Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

campinggasten uit gouda organiseren creatief evenement

Feest van herkenning bij Mus'Donck

Het erf en een schuur van camping De Mus'Donck aan de Gemondesestraat vormen zaterdag het decor van een creatieve markt en expositie. Een initiatief van mensen uit Gouda, vaste gasten op de camping in het buitengebied van Liempde...

Een groentekar, scharensliep, schotjespomp en bakkerskar. De expositie met miniatuurkarren-, koetsen- en gereedschappen was voor veel bezoekers een feest van herkenning. ,,Mijn schoonvader heeft ze allemaal met de hand gemaakt", vertelde Thea Terpstra uit Gouda, initiatiefnemer van de markt. ,,Hij maakte deel uit van de brandweer en maakte een aantal onderdelen, zoals de schotjespomp, op schaal na. Zo kon hij vrijwilligers uitleggen hoe zo'n pomp werkte. Uiteindelijk maakte hij allerlei karretjes die hij op straat tegenkwam. Hij legde ze vast op een foto en maakte de voertuigen precies na."

traditie

De collectie heeft regelmatig in musea gestaan en ook op markten. Terpstra: ,,Inmiddels is mijn schoonvader overleden, maar sinds vorig jaar zetten we de traditie voort. Veel mensen vragen of de schaalmodellen te koop zijn, maar we hebben nog nooit iets verkocht. We stonden vorig jaar met een markt op een camping in Friesland, maar ik wilde ook graag zoiets organiseren bij De Mus'Donck. We hebben een vaste plek op deze camping en komen hier dus regelmatig. De eigenaren wilden graag meewerken aan de markt."

Naast de expositie staan op het erf van De Mus'donck kraampjes opgesteld waar spullen werden verkocht en waar bezoekers deel konden nemen aan workshops, zoals vilten en percussie. ,,De meeste mensen die de workshops geven, zijn ook campinggast. Ook heb ik nog wat anderen uitgenodigd", zei Terpstra. Of de markt volgend jaar weer gehouden wordt, is nog niet duidelijk. ,,We hebben wel veel reacties gehad. Zo kreeg ik gisteren een mooi verzoek. Een vrouw organiseert morgen een fietstocht en wilde graag de karretjes laten zien aan anderen. Ze vroeg of dat mogelijk is. Nu laten we de collectie og een dagje langer staan."

FOTO LINKS: Tijdens de markt op camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat in Liempde konden mensen miniatuurversies van karretjes, koetsen en gereedschap bewonderen, maar ook deelnemen aan creatieve workshops, zoals percussie. (Foto: Albert Stolwijk).


Vijfde AED in

Gemonde komt

bij dorpshuis

Eerder werden al AED's geplaatst bij RegioBank/Geerts Adviesgroep aan de Dorpstraat, voetbalclub Irene en op de Kruisstraat 17 en Dreefhoef 42 in Gemonde. Burgemeester Jan Pommer verklaart het dorp 18 juli om 15.00 uur bij dorpshuis De Kei 'hartveilig'.

Pommer neemt zaterdag bij De Kei een nieuwe hartdefibrillator in gebruik. Vanaf dat moment zijn vijf AED's operationeel in Gemonde. De Parochiƫle Caritas Instelling (PCI) en de Ondernemersvereniging Gemonde hebben een bijdrage aan Stichting Hartwacht beschikbaar gesteld met het doel om het dorp hartveilig te maken. ,,Er is nog wel dringend behoefte aan meer getrainde hulpverleners", aldus Annemiek Schelle van de ondernemersvereniging. ,,Voor een effectief werkend netwerk zijn vijftig vrijiwilligers nodig."

Gemondenaren die een AED-training willen volgen, kunnen zich opgeven bij Schelle: info@autoschelle.nl.