Celine van de Zande, Tom van de Loo, Louis Versteeg, Puck van Boekel en Madieke van Oosterhout  gaan naar de jamboree.
Celine van de Zande, Tom van de Loo, Louis Versteeg, Puck van Boekel en Madieke van Oosterhout gaan naar de jamboree. Foto: Albert Stolwijk

SCOUTS UIT BOXTEL, ESCH EN LENNISHEUVEL NAAR WERELD JAMBOREE IN JAPAN

Boxtelse klompen en stroopwafels naar Yamaguchi

MARC CLEUTJENS

Een volle zeecontainer met heel veel scoutingartikelen is al gearriveerd. En maandag stappen Puck van Boekel (15) en Louis Versteeg (17) uit Boxtel, Madieke van Oosterhout (14) uit Lennisheuvel en Tom van de Loo (16) en Celine van de Zande (14) uit Esch in het vliegtuig. Hun bestemming? De Scouting Wereld Jamboree in de regio Yamaguchi in Japan. Na een rondreis van tien dagen verblijft het vijftal evenveel dagen met dertigduizend andere jongeren op een immens scoutingterrein. ,,Een groot avontuur waar we heel veel nieuwe mensen gaan ontmoeten", blikt Puck vooruit.

De scouts zijn overal op voorbereid. Ze weten zelfs wat ze moeten doen als Japan wordt getroffen door een aardbeving. Maar zo'n vaart zal het hopelijk niet lopen, denkt het vijftal. Puck, Louis, Madieke en Celine zijn lid van Scouting Boxtel, Tom is al jaren verbonden aan Scouting Vught.

Samen zijn ze ingedeeld in de troep Sint-Jan die deel uitmaakt van een groep van ongeveer duizend scouts die komende week afreist naar Japan. ,,Dat is een flinke logistieke operatie", vertelt Puck. ,,We worden verdeeld over zes vliegtuigen die vanaf Amsterdam, Brussel en Frankfurt naar Japan reizen", vervolgt Celine. ,,Wij gaan vanaf Zaventem via Doha naar Osaka", vult Tom aan. ,,Lekker luxe vliegen met een Dreamliner van Qatar Airways met wifi aan boord", grinnikt Louis.

SPAREN

Ruim anderhalf jaar geleden ging de inschrijving voor de Scouting Wereld Jamboree in Japan al van start. ,,We weten dus al een tijdje dat we erheen gaan", vertelt Madieke. ,,Tijd genoeg dus om te sparen voor een best wel dure reis", geeft Louis aan.

De vijf scouts hebben allerlei baantjes gehad om geld te verdienen om de trip te kunnen bekostigen. Louis werkte bij een supermarkt in Boxtel, Puck en Tom hebben een krantenwijk bij Brabants Centrum en Madieke werkte met haar moeder mee als postbode. ,,Ik ben nog te jong voor een baantje, maar heb allerlei spulletjes aangeschaft die ik heb verkocht om sponsorgeld binnen te halen", vult Celine aan.

Over spulletjes gesproken, het vijftal neemt in de rugzak allerlei souvenirs mee die ze in Japan willen ruilen met andere scouts. ,,Op de jamboree zijn dertigduizend jongeren uit 156 landen", vertelt Puck. ,,Het is dus niet alleen leuk om zoveel nieuwe mensen te leren kennen, maar ook om souvenirs te ruilen. We hebben bijna allemaal kleine klompjes bij ons, die vast in trek zijn als aandenken aan Nederland." Louis hoopt dat hij vooral veel insignes kan uitwisselen, die hij allemaal op zijn uniform kan bevestigen. ,,Een jamboree is natuurlijk een uitgelezen kans om zoveel mogelijk internationale contacten op te doen én daarbij insignes te veroveren."

GASTGEZIN

Het Nederlandse 'scoutingcontingent' op de Wereld Jamboree bestaat uit meer dan dertig troepen, die elk jaar weer samengesteld zijn door scouts uit allerlei regio's in Nederland. Elke troep heeft een naam die refereert aan een typisch Nederlands gebouw of monument. Naast de troep Sint-Jan, waartoe Puck, Louis, Madieke, Tom en Celine behoren, bestaat de delegatie onder meer uit troepen die een naam dragen als Evoluon, Vrijthof, Loevestein en Martinitoren. ,,Onze troep is natuurlijk genoemd naar de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch omdat we allemaal uit deze regio komen", vertelt Puck.

Voordat de jamboree van start gaat, maken de scouts een rondreis door Japan. Ze arriveren volgende week dinsdag in Osaka en zullen daarna onder meer een bezoek brengen aan de miljoenenstad Kyoto. ,,Een van de hoogtepunten wordt een bezoek aan Hiroshima", meent Tom. ,,We bezoeken die stad omdat daar zeventig jaar geleden de eerste atoombom viel. Tijdens de officiële herdenking zijn ook enkele Nederlandse scouts aanwezig." Tijdens de rondreis verblijven de scouts bij gastgezinnen.

VREDESWORKSHOP

De jamboree duurt van 28 juli tot en met 8 augustus en wordt gehouden op een immens terrein aan zee. ,,Onze tenten staan op een plek waar ook scouts uit Polen, Amerika en Zwitserland verblijven", aldus Celine. ,,We zijn herkenbaar aan een poort, die we hier in Nederland gemaakt hebben. Die zit ook in de zeecontainer en wordt straks op het terrein door ons opgebouwd", vult Puck aan.

Tijdens de jamboree worden tal van activiteiten gehouden. ,,Vanwege de Hiroshima-herdenking zal er een vredesworkshop zijn", vertelt Louis. ,,En natuurlijk gaan we een culturele uitwisseling doen", grinnikt Tom. ,,Wat wij gaan doen? Klompjes uitdelen en stroopwafels en worstenbroodjes bakken natuurlijk!"

De vijf scouts uit Boxtel, Lennisheuvel en Esch hebben veel zin in de trip naar Japan, maar vinden het ook best spannend. ,,Voor velen is het de eerste keer dat ze zo ver weg gaan zonder hun ouders", lacht Celine. ,,Ik denk dat mijn moeder het spannender vindt dan ik", vult Puck aan. ,,Maar we zijn in goede handen hoor. Onze delegatie bestaat ook uit twee artsen en maatschappelijk werkers, dus er kan ons niets gebeuren."

Louis kijkt uit naar een bijzondere ervaring die hij omschrijft als 'once in a lifetime'. ,,Als scout kun je maar eenmaal meedoen aan een jamboree. Dat wij er straks bij zijn in Japan is gewoon uniek."

STINKEN

Als de jamboree erop zit, stappen alle scouts in het vliegtuig en zetten ze weer koers naar Nederland. ,,Ik denk niet dat er veel passagiers naast ons willen zitten", lacht Puck. ,,Zo'n jamboree is altijd erg druk en er zijn vast te weinig douches. Dat wordt dus stinken met z'n allen in het vliegtuig."

Meer weten over de Scouting Wereld Jamboree? Kijk op https://wj.scouting.nl. Op sociale media verschijnen de komende weken blogs over de jamboree. (Foto: Albert Stolwijk).


Geen musical

zonder hulp van

WensAmbulance

Imca Strik vreesde dat ze de musical 'Wie kent miljonairs' waarin dochter Dinja een rol speelde moest missen. De Boxtelse lag in het ziekenhuis met een hernia en kon onmogelijk naar basisschool De Hobbendonken om de musical van groep 8 bij te wonen. Totdat de WensAmbulance Brabant uitkomst bood...

Twee andere moeders regelden de WensAmubulance waardoor Imca toch aanwezig kon zijn bij de uitvoering in de hal van de school. ,,Elke dag heb ik de hoop gehouden dat ik naar huis mocht en dus de musical van Dinja kon zien. Maar helaas werd snel duidelijk dat dat niet ging lukken", vertelt Imca. Maar de actie van twee moeders bood uitkomst. ,,Wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Dinja stond me bij school op te wachten en straalde. Het welkom van alle kinderen was hartverwarmend."

Imca is blij dat de vrijwilligers van de WensAmbulance haar naar school konden brengen. ,,Het lijkt een kleinigheidje als je gewoon gezond bent. Maar hoe belangrijk iets is, merk je pas als je deze afscheidsmusical van groep 8 toch kunt bijwonen."

Afbeelding
Afbeelding