Lia de Leeuw (links) geeft uitleg over honingslingeren. (Foto: Albert Stolwijk).
Lia de Leeuw (links) geeft uitleg over honingslingeren. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Annelieke van der Linden

kinderboerderij boxtel maakt jeugd bewust van de bij

'Ik wil graag een slingerton voor thuis'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Houd de deur goed dicht, anders hebben we dadelijk een heel bijenvolk in de kinderboerderij. De bijen ruiken de honing en willen die terughalen", zei vrijwilliger Pauline van den Braak zondag tegen de kinderen en hun ouders. In het kader van de landelijke imkerijdagen stond de Kinderboerderij Boxtel die middag in het teken van de bij. Zaadbommen maken, zegels verwijderen en honingslingeren: bezoekers konden aan de slag...

,,Het gaat goed met de bij, maar het kan áltijd beter. Daarom zijn de landelijke imkerijdagen zo belangrijk. Op die manier kun je mensen bewust maken van het belang van de bij." Vrijwilligers verzamelden eerder wat klei uit de Dommel nabij het Leemputtenpad in Boxtel en mengden dit met allerlei zaden. Kinderen maakten er zondag bolletjes van die ze in de tuin of in het park konden neerleggen, zodat er meer bloemen groeien voor de bijen.

de natuur bepaalt

Ook mocht de jeugd actief helpen bij het honingslingeren. Kinderboerderij Boxtel heeft zeven bijenvolken en Lia de Leeuw is één van de imkers die zorg draagt voor de insecten. Vol enthousiasme gaf ze zondag uitleg aan de aanwezigen. ,,Jaarlijks bepaalt de natuur wat er gebeurt. Het voorjaar was wat frisser, waardoor we nu wat minder honing hebben. De bij eet de honing namelijk zelf op als hij het nodig heeft. De laatste weken was het behoorlijk warm en dan zie je ze veel op en neer vliegen."

Kinderen mochten helpen bij het gehele proces. Bijen verzegelen de honing met was. Die wordt er vanaf geschraapt voordat de planken in de slingerton gaan. Als er voldoende planken in het apparaat zitten, gaat de ton van start. De Leeuw heeft onlangs een elektrisch exemplaar aangeschaft. ,,Dat is wel nodig met de 35 bijenvolken waarvoor ik samen met iemand zorg draag", lacht ze. Vol bewondering kijken de aanwezige kinderen naar de ton, die te vergelijken is met een wasmachine. Onderaan wordt de honing opgevangen in een emmer. Voor Guusje is het duidelijk: ,,Ik wil zo'n slingerton voor mijn verjaardag", zegt ze stellig tegen haar moeder. ,,Dan kun je beter kiezen voor een iPad", aldus De Leeuw. ,,Véél goedkoper..."