Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

OVEREENKOMST VOOR MINSTENS 4 JAAR

'JRL Learning Lab wordt feestje voor de leerlingen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een collegezaal voor zestig leerlingen, tafels met touchscreens en statafels met mogelijkheden om computers aan te sluiten. Vijf lokalen en een grote ruimte op de eerste verdieping van brede school De Wilgenbroek veranderen van traditionele onderwijsomgeving naar een 'Learning Lab'. Het Jacob-Roelandslyceum (JRL) huurt een gedeelte van het gebouw van de gemeente, met name om te experimenteren met nieuwe vormen van onderwijs.

Hoewel 'JRL Learning Lab' nog een werktitel is, vindt rector Leon Spaan de naam passen bij de plannen. ,,Maar mogelijk schakelen we onze leerlingen nog in om een betere naam te verzinnen. De komende periode staat echter in het teken van de ontwikkeling van alle plannen." Afgesproken is docenten van iedere sectie van de middelbare school, zoals de vakken Engels en Duits, zich volgend schooljaar acht weken lang bezighoudt met nieuwe vormen van onderwijs. ,,Dat kan natuurlijk in het bestaande gebouw aan de Grote Beemd, maar ik denk dat het JRL Learning Lab een grote aanvulling kan zijn."

Volgens Spaan komen docenten inmiddels met 'wilde plannen'. ,,De ideeën groeien met de dagen", grinnikt de rector. Wat er precies na de herfstvakantie gaat plaatsvinden in het 'laboratorium' is dus nog niet geheel duidelijk. ,,Duidelijk is dat je daar geen standaard leslokalen gaat vinden. De ruimtes zullen groter of juist kleiner zijn. Ik verwacht dat er een grote collegezaal zal komen, maar dat leerlingen zich ook in duo's in 'coconnetjes' kunnen afzonderen om samen aan een project te werken. Het JRL Learning Lab komt er niet om het overschot van de leerlingen op te vangen, maar vooral om volop te experimenten met onderwijsvormen. Het wordt een feestje voor leerlingen om hier lessen te volgen of aan projecten te werken. Het is fantastisch dat we van alles kunnen uitproberen."

UIT DE BRAND

Als het Learning Lab volop draait, worden de technasiumruimtes in het gebouw aan de Grote Beemd aangepakt. ,,Het technasium is een succes. Door het Learning Lab kunnen we de huidige technasiumlokalen eens nader bestuderen, zodat ze weer op langere termijn geschikt zijn voor de lessen", legt Spaan uit. De huurovereenkomst is nog niet getekend, maar hij verwacht dat de school minimaal vier jaar gebruik zal maken van de leslokalen in De Wilgenbroek. ,,De komende jaren stijgt het aantal leerlingen op onze school en dat is gedeeltelijk de aanleiding om de extra lokalen te huren. De prognose is dat het aantal Boxtelse leerlingen na vijf jaar daalt, waardoor ik verwacht dat we na vier jaar de balans zullen opmaken."

Wethouder Marusjka Lestrade is enthousiast over de vernieuwende onderwijsvormen binnen het JRL. ,,Ik heb laatst een werkbezoek aan de school gebracht en zie met belangstelling hoe gewerkt wordt aan profileringen als technasium, econasium, Engels plus en cultuur." Dat de school tijdelijk voor onder meer het technasium onderdak vindt in brede school De Wilgenbroek, vindt Lestrade een prima oplossing voor de ruimteproblematiek in het lokale onderwijsland. ,,Het Jacob-Roelandslyceum moet haar gebouw aanpassen aan nieuwe onderwijsvormen en in De Wilgenbroek is nu plaats om deze school uit de brand te helpen."

De wethouder nam deze week een heel voorzichtig voorschot op de 'verre toekomst' van het voortgezet onderwijs in Boxtel. ,,Ik verwacht dat het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege ooit op één locatie gevestigd zullen zijn. Maar zoals gezegd, dat is de hele verre toekomst."