DELEGATIE NAAR DORPSHUIS IN MIDDELRODE

'Brede discussie voeren over de leefbaarheid in Gemonde'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende groeperingen uit Gemonde heeft maandag een bezoek gebracht aan dorpshuis De Moerkoal in Middelrode. ,,Het aantal activiteiten in ons eigen gemeenschapshuis De Kei neemt verder af met het verdwijnen van het bibliotheekpunt, waardoor het steeds moeilijker wordt om het gebouw zelfstandig te exploiteren. De Moerkoal is een voorbeeld van een soortgelijke voorziening die zichzelf wel goed kan bedruipen", aldus ondernemer Alwien Geerts uit Gemonde.

Geerts, eigenaar van de RegioBank/Geerts Adviesgroep aan de Dorpstraat, is de laatste tijd nauw betrokken bij de discussie over de leefbaarheid in Gemonde. Onlangs verstuurde de plaatselijke ondernemersvereniging huis-aan-huis een brief aan de inwoners met de boodschap om vaker in het eigen dorp te winkelen. Behalve Geerts waren ook afgevaardigden van onder meer de Leefbaarheidsgroep Gemonde, het bestuur van De Kei en de Parochiële Caritas Instelling (PCI) én wethouder Koos Loose namens de gemeente Sint-Michielsgestel aanwezig bij de bijeenkomst in De Moerkoal. Geerts: ,,De leefbaarheid in Gemonde is een probleem door het verdwijnen van verschillende voorzieningen in de afgelopen jaren. Nu moeten we het sinds vorige week zonder pinautomaat en per 1 augustus ook zonder het bibliotheekpunt in De Kei doen. We houden zo heel weinig over."

De exploitatie van De Kei is een probleem dat al enige tijd speelt. Geerts: ,,Doordat het aantal activiteiten afneemt, kun je de vraag stellen wat de toegevoegde waarde nog is. Duidelijk is dat er iets moet gebeuren, bijvoorbeeld het toegankelijker maken van het dorpshuis en het aanpassen van het gebouw."

De Moerkoal vormt onder meer het decor voor middagen die speciaal voor ouderen gehouden worden. Een activiteitenbegeleidster organiseert samen met een aantal vrijwilligers onder meer spelletjes en een geheugentraining terwijl ook muziek gemaakt wordt en gepraat over zaken die het dorp spelen. ,,Het was een inspirerende bijeenkomst in Middelrode", aldus Geerts. ,,Het ging maandag overigens niet alleen over De Kei. Het dorpshuis vormt een onderdeel in de brede discussie over de sterk verminderde leefbaarheid die we gaan voeren en welke mogelijkheden er zijn in Gemonde om het tij te keren. Daarbij kun je denken aan een toekomstplan voor de periode tot 2025 waarin ook het financiële verhaal is opgenomen. Wellicht dat (crowd)funding soelaas biedt, maar dat moeten we samen bespreken. Alle opties liggen open."

Wethouder Loose liet deze week weten dat de discussie met de Gemondse belangengroepen voortgezet wordt op 21 september in De Kei. ,,Dat geeft ons de tijd om alles te laten bezinken en na te denken over hoe we werk kunnen maken van de leefbaarheid en vitaliteit in het dorp. Alle partijen leveren hier een bijdrage aan."