Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

speciaal rijwiel officieel in gebruik genomen

'Ga toch duofietsen' in Boxtel

Een jaar geleden maakte mevrouw Vogels uit Boxtel kennis met een vrijwilliger van Vrijwillige Thuishulp. Zij en haar familie waren zó blij met deze persoon, dat ze een bedrag van vijfhonderd euro doneerden aan de organisatie. ,,In eerste instantie wisten we niet goed wat we met het bedrag wilden doen. Uiteindelijk kwam Annelies Bolkestein op het idee een duofiets aan te schaffen", vertelde Dijkshoorn tijdens de ingebruikname van het rijwiel.

Het bedrag van vijfhonderd euro was niet voldoende voor de aanschaf van een duofiets en sponsoren werden aangeschreven. Uiteindelijk zorgden de Rabobank en Vincentiusvereniging Boxtel, gilde Sint-Barbara & Sint-Joris ervoor dat de fiets kon worden aangekocht. Via Marktplaats werd een geschikt exemplaar op de kop getikt. Dijkshoorn: ,,Onduidelijk was nog waar we de fiets zouden stallen. Hij moet namelijk elektrisch opgeladen worden." Nadat de fiets een tijdje bij Boxtelaar Richard Permentier had gestaan, wordt hij nu bij Standby Thuiszorg gestald.

Vervolgens meldde vrijwilliger Henk van Uden zich bij Dijkshoorn. Hij gaf aan ritjes te kunnen maken met mensen die nog geen fietspartner hebben. ,,Prompt kwam hij met een zelfgemaakt boekje vol routes die met de duofiets kunnen worden afgelegd. De cirkel was rond", glunderde Dijkshoorn. Ze noemt de aanschaf van een duofiets 'illustratief voor de kracht van deze samenleving'. ,,Allerlei particulieren, instanties en bedrijven zijn enthousiast geworden en zetten hun schouders eronder, waarna iets moois tot stand is gekomen. Een échte kettingreactie. Ik hoop dan ook dat veel mensen gebruik maken van de duofiets."

dagelijks leven

Dijkshoorn geeft aan dat de duofiets bedoeld is voor mensen die minder mobiel zijn, niet zelf kunnen fietsen en toch graag een ritje willen maken. ,,In de flyer staat het mooi uitgelegd: de fiets stelt mensen en hun begeleider in staat samen iets te ondernemen. Zo kunnen zij sociale contacten onderhouden en blijven deelnemen aan het dagelijks leven."

Gildekoning Guus Eltink en Annelies Bolkestein van ContourdeTwern maakten het eerste ritje en werden uitgezwaaid door de andere aanwezigen. Daarna probeerden andere genodigden vol enthousiasme het voertuig uit. Iedereen maakte het rondje om het voormalige klooster, om via de hoofdingang van Sint-Ursula weer in de grote zaal te arriveren. ,,Hij rijdt heerlijk", zei gildekoning Eltink na afloop. ,,En hij is nog snel ook..."

Het project 'Ga toch duofietsen' is hiermee officieel van start gegaan. De fiets is zeven dagen per week beschikbaar en wordt per dagdeel verhuurd. Voor mensen die geen begeleider hebben, zijn er vrijwilligers die mee kunnen fietsen. Bij de duofiets hoort ook een boekje met routes, die onder meer naar Schijndel, Oisterwijk en Oirschot voeren.

Neem voor meer informatie contact op met Marieke Dijkshoorn van ContourdeTwern, telefoonnummer (0411) 65 58 99 of e-mailadres mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.

FOTO BOVEN: Voor even werd de duofiets binnen geparkeerd, zodat genodigden het rijwiel nader konden bekijken. (Foto's: Albert Stolwijk).

Boxtel

Mantelzorgwandeling

Steunpunt Mantelzorgers van welzijnsorganisatie ContourdeTwern heeft dinsdag 28 juli een wandeling voor mantelzorgers. Zij komen er vaak niet aan toe om er eens op uit te gaan in de natuur, reden voor het steunpunt om een tocht door de Kampina te organiseren. Deelnemers verzamelen zich om 12.45 uur bij Sint-Ursula aan de Baroniestraat en gaan vervolgens per auto naar het natuurgebied. De wandeltocht is zo'n vijf kilometer lang. De activiteit wordt afgesloten met koffie en iets lekkers. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Marieke Dijkshoorn via e-mailadres mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99.

Annelies Bolkestein van ContourdeTwern en gildekoning Guus Eltink maakten vrijdag het eerste ritje op de duofiets.