Barbecue, Albert Heijn
Barbecue, Albert Heijn Foto: Albert Stolwijk

albert heijn boxtel hoort bij beste twintig van nederland

Van betonnen naar gouden Beppie...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Eigenaar Ronald de Jong deed een belofte. Als zijn Boxtelse supermarkt zich zou kwalificeren voor de landelijke finale van de interne Albert Heijn-competitie, zou hij hamburgers bakken voor het personeel. Vrijdag stond hij achter de barbecue; Albert Heijn Boxtel plaatste zich voor de eindstrijd en hoort bij de twintig beste Albert Heijn-winkels van Nederland.

,,Ik vraag me nu af wat ik me op de hals heb gehaald", grinnikte De Jong vrijdag, enkele uren voordat de personeelsbarbecue van start ging. ,,Maar ik heb het beloofd, dus dan moet ik het ook doen. Bovendien verdienen de medewerkers het enorm."

Albert Heijn houdt jaarlijks een interne winkelwedstrijd, waarbij de negenhonderd supermarkten onderverdeeld worden in regio's en door klanten, mystery shoppers en een vakjury worden beoordeeld op allerlei onderdelen. ,,De opzet van deze competitie is jaarlijks anders", vertelt De Jong. ,,Dit jaar was het thema 'De beste in de buurt." De deelnemende supermarkten werden beoordeeld op een groot aantal onderdelen, zoals beschikbaarheid, lokale activiteiten, klantbenadering en voorraadbeheer. ,,Een aantal onderdelen is in het systeem terug te vinden, maar de klantvriendelijkheid werd beoordeeld door mystery shoppers", legt De Jong uit. ,,Zo heeft één van de medewerkers de vraag van een mystery shopper gekregen om te helpen bij de samenstelling van een groenteschaal. Er wordt dan gelet op de klantvriendelijkheid van de medewerker."

iedereen mee

In de regio De Peel kwam Albert Heijn Boxtel als beste vestiging uit de bus. ,,Het was een spannende periode, de puntentotalen van de verschillende vestigingen lagen dicht bij elkaar", aldus De Jong, al negen jaar eigenaar van de Boxtelse supermarkt aan de Prins Hendrikstraat. Hij geeft aan dat het een klus is om klantvriendelijkheid over te brengen op het personeel. ,,Er werken hier 180 mensen en dan is het veel werk om iedereen mee te krijgen. Bovendien zijn we 104 uur in de week open. Het is vooral belangrijk om constant in gesprek te gaan met medewerkers en ze te coachen, zodat het hun aandacht krijgt. Ik kijk en luister goed naar de omgang van het personeel en klanten en ga daarna het gesprek aan over verbeterpunten en dergelijke."

De passie en de drive van de medewerkers zijn de redenen dat Albert Heijn Boxtel de beste vestiging in de regio is, denkt De Jong. ,,Die mensen zorgen ervoor dat de gehele ploeg er volledig voor gaat. En dat is dus zeker een bedankje waard. We hebben het immers met z'n allen gedaan."

Na een korte zomerstop gaat de competitie weer verder. ,,Ik verwacht dat we weer volop bezoek krijgen van mystery shoppers", grinnikt De Jong. Sinds bekend is dat Albert Heijn Boxtel de beste vestiging van de regio is, staat een stenen beeld van Beppie, een minitatuurversie van het standbeeld dat de klant voor moet stellen en in Zaandam voor de deur van het hoofdkantoor van de grootgrutter staat. De Jong: ,,Hopelijk kunnen we dit betonnen beeldje verruilen voor een gouden exemplaar. Dat wordt in december bekend..."

FOTO BOVEN: Eigenaar Ronald de Jong van supermarkt Albert Heijn hield zijn belofte en bakte vrijdag hamburgers voor het personeel. (Foto: Albert Stolwijk).


Gradjan Buss Brood en Banket:

ambachtelijk is het sleutelwoord

Na vijf jaar als franchisenemer bij Schellens te hebben gewerkt, begint bakker Gradjan Buss nu volledig voor zichzelf. Het logo op de gevel in winkelcentrum Oosterhof wordt volgende week vervangen en in de laatste week van augustus houdt Buss een week vol acties voor de klanten.

,,De tijd is gekomen om volledig voor mezelf te beginnen", vertelt Buss, die al ruim 25 jaar in het bakkersvak zit. ,,Op mijn vijftiende ben ik begonnen. Ik vind het geweldig om producten te maken voor klanten die daarvan kunnen smullen. Als bakker heb je eer van je werk, er ontstaat kwaliteit als je dit beroep met passie uitoefent. Ook het contact met de klant in de winkel en aan het roer staan van een eigen

onderneming vind ik mooi aan dit vak."

Klanten merken in principe weinig van de omschakeling naar een eigen onderneming, die Gradjan Buss Brood en Banket gaat heten. ,,Ik blijf het brood inkopen bij Schellens, maar wil wel meer verse producten in de winkel. Zo wordt er meer banket door de dag heen gebakken. Ik vind ambachtelijke producten heel belangrijk."

De nieuwe website, www.gradjanbuss.nl, wordt binnenkort gelanceerd en na de vakantie worden klanten van de bakkerij in het zonnetje gezet met acties. Over een nieuwe locatie heeft Buss nooit nagedacht. ,,Oost hoort bij mij. De mensen zorgen ervoor dat ik zeven dagen met plezier uit Maren-Kessel op en neer kom."

Afbeelding