Grote vraag naar extra toelage huishoudelijke hulp in Boxtel

MARC CLEUTJENS

De gemeente Boxtel is de voorbije weken overspoeld met extra aanvragen voor de financiering van huishoudelijke hulp. Inwoners die gebruik maken van een toelage om deze hulp in te kopen, konden profiteren van een gunstiger uurtarief. ,,Nu al hebben 155 cliënten van dat aanbod gebruik gemaakt", aldus wethouder Eric van den Broek.

Boxtel biedt momenteel een uurtarief van 5 euro aan terwijl in normale omstandigheden 10 euro per uur moet worden afgerekend. ,,Dankzij een extra toelage die we van het Rijk hebben ontvangen, kunnen we een aantrekkelijker prijs aanbieden en meteen is duidelijk geworden dat mensen bereid zijn extra uren in te kopen", zegt Van den Broek. ,,Het lagere tarief stimuleert niet alleen het aantal aanvragen, maar betekent ook dat er meer werkgelegenheid komt omdat hulpverleners meer uren gaan maken."

WELZORG

Wethouder Van den Broek ging deze week ook in op vragen die de SP-fractie in de gemeenteraad heeft gesteld over het functioneren van Welzorg. Volgens onderzoek van de SP zouden er veel klachten zijn over de dienstverlening van Welzorg, dat betrokken is bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

,,Welzorg herkent zich niet in de klachten en op dit moment zijn slechts drie officiële klachten geregistreerd. Ik roep mensen die problemen ervaren op aan de bel te trekken, zodat een duidelijk beeld ontstaat." Volgens Van den Broek kunnen inwoners met vragen of klachten over Welzorg terecht bij het Loket Wegwijs of vertrouwenspersoon Ria de Die die onlangs is aangesteld. ,,Maar wie de wethouder rechtstreeks wil benaderen, mag dat natuurlijk ook gerust doen. Ik houd de vinger aan de pols en vang graag alle signalen op."

KLANKBORDGROEPEN

Tot grote tevredenheid van wethouder Van den Broek is deze week de klankbordgroep mantelzorg van start gegaan. De groep bestaat uit tien mantelzorgers en wordt onder meer ondersteund door Marieke Dijkshoorn en Chris Dhave van ContourdeTwern. ,,Tijdens de eerste bijeenkomst zijn al zo'n twintig ideeën en suggesties op tafel gelegd die we momenteel beoordelen en uitwerken. Al die ideeën gaan bijdrage aan de actualisering van het mantelzorgbeleid dat we in Boxtel willen uitrollen."

De klankbordgroep die zich bezighoudt met de toekomstige inrichting van de oude boomgaard en de vijver aan de Dr. Van Helvoortstraat en de Mgr. Bekkersstraat, heeft vorige week stappen gezet die volgens de wethouder leiden tot een fraai resultaat. ,,De betrokkenen hebben allemaal hele leuke ideeën gepresenteerd. Bijzonder vind ik dat de klankbordgroep zo gemêleerd is en dat iedereen vanuit de eigen achtergrond constructief meedenkt."