Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

laatste muzieklessen stichting mik in sint-ursula

'Muziek: een vitamine die kracht geeft'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Op de grond liggen violen en keyboards in beschermhoezen, klaar voor de verkoop, en op het schoolbord staan allerlei bedankjes van mensen. Vrijdag vonden de laatste muzieklessen van MIK plaats in Sint-Ursula. Onbegrip en ongeloof overheersen...

Tien jaar. Zo lang volgen Nadèche Hanique en Joep van den Broek uit Boxtel, allebei 18 jaar, al keyboardles bij Wido de Bonth. ,,Ik zie je nog rechts achterin zitten bij de lessen notenschrift", zegt Wido grinnikend tegen Joep. Het drietal komt al jaren op vrijdagavond bij elkaar. Repeteren, bijschaven, maar ook het delen van persoonlijke ervaren maken deel uit van de muziekles. ,,Ik verheug me iedere week op vrijdag, zodat ik kan tonen wat ik geoefend heb", zegt Joep. ,,We hebben een band met elkaar opgebouwd. Bovendien vind ik het heerlijk om keyboard te spelen. Met dit instrument kun je creatief omgaan met bekende nummers door er iets aan toe te voegen."

Joep, Nadèche en hun docent vinden het dan ook onbegrijpelijk dat vrijdagavond de allerlaatste les plaatsvindt. ,,We kunnen ons totaal niet voorstellen dat we na de vakantie niet meer bij elkaar komen. We wachten voorlopig nog even af wat er gebeurt", aldus Nadèche. Zij was tien jaar geleden na één proefles verkocht. ,,Creativiteit is erg belangrijk bij dit instrument. Met het keyboard is het mogelijk om van een hiphopnummer een ballad te maken."

Muziekdocent Wido was tot het faillissement van MIK 27 jaar in vaste dienst bij de stichting. ,,Al mijn leerlingen geven me de energie er een schepje bovenop te doen. Muziek is een vitamine die kracht geeft. Je wordt er altijd vrolijk van, hoe slecht je je ook voelt. Bovendien zorgen de muzieklessen voor verbinding. Ik geef les aan kinderen, jongeren en ook aan senioren. Dat houdt nu allemaal op. De betekenis van muziek wordt sterk onderschat." Hij wijst op een briefje dat aan één van de ingepakte keyboards is gevestigd. 'Met pijn in mijn hart lever ik mijn keyboard in', staat er op geschreven. ,,Je probeert er te zijn voor je leerlingen, maar tegelijkertijd slaap je er zelf 's nachts niet van", aldus Wido.

SEE YOU AGAIN

Hij hoopt vooral dat 'de stekker er weer opnieuw ingaat'. ,,Ik kan de visie van de gemeente Boxtel totaal niet ondersteunen. Door met name in te zetten op kunst- en cultuurlessen in het basisonderwijs, lijken kinderen na de basisschool genoodzaakt te stoppen. En juist op die leeftijd begint het pas. De reorganisatieplannen van MIK hadden geaccepteerd moeten worden." Hoe zijn eigen toekomst er uit ziet, is ook nog ongewis. ,,Ik ben waarschijnlijk genoodzaakt voor mezelf te beginnen, terwijl ik thuishoor bij een stichting als MIK."

Toch geeft hij zijn leerlingen mee niet bij de pakken neer te zetten. ,,Je moet altijd hoop hebben. En daarom hoop ik dat de gemeente Boxtel snel over de brug komt. Het is ongelooflijk dat er nog niets bekend is. Als je te lang wacht, komt er nooit meer iets fatsoenlijks van de grond."

Laurens Felix, directeur van MIK, maakt vrijdag zijn laatste ronde door het gebouw. ,,De realiteit is dat de besluitvormende partij nooit volledig ziet wat de uitwerking is van deze besluiten." Hij wijst naar de instrumenten die op de grond liggen voor de verkoop en de bedrukte stemming die in Sint-Ursula heerst onder personeel en klanten. ,,Joop van den Ende zei het onlangs op televisie: we kennen allemaal de waarde van cultuur en ondervinden het aan den lijve. Toch ontbreekt erkenning." ,,Daar kom je vaak pas achter als het er niet meer is", voegt docent Wido toe.

De laatste keyboardles van Nadèche en Joep wordt, zoals iedere laatste les voor de zomervakantie, afgesloten met cadeautjes voor Wido. Daarna wordt er natuurlijk nog even gespeeld. Een toepasselijk nummer: 'See you again'. De bedrukte stemming maakt even plaats voor vrolijkheid en concentratie om het lied tot een goed einde te brengen.

Wido belooft zijn leerlingen per e-mail op de hoogte te houden. En na een groepsknuffel is de allerlaatste les dan echt afgelopen...

FOTO BOVEN: Joep van den Broek en Nadèche Hanique volgen al tien jaar keyboardles bij Wido de Bonth. (Foto: Albert Stolwijk).