Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL WIL PRONKEN MET VERNIEUWDE CENTRUMSTRATEN

'Gladde steentjes? Geen sprake van!'

MARC CLEUTJENS

Boxtel krijgt een paar prachtige centrumstraten die een impuls voor het winkelgebied gaan worden. Volgens wethouder Eric van den Broek zijn er vooral heel veel positieve reacties over de reconstructie van de cultuurhistorische as Sta-P tussen Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen. De minder positieve geluiden probeerde hij gistermiddag tijdens een wandelexcursie te weerleggen. Bijzonderheidje: aannemer Heijmans verstopt honderd speciaal bewerkte steentjes in het straatwerk waarop de sleutel van Sint-Petrus te ontdekken is.

,,Wie alle honderd steentjes weet te vinden, wint vast een prijs", grapte omgevingsmanager Jan-Hein Heijmans van de gelijknamige aannemer gistermiddag tijdens een wandelexcursie door de centrumstraten die in het project Sta-P op de schop gaan. ,,Het is een aardigheidje dat we graag als bedrijf in Boxtel achterlaten", vertelde Heijmans. ,,De steentjes laten de sleutels uit het oude gemeentewapen zien."

Het straatwerk bevat meer aardigheidjes. Zo krijgen de zes zegelstenen een nieuwe plek. De échte blikvangers zijn de kasseien die ooit op het Breukelsplein lagen en een tweede leven krijgen in de Oude Kerkstraat, Kruisstraat en Rechterstraat. ,,Over die stenen doen nogal wat spookverhalen de ronde", stelt Van den Broek. ,,Op sociale media worden de gekste dingen gezegd, onder meer over de gladheid die ze zouden veroorzaken bij regen en sneeuwval."

Daarvan zal volgens de wethouder geen enkele sprake zijn. ,,De stenen zijn door de aannemer allemaal bewerkt. De bovenste centimeters zijn er afgeslepen, waardoor een vlakker en minder glad oppervlak ontstaat. Dat is uitgebreid in laboratoria getest en met Heijmans durven we te zeggen dat ze zelfs minder glad zullen zijn dan andere straatstenen die in het centrum liggen."

Na de voltooiing van de Oude Kerkstraat en de Clarissenstraat, is nu de Kruisstraat aan de beurt. Volgende week is de straat weer dicht, twee weken later mag het verkeer er weer door. ,,Eerst moeten de voegen tussen de kasseien uitharden", aldus omgevingsmanager Heijmans.

De Burgakker gaat aansluitend op de schop; in de vakantie omdat de Sint-Petrusschool dan dicht is. Ook het pleintje voor de bibliotheek wordt heringericht. Alle trottoirs, stoepen en andere oneffenheden verdwijnen. Net als in de Oude Kerkstraat wordt de hele straat op gelijke hoogte aangelegd. ,,De Burgakker behoudt de huidige kasseien omdat die een monumentale status hebben", legt wethouder Van den Broek uit. ,,Die willen én mogen we niet vervangen."

Zowel in de Oude Kerkstraat als de Burgakker krijgen bewoners gelegenheid om geveltuintjes aan te leggen. Na de vakantie volgt meer informatie en krijgen bewoners tips van landschapsarchitect Marja Gijben. De kruising in de Rechterstraat bij Bruna, Zeeman en Het IJscafé komt als laatste aan bod. In het najaar wordt hier een nieuw pleintje gerealiseerd. Ook hier worden kasseien hergebruikt. ,,Een prachtige verbetering van het centrum die écht in het oog springt", vindt Van den Broek.

FOTO BOVEN: Wethouder Eric van den Broek (links) op wandelexcursie in de Oude Kerkstraat. (Foto: Peter de Koning).

Aannemer Heijmans 'verstopt' honderd bijzondere steentjes in het straatwerk. Ze laten de sleutels van Sint-Petrus zien. (Foto: Marc Cleutjens).