ALLE WEEKENDEN VEEL ACTIVITEITEN

Zomerprogramma MuBo start met 'tableau vivant'

Museum MuBo aan de Baroniestraat in Boxtel opent een attractief zomerprogramma met een schminkworkshop door Marga van der Wielen. Kinderen die zich zaterdag 18 of zondag 19 juli laten schminken, kunnen nadien poseren in een heus tableau vivant en worden zo onderdeel van een heus kunstwerk.

Thuisblijvers hoeven zich tijdens de zomervakantie niet te vervelen; in MuBo zijn elk weekeinde tal van cultureel getinte activiteiten te beleven. Met het begin van de schoolvakantie starten de museumvrijwilligers met een attractief zomerprogramma waarbij natuurlijk het keien stampen met Jas de Keistamper op het menu staat.

Reus Jas de Keistamper is al meer dan zes decennia het imposante visitekaartje van Boxtel en ook museum MuBo schenkt aandacht aan de gigant die inmiddels zijn 65e verjaardag heeft gevierd. De reus zelf is in MuBo niet te zien, wel een beeltenis en een grote zandbak waar kinderen kunnen ervaren hoe zwaar het moet zijn geweest om loodzware kasseien te gebruiken voor de bestrating van Boxtelse wegen.

MODELHUISJES

Kinderen kunnen in MuBo meer doen dan alleen de spierballen laten zien. Tijdens de zomerse weekenden is er ruimte voor knutselen met modelhuisjes en schilderen met de kleuren van Mondriaan. Verder houden de vrijwilligers van het museum regelmatig speurtochten en is een speelhoek ingericht met Märklin-miniatuurtreintjes. Het is een overblijfsel van de inmiddels afgebroken expositie over 150 jaar spoorwegen in Boxtel.

Volgens secretaris Willem van Vossen van MuBO beloven alle weekenden in de zomervakantie bruisend te worden. Het museum is elke zaterdag en zondag in de schoolvakantie geopend van 13.00 tot 17.00 uur. ,,Wie wil meedoen aan de kinderactiviteiten, hoeft geen extra kosten te betalen", vertelt Van Vossen. ,,We hanteren de reguliere toegangsprijs van 3,50 euro voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, mits ze onder begeleiding van een volwassene naar het museum komen." Kinderen van 12 jaar en ouder betalen twee euro.

KUNSTENARES

Kinderen die willen meedoen aan de extra activiteiten in MuBo, kunnen zich nu al aanmelden. Dat is volgens secretaris Van Vosen nodig om groepen samen te stellen en de jeugd per leeftijdscategorie in te delen. Marga van der Wielen verzorgt op 18 en 19 juli en 1, 2 8 en 9 augustus van 14.00 tot 15.30 uur een workshop schminken. Marga is onder meer bekend als grimeuse van de Heilig Bloedprocessie en heeft veel ervaring met het schminken van kinderen én volwassenen.

Wie wil meedoen aan de workshops schilderen en tekenen op 15, 16, 22 en 23 augustus, kan aansluiten bij kunstenares Veronika Straznicka uit Tsjechië. Veronika verblijft in de zomervakantie in Boxtel en doet graag mee met het zomerprogramma van MuBo, zo vertelde Van Vossen deze week. ,,Kinderen die aan deze workshops meedoen, gaan aan de slag met een gediplomeerd kunstenares en leren dus de fijne kneepjes van het vak", zegt de secretaris van MuBo. De workshops duren van 14.00 tot 15.30 uur.

PRENTENBOEK

Het onlangs gepresenteerde prentenboek van reus Jas de Keistamper staat centraal tijdens voorleesmiddagen in MuBo. De voorleessessies zijn op 25 en 26 juli en op 29 en 30 augustus, telkens om 15.00 uur.

Wie wil meedoen aan de activiteiten in MuBo, kan zich vanaf heden aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl. Vermeld bij de aanmelding de leeftijd van het kind. Bellen naar Willen van Vossen kan ook: 06-16 04 18 98.