Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

KUNSTSTICHTING, KUNSTLICHT99 EN VVV WERKEN SAMEN

Scholen ontdekken 'Kunst op Stapel'

Zomaar een vrijdagochtend in kasteelpark Stapelen. De rust van het lommerrijke park wordt 'verstoord' door kinderstemmen. Onder een rode beuk worden schilderijen gemaakt en bij de Dommel wordt uitleg geven over een klein kunstwerkje. In de ridderzaal van het kasteel vertelt een gids over de geschiedenis van de waterburcht en zijn bewoners. Het geheim van Stapelen is ontdekt...

Amper een maand nadat de laatste activiteiten in spiegeltent Bon Salon werden gehouden, blijft het lekker druk bij Stapelen. Elke dag weer ontdekken wandelaars de fraaie kunstwerken die gedurende de manifestatie Kunst op Stapel te zien zijn. En wat zo leuk is: ook steeds meer basisscholen ontdekken de groene oase aan de rand van hartje Boxtel. ,,Tja, ik kom uit Best en ken Stapelen helemaal niet", vertelt Reinout Brocken.

De leerkracht van groep 7 van De Hobbendonken viert vandaag zijn verjaardag in het park. ,,Een van de ouders tipte me over Kunst op Stapel. En wat een geweldig idee om hier feest te vieren. Met kunst, excursies en natuurlijk een picknick onder de bomen met sapjes, fruit en snoepjes. Hier zou iedere klas minstens eenmaal naartoe moeten gaan."

Dat beaamt Joke van Koll van de Kunststichting Boxtel. Ze stelde een 'arrangement' samen om de klas van Reinout een ochtend te vermaken in en om Stapelen. ,,Zelf ga ik met medebestuurslid Anja van Hees een schilderworkshop geven. De kinderen gaan met plakkaatverf drie schilderijen maken die iets laten zien over het kasteel."

Van Koll nam de beeldend kunstenaars Huub Thorissen en Rasim Huseynov van kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 in de arm om rondleidingen te geven langs de grote kunstwerken die tijdelijk in het kasteelpark staan. Het bronzen beeld De Stilte van Margot Homan op de binnenplaats van het kasteel is een van de smaakmakers. ,,Kijk maar eens hoe de kunstenares met brons een hoofd heeft gemaakt", vertelt Thorissen. ,,En kijk vooral ook eens naar de achterkant..."

VVV-gids Ben Ophof is ook ingevlogen. Hij kent de geschiedenis van Stapelen op zijn duimpje en merkt dat vooral de ridderzaal en de duiventoren in trek zijn. ,,De duiventoren is maar heel klein, dus de kinderen moeten het trapje om de beurt beklimmen", glundert Ophof.

De kinderen zelf genieten van alle kunstuitingen, maar vinden ook tikkertje spelen in het labyrint, de picknick en een potje voetbal op de ligweide heerlijk. Deze ontspannende activiteiten maken een bezoek aan kasteel Stapelen met de workshops en rondleidingen tot een onvergetelijke gebeurtenis. En een hele leuk verjaardagsfeestje van meester Reinout...

FOTO BOVEN: Enkele leerlingen van meester Reinout bestuderen het kunstwerk 'De Stilte' van Margot Homan op de binnenplaats van Stapelen. Op de achtergrond kunstenaar Rasim Huseinov van Kunstlicht99. (Foto: Marc Cleutjens).


kunst op stapel: tim hoefnagels

Amfibie-achtig voertuig

in Boxtelse Ossenweide

Op verzoek van en in samenwerking met de Assumptie Stichting, die kasteel Stapelen beheert en exploiteert, heeft de Kunststichting Boxtel vijftien professionele kunstenaars geselecteerd om werk te laten zien in park Stapelen. Het moet een tweejaarlijks terugkerend evenement worden. In een uitgebreide artikelenserie stelt beeldend kunstenaar en bestuurslid Huub Thorissen de kunstwerken voor aan de lezers van Brabants Centrum. Vandaag: 'Opgestaan is plaatsvergaan' van Tim Hoefnagels.

De houten boot waarin een staalconstructie zit, staat op lange roeispaanpoten in de drassige Ossenweide. Met een kleine vrachtwagen en aanhanger kwam Tim samen met zijn vader en zijn broer de boot plaatsen. Tim installeerde zijn absurdistische kunstwerk in een veiligheidstuigje hangend op zeven meter hoogte aan een grote kraan.

In de hedendaagse moderne kunst is het surrealisme nog steeds aanwezig en actief. De op hoge stelten in de vorm van roeispanen geplaatste boot is als een gedroomde poort, als blikvanger van Kunst op Stapel. Associaties ontstaan vanzelf: de ark van Noach met zijn gezin en de dieren, het overleven van de zondvloed, de actuele bootvluchtelingen, de hoop op een betere toekomst, etc.

Thorissen: ,,Verbaasd over iets kunstzinnig ben je maar één keer, maar wat in de kunst bewonderenswaardig is, wordt steeds meer door velen bewonderd."

FOTO ONDER: Tim Hoefnagels over zijn kunstwerk 'Opgestaan is plaats vergaan', dat in de Ossenweide te bewonderen is: ,,Vanuit een vreemde vraag over de maakbaarheid van de natuur, ontstond een amfibieachtig voertuig." (Foto: Huub Thorissen).

Afbeelding