Een stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij rijdt voorbij de spoorwegovergang in het Essche Heike. De trein reed in het verleden ook over het Duits Lijntje. (Foto: Ruud van Nooijen).
Een stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij rijdt voorbij de spoorwegovergang in het Essche Heike. De trein reed in het verleden ook over het Duits Lijntje. (Foto: Ruud van Nooijen). Foto: Ruud van Nooijen

LOCOMOTIEF UIT 1959 PUFFEND LANGS ESSCHE HEIKE

Stoomtijdperk herleeft (heel even) in Boxtel...

Beschouw het maar als een verlaat verjaardagscadeautje voor de viering van 150 jaar spoorwegen in Boxtel. De doorkomst van een prachtige stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij trok vrijdag niet veel bekijks, maar riep wel het stoomtijdperk even in herinnering.

Puffend en fluitend reed de prachtige trein via Boxtel naar de Stoomtreindagen, die zaterdag en zondag in Zuid-Limburg werden gehouden. Het betrof een trein die werd getrokken door twee locomotieven van het type Baureihe 23 die enkele nostalgische reizigerswagons voorttrokken. De locs werden in 1956 gemaakt voor de Deutsche Bundesbahn en halen een topsnelheid van 110 kilometer per uur. Ze zijn sinds 1978 in dienst van de VSM.

MILJOENENLIJNTJE

De trein reed op beide dagen ritjes over het zogenaamde Miljoenenlijntje tussen Kerkrade en Schin op Geul en trok vele duizenden passagiers. Of moet hier gesproken worden van echte fans. Want ook de viering van 150 jaar station Boxtel in mei maakte duidelijk dat de geschiedenis van de spoorwegen leeft onder het publiek.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij werd in 1973 in Apeldoorn opgericht en verzorgt stoomtreinritten. Enkele jaren geleden was een van de VSM-treinen nog te gast in Boxtel voor de allerlaatste rit over het Duits Lijntje. Dat lijntje is inmiddels opgedoekt en overwoekerd...