Alle geslaagden hadden ervoor gezorgd dat ze er tiptop uitzagen. Met avondjurk, opgestoken haren en chique make-up... (Foto's: Albert Stolwijk).
Alle geslaagden hadden ervoor gezorgd dat ze er tiptop uitzagen. Met avondjurk, opgestoken haren en chique make-up... (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

geslaagden sluiten middelbare schoolloopbaan spetterend af

In de auto van opa naar het JRL-gala

De zon scheen volop en de jazzy klanken van big band 4Swing vulden zaterdagavond de Konijnshoolsedreef. Alle deelnemers aan het gala mochten uitstappen bij de rode loper en werden uitgebreid vastgelegd door de aanwezige fotografen.

Allerlei originele creaties passeerden de revue. Zo arriveerde Vivian Tax met haar galapartner Roy van de Schoot in een loader op het gala. Op de achterkant van het voertuig was een bordje 'Dag Boxtel, hallo Utrecht' bevestigd. ,,Na de zomer ga ik in Utrecht verpleegkunde studeren", legt ze uit. Vivian dacht eerst aan een oldtimer, maar toen haar oom met de loader op de proppen kwam, was de keuze snel gemaakt. ,,Het is toch leuk om net iets anders dan de rest te hebben", lachte ze. ,,Mijn oom vond het wel te gevaarlijk als we in de bak zouden zitten, dus hij heeft er een bank aan vastgemaakt. En dat zit prima." Met een glaasje champagne in de hand was het goed toeven voor het duo. ,,En voor ons allebei is dit ons tweede gala", zei Vivian. ,,We mochten al een keer eerder met iemand anders mee. Nu ik zelf geslaagd ben, is het extra speciaal. Met dit gala nemen we écht afscheid van school."

De geslaagden zorgden allemaal voor een spetterende entree. Dat gold ook voor de NSU Prinz 1000, een oldtimer uit de jaren zestig. Achter deze opvallende blauwe auto bleek ook nog eens een heel bijzonder verhaal te zitten. Wijlen Janus van Gompel uit Liempde kocht deze auto in 1967 en reed er jarenlang in rond. ,,In Liempde is deze auto overal bekend", aldus schoondochter Jolanda van Gompel. De auto werd twee jaar geleden verkocht aan een autoliefhebber uit Udenhout. ,,Toen we de deal sloten, hebben we daar wel één voorwaarde aan gesteld. We wilden de auto nog twee keer gebruiken: tijdens de gala's van onze zoon en dochter. En ik weet zeker: opa had dit fantastisch gevonden."

Zaterdag was het zover: Joost, de kleinzoon van Janus, was dit jaar geslaagd voor de havo en nam deel aan het gala. Hij reed zelf in de NSU Prinz 1000 naar de rode loper. ,,Het is toch wel apart", zei Joost, kort nadat hij was uitgestapt. ,,Deze auto hoorde bij mijn opa en nu rijd ik er zelf in rond. Vooral voor mijn ouders moet dat gek, maar toch ook mooi zijn."

Geslaagden trokken alles uit de kast om een spetterende entree te maken op het gala. Deze botsauto was een echte publiekstrekker...
Ook oldtimers in allerlei soorten en maten waren weer prominent aanwezig.
De geslaagden waren voor de gelegenheid gekleed in smokings en avondjurken.
Aan creativiteit geen gebrek. Dit duo verscheen op skeelers en met een step.
Ruim twee uur duurde de stoet van ruim tweehonderd jongeren die naar het gala van het Jacob-Roelandslyceum gingen.
Sofie Sanders en Joost van Gompel verschenen op het gala met een NSU Prinz 1000.
Sommige oldtimers hadden wat hulp nodig om de route te volbrengen. Deze auto werd snel gerepareerd met een andere accu...