vertrouwen we op. De wijze waarop onze geldschieter én de verkopende partij ons tegemoet zijn gekomen, bieden daarvoor voldoende hoop dat ook anderen de harmonie vooruit willen helpen. We hebben eigenlijk nog nooit ergens tevergeefs om hulp gevraagd in het verleden. Boxtel's Harmonie heeft een positief imago en met zo'n 120 actieve leden staan we middenin de gemeenschap. Dat helpt vast als we bij deze of gene aankloppen..." Momenteel voert de harmonie overleg met de buurt, geeft de trompettist aan: ,,Daarmee willen we graag een goede band opbouwen. En dan is het van belang dat we de buren informeren over onze plannen."

FOTO BOVEN: Boxtel's Harmonie verzorgde zaterdag een huldigingsconcert in De Comsche Hoeve. In de loop van volgend jaar hoopt de muziekvereniging een nieuw repetitielokaal te betrekken. (Foto: Albert Stolwijk).


De voormalige bistro Le Marécage is volledig gerenoveerd. De zaal erachter wordt afgesplitst en wordt het clubhuis van Boxtel's Harmonie. (Foto: Henk van Weert).
Afbeelding