José Poort van de Bomenadviescommissie toont een bijzonder exemplaar: de tulpenboom voor de Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker. (Foto: Peter de Koning).
José Poort van de Bomenadviescommissie toont een bijzonder exemplaar: de tulpenboom voor de Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

drukke tijd voor bomenadviescommissie in boxtel

De boom, die hóórt in hart Groene Woud

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Heel Boxtel gingen ze door, José Poort, wijlen Ton de Greeff en wijlen Christ van Esch, om in 1998 de monumentale bomen in het dorp te inventariseren. ,,Een hele klus, mensen schrijven namelijk nooit op wanneer ze bomen planten", grinnikt Poort. ,,Aan de hand van oude gebouwen wordt vaak duidelijk hoe oud bomen zijn." De realisatie van de lijst betekende tegelijkertijd de oprichting van de Bomenadviescommissie, onderdeel van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer (WNLB). Hoewel Poort nog als enige deel uitmaakt van de commissie, maakt ze zich nog steeds hard voor de bomen in Boxtel. ,,Adviseren, meepraten en mensen attent maken op het belang van bomen, dat is het belangrijkst."

,,Dit is een heel speciale boom", vertelde Poort gisterochtend enthousiast, als ze naar een exemplaar wijst die voor de bibliotheek is geworteld. ,,Het is een Amerikaanse tulpenboom. Zie je, de bladeren hebben de vorm van een tulp. En als de boom na een jaar of vijftien gaat bloeien, dat is zó mooi. Helaas maken we deze boom nooit bloeiend mee, want hij wordt weggehaald vanwege de herinrichting van het pleintje voor de bibliotheek. Doodzonde..."

Met pieken en dalen, zo omschrijft Poort de werkzaamheden voor de Bomenadviescommissie. In sommige periodes gebeurt er weinig, op andere momenten staan er veel bomen op de kapnominatie en wordt ze regelmatig voor advies benaderd door inwoners of de gemeente. ,,De laatste tijd speelt er heel veel. Zo worden aan de Burgakker bomen gekapt, zal de kastanjeboom bij Villa Het Hof waarschijnlijk omgezaagd worden en verdwijnen de bomen bij begraafplaats Munsel. Daar komen wel weer nieuwe bomen voor in de plaats, maar ik heb liever dat vooraf al beter wordt nagedacht. Een boom planten in stedelijk gebied is lastig. Op iedere plek moet je kijken welke boom daar het beste past. De ene boom wortelt diep, terwijl bij de andere boom de wortels juist in de breedte groeien."

Poort is al sinds jonge leeftijd gek op bomen. ,,Ik klom erin en de liefde voor de natuur die ik als kind al had, is gebleven. Bomen zijn levende elementen en niet weg te denken uit de omgeving. Ze maken deel uit van het leven en veranderen constant. Geen seizoen zien ze er hetzelfde uit." Haar favoriet is de beukenboom. ,,Een prachtige én vrouwelijke boom, met scherpe nagels, zachte randjes om het blad en een grote schoot van wortels..."

wereldboom

De Boxtelse volgt de besluitvorming van de gemeente rondom Boxtelse bomen op de voet. ,,Ik ga niet voor iedere boom platliggen, maar vecht wel als ik vind dat iets anders moet. Zo heeft de commissie jaren geleden een aantal Amerikaanse eiken in de Achterberghstraat kunnen redden." Poort merkt dat ze steeds vaker wordt ingeschakeld, zowel door de gemeente als particulieren. ,,Ik probeer aan te geven wat bewoners zelf kunnen doen om een boom te redden. Zo kunnen ze een klacht indienen bij de gemeente of zich groeperen, dan hebben ze meer invloed. Ook wil ik graag in gesprek gaan met de gemeente. En als een boom onverhoopt tóch om moet, wil ik graag advies geven over de herplant."

Niet alleen de bomenkap is een onderwerp waar Poort zich mee bezighoudt, ook de bescherming van monumentale bomen staat hoog op de takenlijst. Trots is ze op de dikste eikenboom van Boxtel, nabij de ingang van landgoed Sparrenrijk, die in het najaar waarschijnlijk tot Wereldboom wordt verheven. ,,Deze boom moet beschermd worden, daarvoor zijn enkele maatregelen nodig. Daarover gaan we in gesprek met de gemeente. Het zou mooi zijn als de boom in het jubileumweekend van de WNLB, op 5 en 6 september, tot Wereldboom wordt gekroond. Het is de eerste in Boxtel, zelfs in Brabant zijn er maar een stuk of tien."

Goed kijken naar plekken waar bomen kunnen staan én beseffen dat bomen in de gemeente horen: dat hoopt Poort te bewerkstelligen. ,,Een boom kan een mens dik overleven. Dat hij dan ook maar groot mag worden, in de goede omstandigheden. In het groene hart van Het Groene Woud, daar zijn bomen niet weg te denken..."

Mensen die interesse hebben om lid te worden van de bomenadviescommissie, kunnen voor meer informatie terecht op www.wnlb.nl.