Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

afronding renovatieproject met groot feest

'Selissenwal is nu ineens een kakwijk'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Van mij had zo'n feest niet gehoeven. De overlast viel wel mee en ik ben er op vooruit gegaan. Het is net alsof ik in een ander huis woon", glunderde Liesje Dehez. De 92-jarige Boxtelse woont bijna vijftig jaar in een flatwoning aan Hof ter Aa. De afgelopen anderhalf jaar werden 144 huizen aan de Keizerstraat, Harperhof en Hof ter Aa gerenoveerd. ,,We hebben heel veel gevraagd van de bewoners", vond directeur Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph. Zaterdag werd het project dan ook afgesloten met een groot feest voor bewoners, omwonenden en medewerkers van bouwbedrijven en Sint-Joseph.

,,Was het niet beter om de woningen te slopen", vroeg Karin Bruers zich tijdens het feest af. De Brabantse cabaretière fungeerde als spreekstalmeester tijdens het feest en vroeg bouwvakkers, bewoners, wethouder Herman van Wanrooij en directeur Dekker van Sint-Joseph de hemd van het lijf. Ze kreeg ongelijk. Slechts twee bezoekers staken hun hand op bij de vraag of er beter nieuwe woningen hadden moeten komen. Zij bleken echter sloper van beroep te zijn...

EO-PROGRAMMA

Bruers zorgde voor vermaak in de grote feesttent. Ze kwam met tips - 'Plaats eerst een dixi toilet in je tuin voor de verbouwing, anders schijten bouwvakkers de hele boel onder' - en had hilarische interviewtjes over het anderhalf jaar durende project. ,,Het resultaat is precies wat we bedoeld hebben", zei Dekker. ,,Ik begrijp dat het de mooiste complexen zijn van de wijk. Selissenwal is ineens een kakwijk geworden, zó chique en mooi is het geworden", voegde Bruers toe. Aan Marchel Kluijtmans en Nicky Roestenburg van de bewonerscommissie vroeg ze of er wel eens met de vuist op tafel moest worden geslagen. ,,Dat kon, maar was niet nodig", aldus Kluijtmans. Bruers: ,,Het lijkt wel een EO-programma, zoals jullie omgaan met elkaar..."

Ook de 92-jarige Liesje Dehez, sinds 1967 bewoner van een woning aan Hof ter Aa, werd naar voren geroepen. ,,U gebruikt een heel goede dagcrème. Ik hoop dat ik er nog zo goed uitzie op die leeftijd", zei Bruers. Voor Dehez, bij wie onder meer een nieuwe ketel in de keuken en nieuw toilet zijn geplaatst, viel te overlast reuze mee. ,,Ik ga hier voorlopig nog niet weg en hoop de vijftig jaar vol te maken", zei ze overtuigend.

VENTILATIE

Ook voor Radjesh Algoo en zijn moeder Lihawatie Gangapersad is het duidelijk: zij gaan niet meer weg uit Selissenwal. ,,Ik ben hier opgegroeid. Even ben ik weg geweest uit Boxtel, maar ik kwam al snel weer terug", aldus Algoo. Zijn moeder woont aan Hof ter Aa, hij heeft een woning aan de Keizerstraat. ,,We kregen allebei met de renovatie te maken. Het is erg goed gegaan. Wie wil er nou geen nieuwe keuken, badkamer en douche?" Algoo geeft aan dat de renovatie nog een mooie bijkomstigheid met zich meebracht. ,,Mijn zoon heeft astma en we zijn vorige week naar de kinderarts geweest. Die gaf aan dat de astma nagenoeg verdwenen is. Dat komt door de betere ventilatie in de woningen."

Op een paar kleine puntjes na is het renovatieproject volledig afgerond. Om de vindbaarheid van de complexen te vergroten, is de hulp van Studio Maatwerk uit Eindhoven ingeroepen. Zij hebben een ontwerp gemaakt voor de belettering van de complexen. ,,Er komen grote cijfers op de gebouwen", legt René Vullings uit. ,,Ook willen we graag nog grote stalen lijnen waartegen klimop kan groeien." Bewoners konden tijdens het feest aangeven welke kleur hun voorkeur had. Vullings zou zelf voor antraciet gaan. ,,Dat pas het beste bij de complexen." De verwachting is dat de belettering voor het einde van het jaar hangt.

FOTO BOVEN: Karin Bruers (links) knoopte zaterdag vraaggesprekjes aan met alle betrokkenen rondom het renovatieproject in de wijk Selissenwal, onder meer medewerkers van Sint-Joseph en bewoners. Ook een groepje bouwvakkers moest het ontgelden... (Foto's: Peter de Koning).

Bewoners konden tijdens het afsluitende feest aangeven welke kleur belettering ze op de complexen zouden willen.