Afbeelding
Foto: Rini van Oirschot

OVERZICHTSEXPOSITIE OMVAT BIJNA 70 SCHILDERIJEN

Pierre Janssen komt tot leven in MuBo

MARC CLEUTJENS

Met een grote overzichtstentoonstelling in museum MuBO gaan de inwoners van Boxtel vanaf 25 juli uitgebreid kennis maken met het werk van Pierre Janssen. De kunstschilder vervaardigde tijdens zijn drukke leven vele honderden schilderijen.

Op 25 augustus is het precies 150 jaar geleden dat Janssen in Boxtel het levenslicht zag. Inmiddels zijn door een werkgroep van de Heemkundekring Boxtel al meer dan vijfhonderd landschappen, stillevens en portretten opgespoord, maar nog regelmatig duiken nieuwe werken op. ,,Reden voor een expositie die Janssens mooiste werk laat zien", meent secretaris Willem van Vossen van MuBo.

Het museum dat is ondergebracht in een vleugel van het voormalig klooster Sint-Ursula aan de Baroniestraat - de vleugel waarin vroeger de Bracbant Havo was gehuisvest - verwacht opnieuw een klapper te maken. ,,Vorig jaar trokken we heel veel publiek met de overzichtsexpositie van Frans Bank, nu hebben we opnieuw goud in handen met de zeventig mooiste werken van Pierre Janssen."

GREGORIUSKAPEL

Christ van Eekelen is een van de samenstellers van de tentoonstelling. Hij maakt deel uit van de heemkundewerkgroep waarin ook Rini van Oirschot en Joop Schuller actief zijn.

Sinds de start van hun zoektocht naar schilderijen van Pierre Janssen, zijn ze werkelijk overspoeld met tips, vanuit binnen- én buitenland. ,,Het leuke is dat elk schilderij zijn eigen verhaal vertelt", weet Van Eekelen nadat hij met zijn team stad en land heeft afgereisd om de schilderijen, etsen en studies te fotograferen en te beschrijven.

,,Het mooiste verhaal is misschien wel de anekdote over een schilderij dat via Duitsland in Zuid-Italië terecht is gekomen", vervolgt Van Eekelen. ,,Een mevrouw wilde er vanaf, googelde op de naam P. Janssen en kwam uiteindelijk bij de Heemkundekring Boxtel uit. Via-via is het werk in Nuenen terecht gekomen, waar we het hebben gefotografeerd."

Op het kunstwerk is de Gregoriuskapel te zien, die tot halverwege de 20e eeuw aan de Liempdseweg in Boxtel stond. ,,Nu hangt het schilderij in een woning aan diezelfde weg, dus vlak bij de plek waar Pierre Janssen het ooit heeft geschilderd. De cirkel is rond."

De zoektocht van Van Eekelen heeft in eerste instantie geresulteerd in een 'score' van ruim vierhonderd schilderijen. ,,Nadat mijn boek in november 2012 was verschenen, bleef het tips regenen", grinnikt de Boxtelaar. ,,Ik denk dat we daarna nog minstens tachtig schilderijen, etsen, pasteltekeningen en studies op het spoor zijn gekomen. Met recht een reden dus om nu voor een overzichtstentoonstelling te kiezen waarin de allermooiste werken te zien zijn." De laatste aanwinst vormt een zelfportret uit 1890, vermoedelijk gemaakt tijdens de schildersstudie die Pierre Janssen doorliep. ,,Een pareltje!", jubelt Van Eekelen.

PEINTURE BOGAERTS

De expositie in MuBo omvat naast tien werken die het museum in haar eigen collectie heeft, ook zo'n zestig werken die door particulieren in bruikleen worden gegeven. ,,Vanaf volgende week gaan we de schilderijen bij de mensen ophalen en start de inrichting van de expositie", zegt secretaris Van Vossen van MuBo. ,,Alle werken worden zeer voorzichtig behandeld en zijn natuurlijk verzekerd."

Naast landschappen, stillevens en portretten gaat MuBo ook tal van voorwerpen tonen die afkomstig zijn uit het atelier van Pierre Janssen. ,,Denk aan vaasjes die hij gebruikte voor stillevens, maar ook kwasten, een doos pastelkrijtjes en verfkommetjes", vertelt Van Eekelen. Hij is trots dat ook de schildersezel en de reisezel in MuBo te zien zullen zijn. ,,Dat zijn immers de belangrijkste attributen die hij gebruikt heeft om tot een ongelofelijke productie te komen."

Een heuse blikvanger vormen de glasnegatieven die ook in het museum te bezichtigen zijn. ,,Pierre Janssen schilderde omdat hij er geld mee moest verdienen om zijn gezin te onderhouden", legt Van Eekelen uit. ,,Om die reden maakte van de technieken gebruik die toen in zwang waren. Via glasnegatieven kon hij één schilderij vaker naschilderen. Hij maakte ook gebruik van de vroege kopieertechnieken die bij Peinture Bogaerts aan de Molenstraat werden toegepast."

De overzichtstentoonstelling van Pierre Janssen in MuBo is vanaf zaterdag 25 juli 13.00 uur te bezichtigen. Het museum is elke weekend op zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer weten? Kijk op www.muboboxtel.nl.

FOTO BOVEN: De kist met pastelkrijtjes van Pierre Janssen werd enkele jaren geleden gevonden in zijn vroegere Boxtelse atelier. Met veel andere attributen zijn de krijtjes van de Boxtelse kunstschilder vanaf 25 juli te bezichtigen in MuBo. (Foto: Rini van Oirschot).

Het Gregoriuskapelletje stond tot halverwege de vorige eeuw aan de Liempdseweg. Het schilderij verbleef in Italië, maar is inmiddels weer 'thuis' in Boxtel. (Foto: Rini van Oirschot).