Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'KUNST AN HECKEN UND ZÄUNEN'

Boxtelse kunstenaars naar expositie Wittlich

MARC CLEUTJENS

Boxtel is komend weekeinde goed vertegenwoordigd tijdens de jaarlijkse kunstmanifestatie Kunst an Hecken und Zäunen, die sinds 2004 elk jaar in de Duitse jumelagestad Wittlich wordt gehouden. Voor het eerst neemt een aantal beeldend kunstenaars uit Boxtel deel aan de tweedaagse happening; in oktober volgt een tegenbezoek en gaan Duitse kunstenaars tijdens het Herfstfestijn meedoen aan De Rode Draad.

Kunst an Hecken und Zäunen wordt elk jaar op een andere locatie in of rond Wittlich gehouden. Vorig jaar sloegen de kunstenaars hun tenten letterlijk en figuurlijk op in de wijngaarden nabij de Moezel, dit jaar strijkt men neer in het stadspark van Wittlich. Daar worden vrijwel alle kunstvormen aan het publiek getoond, maar is ook ruimte voor eten en drinken en live muziek.

De organisatoren van Kunst an Hecken und Zäunen hebben een brede doelstelling. Niet alleen willen ze beeldend kunstenaars een podium bieden, ook willen ze kinderen en jongeren in aanraking laten komen met allerlei kunstuitingen. Daarnaast beoogt het evenement ook minderheden bij kunst te betrekken en is er een podium voor asielzoekers die creatief bezig zijn.

Opvallend is dat tijdens Kunst an Hecken und Zäunen bij de kunstwerken overnacht kan worden. Deelnemende kunstenaars kunnen dus letterlijk hun tent opslaan in het stadspark en in de nabijheid van de expositie overnachten. Vorig jaar leverde dat een feeëriek beeld op in de sfeervol verlichte wijngaarden aan de oever van de Moezel.

Voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité Boxtel-Wittlich is blij dat vanuit Boxtel een grote groep kunstenaars meedoet aan de tweedaagse manifestatie. ,,Boxtel laat op het gebied van kunst zien dat er een stevige basis ligt voor onderlinge vriendschap", reageerde Witteveen deze week. Ook burgemeester Mark Buijs is enthousiast. ,,Jumelage moet iets van de inwoners zijn en vooral op het gebied van kunst en muziek zie je dat er nauwe contacten worden onderhouden."

De Boxtelse delegatie bestaat onder meer uit Huub Thorissen, Katrien van Hettema, Arjen Spoor, Ferdy Steger en Gerda Glerum. Ze nemen ook werken mee van andere kunstenaars, onder wie Marten Groen, Paul Simons, Bea de Leeuw en het echtpaar Wava en Rasim Huseynov.

FOTO BOVEN: Een groep kunstenaars uit Wittlich was eerder dit jaar te gast in Boxtel en bracht onder meer een werkbezoek aan het atelier van beeldend kunstenaar Ad Verstijnen. (Foto: Albert Stolwijk).