Laurens Felix (links) en Antonio Almeida poseren in de 'drumkelder' van MIK Kunsteducatie in cultureel centrum 't Spectrum in Schijndel. (Foto: Peter de Koning).
Laurens Felix (links) en Antonio Almeida poseren in de 'drumkelder' van MIK Kunsteducatie in cultureel centrum 't Spectrum in Schijndel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Marielle Wijffelaars

68 jaar cultuureducatie in boxtel ten einde

'Faillissement MIK was echt niet nodig'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De laatste les - keyboard - wordt morgen, vrijdag 10 juli gegeven. En dan gaat de deur van MIK Kunsteducatie in Sint-Ursula aan de Baroniestraat dicht. Daarmee komt een einde aan 68 jaar muziek- en kunstonderwijs in de gemeente Boxtel. Directeur Laurens Felix en locatieregisseur Antonio Almeida werken samen met de curator nog enkele administratieve taken af en geven op vrijdag 24 juli de sleutel af. Het definitieve einde van stichting MIK Kunsteducatie...

Het faillissement van MIK kwam ook voor Felix en Almeida nog redelijk onverwacht. Hoewel het tweetal wel door had dat de zaken er niet goed voor stonden, hadden ze nog de hoop dat de zeven gemeenten waar de stichting actief is hun reorganisatieplan zouden omarmen. ,,Toen duidelijk werd dat onze eerste maatregelen voor verandering onvoldoende waren, hebben we meteen doorgepakt en een reorganisatieplan opgesteld", legt directeur Felix uit. ,,Dat omvatte onder meer een flinke uitdunning van de organisatie waarbij zo'n 80 procent zou afvloeien en we toe zouden kunnen met veel minder subsidie. Voor Boxtel betekende dat dat we in 2016 nog maar eenderde van het subsidiebedrag nodig zouden hebben. Maar het mocht helaas niet meer baten."

Dat het beeld wordt geschetst dat MIK zelf te laat in actie is gekomen, bestrijdt Felix. ,,Dat is pertinent onjuist. We hadden zelf ook wel door dat de samenleving verandert en dat dus ook bij MIK dingen aangepast moesten worden. Daarmee zijn we op tijd aan de slag gegaan."

MIK was actief in de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel en Vught. Volgens Felix was Boxtel een van de gemeenten die de subsidie in heeft getrokken. ,,Boxtel zag niks in ons reorganisatieplan en dat gold voor nog twee gemeenten. En als je die steun dan mist, volgt de rest vanzelf. Want de bijdrage van de andere gemeenten zou dan te hoog worden", verklaart de MIK-directeur. ,,En zo werd onze kracht ineens onze valkuil..." Want Felix vond het altijd de grote kracht van MIK dat er in meerdere gemeenten geopereerd werd én dat deze zeven gemeenten hierin samenwerkten. Almeida: ,,De gemeentelijke organisaties trokken hun conclusie wel érg snel. Ons reorganisatieplan heeft daardoor nooit een echte kans gekregen."

GEEN VISIE

Naar de mening van Almeida en Felix heeft de gemeente Boxtel te snel besloten de kunst- en cultuureducatie anders te organiseren. ,,Er is nog totaal geen visie of toekomstplan", zegt Almeida. ,,En dat betekent dat cursisten ná 10 juli geen idee hebben waar ze lessen moeten gaan volgen." Felix: ,,Het lijkt er bijna op dat Boxtel wil vernieuwen om het vernieuwen. Het enige dat bekend is, is dat ze het cultuuronderwijs anders in willen richten dan zoals MIK dat deed. Maar hóe? Dat is de grote vraag."

Wethouder Marusjka Lestrade ziet een grote rol weggelegd voor het basisonderwijs en wil daarmee kunst- en cultuureducatie aan alle kinderen aanbieden. Daarnaast zijn er volgens de Boxtelse wethouder genoeg aanbieders op de markt die lessen en cursussen verzorgen. De gemeente is nu bezig om deze te inventariseren, diverse partijen hebben zich al aangemeld. Felix: ,,Dat het basisonderwijs betrokken wordt, juich ik toe. Maar je mist dan wél een verdiepingsslag. Het overleg met aanbieders loopt nog, dus er is voor het nieuwe cursusjaar nog helemaal niets bekend. Ik vind dat heel erg."

Daarnaast benadrukken Almeida en Felix dat MIK niet alleen maar cursussen gaf aan kinderen. Ook volwassenen - waaronder een groot deel 55-plussers - volgens lessen bij MIK. Tevens was het lesgeven slechts een gedeelte van de taken waar de stichting zich mee bezighield. ,,We hadden daarnaast een faciliterende taak, een enorm groot netwerk én organisatiekracht", meldt Almeida. ,,Ook die dingen vallen weg. We waren betrokken bij het opzetten van allerlei projecten en zouden ons ook bezig gaan houden met de invulling van de Heilig Hartkerk. We waren mede-organisator van projecten op scholen, mensen leenden muziekinstrumenten of ruimtes bij ons. Als een soort loketfunctie hadden we prima kunnen blijven bestaan." Felix vult aan: ,,We hadden een meer regisserende rol kunnen krijgen. Onze kennis en ervaring vervallen nu en dat is eeuwig zonde. Ik denk echt dat het faillissement van MIK totaal niet nodig was geweest."

BUITEN DE BOOT

MIK-directeur Felix betreurt de volgens hem 'ééndimensionale berichtgeving' van de gemeente Boxtel. Zo wordt steeds gesproken over vijfhonderd cursisten én is de genoemde hoogte van het subsidiebedrag onjuist. ,,De wethouder heeft het er steeds over dat we maar vijfhonderd cursisten hadden, maar via projecten bereikten we ruim drieduizend kinderen in het basisonderwijs én honderden uit het voortgezet onderwijs. Maar de cursisten dreigen buiten de boot te vallen, want de gemeente Boxtel heeft het alleen maar over de basisscholen", zegt Felix. ,,Maar waar moeten de ouderen straks naar toe? En de écht talentvolle kinderen? En hoe zit het met het sociale aspect? Er zijn zoveel vragen, en geen antwoorden." Almeida: ,,Voor leerlingen die piano- of gitaarles volgen zijn er altijd wel mogelijkheden. Maar hoe zit het met lessen in instrumenten als cello, harp of fagot? Daar voorziet de markt niet in."

Het gaat het tweetal zichtbaar aan het hart. Graag hadden ze samengewerkt met andere marktpartijen om zich gezamenlijk in te zetten voor cultuureducatie. Maar die kans is - in ieder geval in Boxtel - verkeken. In de gemeenten Schijndel, Veghel, Uden, Vught en Sint-Oedenrode wordt een doorstart gemaakt en treedt na de zomervakantie een andere stichting aan. Hoe het verder gaat in Boxtel en buurgemeente Sint-Michielsgestel is nog onduidelijk. ,,Ik vind het heel erg voor alle cursisten, maar wij kunnen ze niet verder helpen. De gemeente moet met antwoorden komen, en die komen niet", aldus Almeida.

LICHTZINNIG

De leerlingen hebben de afgelopen weken hun laatste lessen gevolgd. De muziekinstrumenten zijn ingeleverd en morgenavond wordt in Boxtel de laatste les gegeven. 68 jaar muziekonderwijs komt daarmee ten einde en dat geeft een heel dubbel gevoel, vinden de directeur en locatieregisseur. ,,De gevolgen zijn zo groot. Niet alleen voor leerlingen maar óók voor de docenten. Zij gaan wellicht als zzp'er aan de slag, maar hebben daar geen ervaring mee. Een grote en risicovolle stap." Felix besluit: ,,Er is een overhaaste beslissing genomen en ik vind dat er lichtzinnig met MIK is omgegaan. Maar vooral: ik hoop dat er snel duidelijkheid komt over cultuureducatie in Boxtel en dat de gemeente een duidelijke visie heeft. Want de leerlingen zijn hiervan de dupe."

OP DE FOTO: Laurens Felix (links) en Antonio Almeida poseren in de 'drumkelder' van MIK Kunsteducatie in cultureel centrum 't Spectrum in Schijndel. (Foto: Peter de Koning).


politici verdiepen zich in de wijk door middel van fietstocht

Boxtel-Oost: van slaapwijk naar leefwijk

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Exact een jaar na de wandeling door de wijk Selissenwal, arriveerden het college van B. en W. en de gemeenteraadsleden dinsdagavond met de fiets bij gemeenschapshuis De Rots voor een tocht door de wijk Boxtel-Oost. Jan de Vreede, voorzitter van Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost, leidde de politici rond en vertelde over de wensen van organisaties en bewoners in de wijk. Hij benadrukte nog maar eens het belang van een centrumgebouw.

Een slaapwijk. Zo omschreef De Vreede Boxtel-Oost tijdens de presentatie die vooraf ging aan de fietstocht. ,,De wijk is als een plek voor forenzen gesticht, waardoor mensen hier alleen maar kwamen om te slapen." Na een leefbaarheidsonderzoek onder inwoners werd in 2010 een wijkontwikkelingsplan opgesteld met allerlei wensen voor Boxtel-Oost. ,,De deadline is eind 2015, al zijn we nog lang niet klaar met dit plan", aldus De Vreede. ,,Vooral de sociale as, de verbinding tussen De Rots en Kinderboerderij Boxtel, is van belang. Ontmoetingen tussen inwoners moeten gestimuleerd worden. Pas dan verbetert de sociale cohesie en zijn mensen bereid iets voor elkaar te doen.

De voorzitter toonde tijdens de fietstocht aan dat er wél al veel gebeurd is. Gemeenschapshuis De Rots ontwikkelt zich goed, winkelcentrum Oosterhof wacht op uitbreiding, er is een generatietuin ontstaan, de Kinderboerderij Boxtel heeft een functie van huiskamer gekregen en bij dagcentrum De Werf vindt volop integratie tussen wijkbewoners en mensen met een beperking plaats. ,,En dan heb ik het nog niet eens gehad over de publiekstrekker Boxtel Oost Dag, waarvan dit najaar de vijfde editie plaatsvindt."

Wensen zijn er ook nog, zo bleek ook tijdens de route langs onder meer het park bij de retentievijver, het grasveld aan de Hobbendonkseweg, de jongerenontmoetingsplaats (JOP), Kinderboerderij Boxtel, De Lange Loop en brede school Wilgenbroek. De Vreede zou graag zien dat het park, nu vol met bomen en struiken, een open karakter krijgt en uitnodigend is voor wijkbewoners.

zorgpunt

Het kunstwerk 'In Gesprek' van Marga Brey, dat nu aan de Dommel staat, ziet de voorzitter het liefst in dit park terug. Ook de komst van de kiosk aan de Hobbendonkseweg, verplaatsing van de JOP en de realisatie van een plek voor zorg en ontmoetingen staan op het verlanglijstje. Op de vraag van Dave van de Ven (SP) waarom De Rots geen geschikt zorgpunt zou zijn, stelde De Vreede dat De Rots georganiseerde activiteiten nodig heeft om rond te komen. ,,Met alleen zorg in De Rots kom je er niet." Hij ziet zelf meer in een zorgpunt in brede school de Wilgenbroek. Burgemeester Mark Buijs stelde voor in eerste instantie naar de inhoud te kijken en daarna een fysieke plek erbij te zoeken.

Denken in activiteiten in plaats van accommodaties, zorgen voor levensloopbestendige woningen: ook politici hadden genoeg ideeën over Boxtel-Oost. Zo zag Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) iets in levendigheidsactiviteiten, zoals de optie om te picknicken in een aantrekkelijk park en een biertje te drinken bij Kinderboerderij Boxtel. ,,Boxtel-Oost wordt dan een leefwijk in plaats van slaapwijk."

Voorzitter Jan de Vreede van Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost gaf dinsdag uitleg over de wijk op markante plekken, zoals bij het kunstwerk 'In gesprek' van Marga Brey. (Foto: Annelieke van der Linden).