bewoners in gesprek over toekomst

Oók in Kalksheuvel heeft ieder nadeel z'n voordeel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Geloof mij maar, wonen op Kalksheuvel kan wel eens heel hip en hot worden." Bewoners kregen vorige week tijdens een bijeenkomst in het schoolgebouw van Helicon de kans om mee te denken over de toekomst van hun wijk.

De visie Meewerkend Boxtel, die onlangs door de gemeente werd gelanceerd, was duidelijk terug te zien tijdens de bijeenkomst van donderdag. ,,Johan Cruijff zei het al: ieder nadeel heeft zijn voordeel. Je kunt de maatregelen die vanwege het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer moeten worden genomen óók als een voordeel zien", zei Elmira Pasban, beleidsmedewerker verkeer. ,,We krijgen nu de kans de wijk grondig aan te pakken en willen tijdens deze avond zoveel mogelijk ideeën van wijkbewoners horen over de inrichting en de toekomst van Kalksheuvel."

Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) zorgt voor een toename van het treinverkeer op het traject Meteren-Boxtel. ,,Dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor Boxtel en met name voor de wijk Kalksheuvel", zei wethouder Herman van Wanrooij tijdens de bijeenkomst. Hij nam enkele maanden geleden de PHS-portefeuille over van burgemeester Mark Buijs. ,,De verwachting is dat de slagbomen van de dubbele overweg van ieder uur zo'n 45 minuten gesloten zijn." De komst van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, aanpassing van de Keulsebaan, de komst van een fietstunnel in de Tongersestraat, verkeersmaatregelen op Tongeren en sluiting van de dubbele overweg zijn de maatregelen om de toename van het spoorvervoer op te vangen.

kans

Ruimtelijke ordening, riolering, verkeer en communicatie: wethouder Van Wanrooij had, zoals hij het zelf noemde, 'een batterij aan ambtenaren' opgetrommeld om in gesprek te gaan met wijkbewoners over Kalksheuvel. Iedereen had een uitnodiging in de brievenbus gehad, de bijeenkomst trok uiteindelijk zestig mensen. ,,Best weinig", vond Sjannie Smulders. ,,Nu heeft iedereen de kans om mee te praten en ervoor te zorgen dat de wijk uiteindelijk veiliger wordt."

Veiligheid was ook de grootste zorg van de aanwezigen, zo bleek uit de bijeenkomst. Waar de meesten begrip hadden voor de maatregelen rondom PHS, zoals de komst van de VLK-weg, was er nog veel bezorgdheid. Beleidsmedewerker Pasban gaf aan dat het aantal motorvoertuigen dat dagelijks de Kapelweg passeert, door de VLK-weg zal afnemen van 4.000 naar 400. De meeste bezoekers waren daar niet van overtuigd. ,,Ondanks de komst van de VLK-weg kiest het grootste gedeelte van het verkeer voor de kortste weg. Als ze nog steeds door de straat kunnen rijden, blijven ze dan doen. Het is dus belangrijk om de straten in de wijk zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vracht- en autoverkeer", aldus Hennie van Roessel. ,,Dat kan met verkeersremmers, zoals de betonnen bloembakken in de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Dan kiezen chauffeurs al snel voor de VLK-weg." Ook een fietsstraat, waarbij automobilisten te gast zijn, is een optie. Wijkbewoner Frans Schoenmakers geeft de Bergenshuizensestraat in Vught als voorbeeld. ,,Doel is om zo min mogelijk verkeer op de Kalksheuvel te krijgen dat er niet hoeft te zijn."

PRETTIGE OMGEVING

Ook parkeren is een punt van aandacht, geeft wijkbewoner Van Roessel aan. ,,Auto's worden op het trottoir gezet en daar hebben wandelaars weer last van. De komst van parkeervakken zou prettig zijn. Ik ben best bereid hiervoor een gedeelte van mijn voortuin op te geven." Hij deelde de mening van wethouder Van Wanrooij, die stelde dat de wijk aan het verjongen is en in de toekomst een hippe plek is om te wonen. Van Roessel: ,,En daarom is het belangrijk om nú na te denken over de toekomst van Kalksheuvel, zodat er een veilige en prettige omgeving voor bewoners ontstaat."

Projectleider Rob Werson beloofde dat de gemeente Boxtel nog dit jaar terugkomt bij de wijkbewoners met een overzicht van de opgehaalde ideeën over de inrichting van de wijk.


Brief aan Boxtels college van B. en W.

D66 stelt vragen over uitbreiding zijladerroute

De gemeente Boxtel heeft sinds begin vorige week de afvalcontainers in een deel van de wijk Oost opgenomen in de zogeheten zijladerroute. In een brief die de bewoners aantroffen onder het deksel van hun kliko staat dat de gemeente hiermee hoopt het werk van de vuilnischauffeur en zijn collega's minder zwaar te maken. De raadsfractie van D66 Boxtel heeft naar aanleiding hiervan schriftelijke vragen gesteld aan het college van B. en W.

Een zijlader is aan de zijkant uitgerust met een beweegbare arm die volautomatisch een afvalcontainer kan oppakken en legen. Dit betekent voor de bewoners onder meer dat ze de afvalcontainer met de wielen naar de woning toe moeten neerzetten.

,,De zijlader is, zo blijkt uit de tekst van de brief, in de gemeente Boxtel vanaf 2003 een groot succes.Om dit ook in de wijk Oost goed te laten verlopen, wordt bewoners om medewerking gevraagd", schrijven de D66-raadsleden Jos Hegeman (fractievoorzitter) en Bart Louwers. ,,Maar wat wordt bedoeld met een groot succes? Betekent dit dat het voor de gemeente financieel aantrekkelijk is omdat er minder mensen nodig zijn? Als dat tot verminderde kosten voor de gemeente leidt, terwijl het extra inspanningen van bewoners vraagt, zou een beloning voor de burger een prikkel zijn voor goed en gewenst gedrag. Bijvoorbeeld in de vorm van een verlaging van de afvalstoffenheffing."

Hegeman en Louwers geven aan dat er meer handelingen van de burgers worden gevraagd en dat de verzamelplekken op grotere afstanden van de woningen komen. ,,De containers mogen namelijk niet meer in clusters worden geplaatst, maar moeten in lintvorm worden opgesteld. Daarnaast mogen er tussen de straat en opgestelde containers geen obstakels staan. Is deze verandering in andere Boxtelse wijken probleemloos verlopen en wist iedereen direct waar en hoe de containers geplaatst moesten worden? Is er een proefperiode en een evaluatie?", vragen Hegeman en Louwers aan het college, dat zich nog moet buigen over de vragen en later met een reactie komt.