Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTEBESTUUR DENKT MEE OVER NIEUWE LOCATIE

Voedselbank ziet veel stille armoede

MARC CLEUTJENS

Het bestuur van de Voedselbank is enthousiast over de plannen voor een Voedseltuin, die Boxtelaar Theodoor van Leeuwen wil aanleggen op een perceel aan de Parallelweg Zuid. Vorige week had de Voedselbank burgemeester Mark Buijs en wethouder Eric van den Broek op werkbezoek en werden tal van actuele onderwerpen besproken, waaronder een nieuwe locatie.

Boxtel krijgt naast een Voedselbank ook een Voedseltuin waar arme gezinnen terecht kunnen. Het initiatief ligt bij Theodoor van Leeuwen, die in 's-Hertogenbosch al zo'n tuin heeft opgezet en ook plannen heeft voor een soortgelijk burgerinitiatief in Eindhoven.

Voorzitter Arjen Witteveen van de Voedselbank is enthousiast over het plan. ,,We doen graag mee met dit initiatief omdat het voor onze cliënten van grote waarde kan zijn. We kunnen zelf voedsel produceren en onze cliënten stimuleren actief bij te dragen aan het zaaien en oogsten van hun eigen voedsel."

150 GEZINNEN

Tijdens het werkbezoek van burgemeester Buijs en wethouder Van den Broek maakte voorzitter Witteveen duidelijk dat de Voedselbank in Boxtel voorziet in een belangrijke behoefte. Momenteel maken zo'n 150 gezinnen uit de gemeenten Boxtel, Sint-Oedenrode en Haaren gebruik van de diensten van deze vrijwilligersorganisatie. ,,Daarmee voeden we elke week minstens 370 monden en dat is behoorlijk veel", constateert Witteveen.

Beide gemeentebestuurders werden bijgepraat over tal van actuele ontwikkelingen rond de Voedselbank, waarbij natuurlijk de locatie aan het Ronduutje uitgebreid besproken werd. ,,We zitten in een tijdelijk onderkomen dat de komende jaren steeds meer kosten met zich mee zal brengen", zegt Witteveen. ,,Zo zijn de verwarmingsketels eigenlijk aan het einde van de levensduur en zou vervanging 30.000 euro kosten. Het is de vraag of zo'n investering op deze plek gedaan moet worden."

De voorzitter geeft aan dat de Voedselbank liever opteert voor een andere locatie en dat zowel gemeentebestuur als woonstichting Sint-Joseph - de eigenaar van het huidige pand aan het Ronduutje - meedenken. ,,Sint-Joseph wil op deze plek graag woningbouw ontwikkelen. Wij zoeken iets anders en dat hoeft niet per se een mooi en duur gebouw te zijn. Natuurlijk moet de locatie wel passend zijn en privacy bieden aan onze cliënten."

STILLE ARMOEDE

Tijdens de rondgang met Buijs en Van den Broek gaf voorzitter Witteveen aan dat de Voedselbank geen structurele hulp wil bieden aan gezinnen. ,,Onze inzet is in de eerste plaats overbruggingshulp. Het streven moet altijd zijn dat mensen weer een plek in de samenleving krijgen die onze rol overbodig maakt."

Witteveen vervolgt: ,,Tegelijkertijd is het belangrijk dat we er zijn voor mensen die ons nog niet gevonden hebben. We weten dat er nogal wat stille armoede is, vooral onder alleenstaanden. Maar de drempel is kennelijk te hoog om bij ons aan te kloppen."

De Voedselbank werkt op dit vlak nauw samen met welzijnsorganisatie ContourdeTwern, die signalen over armoede oppikt en behoeftige gezinnen kan doorverwijzen naar de Voedselbank. ,,Hiervoor hebben we wel meer vrijwilligers nodig. Vooral de intake van nieuwe cliënten moet heel zorgvuldig gebeuren en daarvoor kunnen we wel wat extra mensen gebruiken", zegt de voorzitter.

Nieuw is het idee dat de Voedselbank haar cliënten vaker wil stimuleren om maatschappelijk actief te zijn. ,,Denk aan samen meehelpen bij boeren die ons voorzien van verse groenten", aldus Witteveen.

Dat idee sluit aan bij de plannen om een Voedseltuin in Boxtel aan te leggen. Ook daar worden cliënten actief ingezet. In 's-Hertogenbosch worden tal van mensen die actief zijn bij allerlei maatschappelijke organisaties betrokken bij de Voedseltuin.

FOTO BOVEN: Burgemeester Mark Buijs (links) en wethouder Eric van den Broek helpen een handje bij de Voedselbank in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).