De medaillewinnaars van sportschool Tapia. V.l.n.r.: Lotte de Haas, Melia Hus, Gabriëlle Coffa, Joël van der Weide, trainer Mieke Tapia, Angel Crystal en Luna van Geffen. (Foto: Paulien Tabak).
De medaillewinnaars van sportschool Tapia. V.l.n.r.: Lotte de Haas, Melia Hus, Gabriëlle Coffa, Joël van der Weide, trainer Mieke Tapia, Angel Crystal en Luna van Geffen. (Foto: Paulien Tabak). Foto: Annelieke van der Linden

EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN TAEKWONDO IN BELGRADO

Zilver en brons voor Gabriëlle Coffa

Ze had zich eigenlijk niet gekwalificeerd voor de Europese kampioenschappen taekwondo, maar mocht alsnog naar Belgrado om ervaring op te doen. Dit resulteerde uiteindelijk in twee podiumplaatsen voor de Boxtelse Gabriëlle Coffa (22). Op individueel niveau behaalde de taekwondoka een bronzen medaille, met het team sleepte ze zilver binnen.

,,Ik ben heel blij met deze resultaten. Bij het vorige EK eindigde ik op de negende plek, terwijl de eerste acht deelnemers zich kwalificeren voor de finale. En met het team eindigden we op de vijfde plaats. Beide resultaten heb ik dit jaar dus verbeterd."

Taekwondo wordt vooral geassocieerd met duels tussen twee personen. Coffa komt echter uit op het onderdeel 'Poomsae', waarbij de nadruk ligt op stijl. Bij deze vorm van taekwondo leert iedere deelnemer vaste patronen uit het hoofd. Zo'n patroon bestaat uit bewegingen die zo goed mogelijk moeten worden uitgevoerd, zoals trap- en armtechnieken. Een jury, bestaande uit vijf personen, beoordeelt op onderdelen als voetenwerk en stijl.

hoogst haalbaar

Het individuele kampioenschap op het EK bestond uit meerdere rondes. ,,Ik startte in een poule van dertig mensen. Daarvan ging de helft door naar de volgende ronde. Ik eindigde in die ronde op de vijfde plaats. Na de tweede ronde stond ik vierde en kwalificeerde ik me voor de finale." Met een taekwondoka uit Denemarken streed de Boxtelse om het brons en dat lukte. ,,Uiteindelijk verloor ik in de strijd om het zilver van de Duitse tegenstander, de latere kampioen."

Ook de teamwedstrijden waren spannend. ,,We plaatsen ons als vierde voor de finale en kwamen uit tegen Spanje, een heel sterke ploeg", vertelde Coffa. ,,Vooraf hadden we niet gedacht van dit team te winnen, maar het lukte ons." Het duel tegen de volgende tegenstander, Denemarken, eindigde met minimaal verschil in het voordeel van het Nederlands team. ,,En toen we hoorden dat we tegen Turkije moesten, wisten we dat zilver het hoogst haalbaar was. We zijn erg tevreden met het resultaat."

Het is dan ook jammer dat het wereldkampioenschap in Vietnam niet doorgaat, omdat het land heeft laten weten het toernooi niet te kunnen organiseren. Coffa: ,,Mijn eerste wedstrijd is een toernooi in Hongarije eind september. Nu is het vooral zaak om in vorm te blijven en me klaar te stomen voor het einde van dit jaar en voor volgend jaar. Wie weet wat ik dan kan presteren op het EK..."