Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

publiek welkom op twee plekken

Zaadbommen maken tijdens de imkerijdagen

Een airco hebben ze uiteraard niet, maar honingbijen zetten bij heet weer wél een natuurlijk ventilatiesysteem in werking. Imkers van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius vertellen op zaterdag 11 juli graag hoe dit werkt. Tussen 09.30 en 15.00 uur is de bijenhal in park Molenwijk geopend vanwege de open imkerijdagen. Een dag later, op zondag 12 juli, kan het publiek terecht bij Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad. De toegang is gratis.

270 individuele imkers of lokale verenigingen doen komend weekeinde mee aan de landelijke open imkerijdagen. Het is de bedoeling dat het publiek meer te weten komt over imkers, hoe het oogsten van honing in zijn werk gaat, wat werksters, darren en de koningin zijn en hoe mensen hun tuin of balkon 'bij-vriendelijk' kunnen inrichten. Doel van de activiteiten is mensen bewust maken van het belang van de bij.

honing slingeren

Boxtel doet zaterdag én zondag mee aan deze landelijke promotiedagen voor de bijenhouderij. Zaterdag is in park Molenwijk de bijenhal van vereniging Sint-Ambrosius aan het Essche Heike geopend. Bezoekers kunnen het bijenvolk van dichtbij zien en er is allerlei informatiemateriaal aanwezig. Ook staan diverse imkers die dag klaar om uitleg te geven. Meer informatie is vooraf al te vinden op de website www.bijeninboxtel.nl. Hier zijn ook foto's te vinden van een recent bezoek van een schoolklas.

Ook dit jaar doet de Kinderboerderij Boxtel weer mee met de landelijke open imkerijdagen. Aan het Apollopad huizen niet alleen boerderijdieren maar ook al jaren honingbijen in een heuse bijenstal. Twee imkers beheren daar zes bijenkasten. Zondag wordt er honing geslingerd uit volle raten. Kinderen krijgen de kans om volop mee te helpen bij dit proces en kunnen ook speciale zaadbommen knutselen van klei die zorgen voor de verspreiding van meer bloemen.

Die dag worden ook honing, kaarsjes, drachtplanten en solitaire bijenhotels verkocht. Bovendien is het ook mogelijk om gratis zaden mee te nemen, waarbij er extra aandacht zal zijn voor de bijenplanten. Kinderboerderij Boxtel is zondag geopend van 14.00 tot 16.00 uur.

FOTO ONDER: Mensen die zaterdag 11 juli een bezoek brengen aan de bijenhal van Sint-Ambrosius en zondag 12 juli naar Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad gaan, komen alles te weten over de bij. (Foto: Annelieke van der Linden).