NIEUW REGLEMENT STICHTING BGL

Liempde blijft profiteren van parkeergeld Velder

MARC CLEUTJENS

Verenigingen, stichtingen en zelfs particulieren uit Liempde kunnen in de toekomst een beroep blijven doen op de parkeergelden die geïnd worden tijdens festivals op landgoed Velder. Stichting Behoud Gemeenschap Liempde (BGL) heeft een nieuw reglement opgesteld en presenteert zichzelf op een nieuwe website, waarop te lezen is hoe aanvragen ingediend kunnen worden.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1996 vloeiden de parkeergelden in de kas van de toenmalige gemeente Liempde. Na de samenvoeging met Boxtel werd een convenant opgesteld waarin was bepaald dat het geld dat tijdens evenementen op Velder geïnd wordt bij parkerende bezoekers ten goede moest komen aan het verenigingsleven in Liempde.

Daarnaast krijgen de zes verenigingen die vrijwilligers leveren tijdens evenementen een vergoeding. Dat zijn momenteel gilde Sint-Antonius Abt, voetbalclub DVG, fanfare Concordia, de Liempdse Omni Vereniging en de buurtverenigingen Roderweg en Klein Hoekje/Nieuwe Wijk. Deze verenigingen leveren parkeerwachters.

SOEPELER

Waar voorheen op een tamelijk omslachtige wijze aanvragen konden worden ingediend bij BGL - alle aanvragen werden beoordeeld en afgestemd in overleg met de dorpsraad en het gemeentebestuur - is nu een nieuw reglement van kracht. ,,Toen werden alleen uitkeringen uit het fonds beschikbaar gesteld aan activiteiten, nu gelden soepelere regels", legt voorzitter Joep Smits van BGL uit. ,,Niet alleen verenigingen en stichtingen kunnen een beroep doen op een bijdrage, ook particulieren zouden een aanvraag kunnen doen, mits deze past binnen de doelstellingen."

Smits geeft aan dat in de voorbije jaren een aardige spaarpot is ontstaan. Dat kwam onder meer omdat weinig aanvragen werden gedaan of omdat deze niet voldeden aan de leidraad. ,,Om die reden is een flink bedrag uit het fonds aan SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) gegeven, zodat hiermee Liempdse leefbaarheidsplannen opgezet en uitgewerkt kunnen worden."

HELPENDE HAND

Secretaris Bert van Ruremonde vult aan dat BGL de afgelopen jaren onvoldoende bekendheid had. ,,We denken met onze middelen in een tijd van teruglopende subsidies en financiële druk op verenigingen een helpende hand te kunnen bieden." Met een nieuwe website - samengesteld door bestuurslid Mark van der Laan en gebouwd door Arno van Son van Shout4Sites - wil men dat veranderen.

Dit kalenderjaar is een bedrag van 8.000 euro beschikbaar voor donaties. Alle voorstellen die de leefbaarheid van Liempde ten goede komen, zijn volgens BGL-voorzitter Smits welkom. ,,Tweemaal per jaar komt er een toetsmoment en zal ons bestuur aangeven welke projecten in aanmerking komen voor een financiële ondersteuning." Het bestuur bestaat naast Smits, Van Ruremonde en Van der Laan uit Cees van Geel en Rein van Boeckel.

WATERHUISHOUDING

De parkeerterreinen aan het Hollands Diep in Liempde zijn sinds enige tijd eigendom van de familie Van Boeckel, die ook eigenaar is van landgoed Velder. ,,Boxtel deed de weilanden in de verkoop en voor ons was dat een prima gelegenheid om ze aan te kopen", geeft Frans van Boeckel aan. ,,Als we in de toekomst evenementen willen blijven organiseren, is het belangrijk dat de parkeerterreinen beschikbaar blijven." Volgens de landgoedeigenaar zijn goede afspraken gemaakt met stichting BGL om de parkeergelden 'tot in lengte van jaren' ten goede te laten komen aan de Liempdse gemeenschap.

Belangrijk is wel dat de parkeerterreinen de komende jaren beter onderhouden worden. Van Boeckel heeft daarover overleg gehad met stichting BGL. ,,Het is van groot belang dat de drassigheid van deze laaggelegen beemdgronden wordt aangepakt", stelt secretaris Van Ruremonde. ,,De waterhuishouding moet flink verbeterd worden. Dat kan door sloten uit te diepen en de drainage aan te pakken."

Ook worden de inritten naar de verschillende parkeerterreinen verbeterd, wordt meer zand aangebracht op de natste delen en worden houtsingels gekortwiekt. ,,De houtsingels en de tussenliggende sloten zijn erg verwilderd en maken dat een goede ontwatering niet mogelijk is", zegt Van Ruremonde. Na het broedseizoen worden de eerste onderhoudswerkzaamheden in gang gezet. De kosten worden deels betaald uit de spaarpot die BGL de voorbije jaren aardig heeft gevuld.

MEER FESTIVALS?

Stichting BGL hoopt met de familie Van Boeckel dat de komende jaren meer evenementen naar landgoed Velder gehaald kunnen worden. In september staat Slowlands op de kalender. ,,Voor de Liempdse gemeenschap is het van belang dat er meer evenementen gehouden worden, zodat de parkeergelden ten goede kunnen komen aan de leefbaarheid", zegt voorzitter Smits.

Meer weten? Kijk op:

www.stichtingbgl.nl.