Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

What's Up, Florijn?

Hectische toestanden bij Stapelen. In het kasteelpark waar doorgaans rust en stilte overheersen en de laatste weken vooral kunstliefhebbers wandelen om de expositie Kunst op Stapel te bewonderen, is het een drukte van belang. Wat is er aan de hand? Florijn van Oirschot uit Boxtel is in de Dommel gesprongen en wordt even later weer door een stel klasgenoten op het droge getrokken...

Hé Florijn, wat ben je aan het doen? ,,We vieren vandaag het verjaardagsfeestje van onze meester. Alle kinderen van groep 7 van meester Reinout van De Hobbendonken brengen een bezoek aan kasteel Stapelen. We kijken naar kunstwerken, maken schilderijen en krijgen een rondleiding in de ridderzaal, de kapel en de duiventoren."

Maar waarom spartel je in de Dommel? ,,We hadden net even pauze en gingen picknicken op het gras onder de grote bomen. Toen we even aan het voetballen waren, vloog de bal van mijn klasgenootje Kevin in de Dommel. Een beetje mijn schuld; ik kon de hoge pass niet goed aannemen en toen rolde de bal zo het water in."

En toen? ,,Toen ben ik naar de oever gerend en heb geprobeerd om de bal met een tak te pakken. Toen dat niet lukte ben ik het water ingegaan. Eerst met kleren aan, daarna heb ik alles uitgedaan. Nou ja, bijna alles, behalve mijn onderbroek. Met een beetje zwemmen en door de modder sjouwen is het gelukt."

Is het niet fris in de Dommel? ,,Mmm, valt wel mee hoor. Maar nu ik eruit ben is het wel bibberen. Gelukkig is mijn moeder even naar huis om een handdoek en droge kleren te halen. Ik sta te rillen." Voordat Florijn om kan kleden, wordt hij op de binnenplaats van het kasteel netjes schoongespoten met de tuinslang. ,,Ik ben nu vooral blij dat we de bal hebben kunnen opvissen."

Ben je zo'n waterrat? ,,Valt wel mee hoor. Ik kan goed zwemmen, maar zit op hockey bij MEP. En soms ben ik ook aan de Dommel te vinden."

Als zwemmer? ,,Nee, als visser! Er zitten hele grote snoeken. Ik heb er ooit eentje bijna gevangen..."

OP DE FOTO: Klasgenoten helpen Florijn op het droge aan de Dommel bij kasteel Stapelen. (Foto: Marc Cleutjens).