Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Harmonieën Sint-Michielgestel starten muziekschool Médèz

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Médèz, de nieuwe stichting waar mensen in de gemeente Sint-Michielsgestel na de zomervakantie muziek-, dans- en musicalles kunnen volgen, is sinds gisteren een feit. Initiatiefnemers zijn de vier harmonieën, waaronder muziekvereniging Sint-Lambertus uit Gemonde. De lessen vinden vanaf half september plaats in de gemeenschapshuizen in Sint-Michielgestel, Berlicum en Den Dungen, al worden ook nog de mogelijkheden onderzocht voor een plek in Gemonde.

In mei, toen een faillissement van MIK onafwendbaar leek, staken de vier voorzitters van de muziekverenigingen in de gemeente Sint-Michielsgestel de koppen bij elkaar. ,,En dat heeft geleid tot een intensieve samenwerking", legt Jos Geerts, voorzitter van muziekvereniging Sint-Lambertus uit Gemonde, uit. ,,We waren het er vrij snel over eens dat we zelf een muziekschool zouden kunnen zijn. Als muziekvereniging heb je daar natuurlijk belang bij omdat je gemakkelijker leerlingen kunt werven."

De expertise wordt gezocht bij oud-docenten van MIK die al in de gemeente Sint-Michielsgestel werkzaam waren. Geerts: ,,Zij worden via een zzp-constructie aangenomen. Dat is tegenwoordig bij alle muziekscholen zo, omdat je niet weet hoeveel mensen jaarlijks lessen volgen." De voorzitter van muziekvereniging Sint-Lambertus geeft aan dat mensen tot nu toe voor alle muziekinstrumenten kunnen kiezen. ,,Natuurlijk zijn we gericht op de instrumenten die bij een harmonie worden gebruikt, maar we zorgen voor een zo breed mogelijk aanbod." Sint-Michielsgestel heeft de volledige boedel van MIK

aangekocht en stelt 100.000 euro beschikbaar voor stichting Médèz. ,,Van dit bedrag worden docenten en administratieve krachten betaald", legt Geerts uit.

De voorzitters hebben gisteren hun handtekening gezet bij de notaris, waarmee stichting Médèz een feit is. Médèz staat voor 'muziek en dans en zang'. ,,De komende tijd proberen we andere bestuursleden te werven. Tot die tijd blijven wij actief als stichtingsbestuur", legt Geerts uit.

De muzieklessen vinden plaats in Sint-Michielsgestel, Berlicum en Den Dungen, dezelfde plaatsen waar MIK voorheen de lessen verzorgde. Leerlingen die vanuit een muziekvereniging instrumentlessen volgden, zijn bekend bij de stichting. Overige mensen moeten zich (opnieuw) aanmelden. ,,We bekijken momenteel de mogelijkheden voor een plek in Gemonde omdat mensen altijd buiten het dorp muzieklessen moeten volgen", vertelt Geerts. ,,Bovendien zou het voor de continuïteit van de muziekvereniging ook goed zijn om hier een plek te hebben, zodat mensen sneller kiezen voor muziekles."

De nieuwe website, www.medez.nl, komt binnenkort online, via e-mailadres info@medez.nl kunnen mensen zich alvast aanmelden.