De percussionisten van de drumband Sint-Willibrordus uit Esch trommelen Afrikaanse ritmes bij De Langspier. Bezoekers van African Beats on the Beach konden meedoen aan djembé-workshops. (Foto: Marc Cleutjens).
De percussionisten van de drumband Sint-Willibrordus uit Esch trommelen Afrikaanse ritmes bij De Langspier. Bezoekers van African Beats on the Beach konden meedoen aan djembé-workshops. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

ZOMERSE LANGSPIER IDEAAL DECOR VOOR 'AFRICAN BEATS'

Big Band brengt Afrika naar Boxtel

De muzikanten van Big Band Boxtel hadden geen betere dag kunnen kiezen voor hun evenement African Beats on the Beach. Het kwik steeg zaterdagmiddag bij recreatieplas De Langspier tot bijna 30 graden Celsius en zorgde daarmee voor een heerlijk zomersfeertje tijdens een reeks optredens vlakbij terras en strand.

De djembé-workshops met Vincent Sams onder een verkoeling biedende piramidetent waren met de uitvoering van het muziekstuk Djolof van de bekende marimbaspeler Niels Meliefste de twee blikvangers in het gevarieerde programma van de derde editie van 'Beats'. Na Sax en Drums on the Beach koos de Big Band Boxtel dit jaar voor African Beats. ,,Alle groepen die vandaag optreden, passen hun repertoire aan het thema aan", vertelt Marlies Hobbelen.

Dat begon al met het blaasbandje, dat echter ook 'Farmhouse Rock' liet horen. Het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie vertolkte onder meer 'Roar' van Kate Perry en bracht daarmee de wilde tijgers op symbolische wijze naar De Langspier. Het harmonieorkest van de Gildenbonds koos voor verschillende composities, van Camille Saint-Saëns tot de Philly-sound van Van McCoy. Niet echt Afrikaans, wél swingend!

De echte African Beats kwamen van de slagwerkers van de Essche fanfare Sint-Willibrordus, die op grote steeldrums alle badgasten van De Langspier vermaakten. Nou ja, sommigen kozen een ander plekje op het strand. ,,Ik kom hier voor de rust, niet voor dat getrommel", mopperde een bezoeker. In kleine groepjes klonk er ook percussie onder de piramidetent, waar Victor Sams de grote gangmaker was van enkele djembé-workshops. Heerlijke Afrikaanse beats, in een decor van zwemmende, voetballende en volleyballende jongeren.

Benieuwd met welk zomers thema de Big Band Boxtel volgend jaar op de proppen komt. Gelet op de vele bezoekers, is het evenement beslist een reprise waard. Het is tevens een mooie gelegenheid om een lang muzikaal seizoen met alle muzikanten af te sluiten.